Despre keratoza actinică
Keratoza actinică sau cheratoza solară este o afecțiune a pielii care provoacă pete aspre și solzoase ale pielii, cel mai frecvent pe zonele fotoexpuse (față, mâini). Afecțiunea este un tip de precancer, ceea ce înseamnă că, dacă nu este tratată, s-ar putea transforma în cancer, numit carcinom cu celule scuamoase.
Milioane de oameni prezintă una sau mai multe pete de keratoză actinică, care este cel mai frecvent tip de precancer de piele.
Afecțiunea apare în special la cei care nu își protejează pielea de expunerea la soare. Riscul este și mai mai mare la cei care au tenul, părul și ochii deschiși la culoare, istoric de arsuri solare multiple sau severe, dar și un sistem imunitar slăbit din cauza altor boli sau a unui tratament cu imunoterapie.
Cauze
Cea mai frecventă cauză a keratozei actinice este expunerea îndelungată la lumina ultravioletă (UV). Lumina UV poate deteriora stratul exterior de celule ale pielii, numite keratinocite.
Factori de risc
Razele UV de la soare și de la solar provoacă aproape toate keratozele actinice. Deteriorările pielii din cauza razelor UV se acumulează în timp. Aceasta înseamnă că și expunerea de scurtă durată la soare, în mod regulat, poate crește riscul de keratoze actinice. Unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții:
- persoane cu pielea deschisă la culoare, păr blond și ochi albaștri sau verzi;
- vârstnici;
- timp îndelungat petrecut în aer liber pentru muncă sau recreere;
- oamenii care au trăit adesea la tropice sau subtropice, persoanele cu sistemul imunitar suprimat (din cauza chimioterapiei, SIDA, transplantului de organe sau altor cauze);
- persoanele cu afecțiuni rare care fac pielea foarte sensibilă la razele UV, cum ar fi albinismul sau xeroderma pigmentosum.
Semne și simptome
De obicei, primele semne ale keratozei actinice sunt petele aspre, ridicate, de pe piele.
Ele pot varia în culoare, dar, adesea, au o crustă galbenă sau albicioasă deasupra.
Aceste denivelări pot fi:
- gri;
- maro;
- roz;
- roșu;
- aceeași culoare ca și pielea.
Simptomele keratozei actinice pot include:
- sângerare;
- arsuri, usturime sau mâncărimi;
- buze uscate, solzoase și pierderea culorii buzelor dacă leziunile se dezvoltă la acest nivel;
- rugozități ale pielii asemănătoare unui corn care iese în afară;
- durere sau sensibilitate cutanată.
Diagnosticare
Medicul dermatolog poate diagnostica adesea keratoza actinică examinând cu atenție pielea cu ajutorul unor aparate de mărire a imaginii în profunzime, printr-o investigație numită dermatoscopie. Pentru o confirmare a diagnosticului, se recomandă o biopsie a pielii, o procedură scurtă, chirurgicală, care se efectuează sub anestezie locală și care permite examinarea celulelor pielii la microscop, pentru a obține un diagnostic specific.
Tratament
Opțiunile de tratament depind de câte keratoze actinice există pe piele, de localizarea acestora, de comorbidități, de impactul estetic. Medicul poate recomanda îndepărtarea acestor leziuni prin următoarele metode:
- peeling chimic - procedură medicală prin care substanțele chimice din tratament distrug în siguranță petele nedorite din stratul superior al pielii. În primele zile, zona tratată va fi dureroasă și roșie. Pe măsură ce pielea se vindecă, apare un strat de piele, nou, sănătos;
- crioterapia - dacă sunt prezente una sau două keratoze, medicul poate utiliza crioterapia. În timpul acestui tratament, se folosește o substanță chimică rece, cum ar fi azotul lichid, pentru a îngheța excrescențele pielii. În câteva zile, aceste excrescențe vor deveni vezicule și se vor desprinde.
- excizie - după anestezia locală, medicul va decupa keratozele și va sutura marginile pielii sănătoase. Leziunile se vindeca în două până la trei săptămâni.
- terapie fotodinamică - dacă există multe keratoze actinice sau unele care revin după tratament, medicul va recomanda terapia fotodinamică. Acest tratament folosește creme și terapie specială cu lumină pentru a distruge celulele precanceroase ale pielii. Vindecarea necesită lipsa expunerii complete la soare timp de mai multe zile.
- electrocauterizarea - presupune distrugerea leziunilor prin arderea lor cu un aparat de radiofrecvență, sub anestezie locală topică sau injectabilă. După intervenție, zona va rămâne acoperită de o crustă (coajă) care se desprinde în şapte -zece zile;
- laserul CO2 ablativ - acționează similar cu electrocauterul.
Keratoza actinică poate fi tratată și la domiciliu, după prescripția unui medic dermatolog, dacă sunt prezente keratoze greu de observat, prin aplicarea de creme medicamentoase pe piele, timp de mai multe luni.
În funcție de mărimea și numărul de keratoze actinice, poate dura până la trei luni după terminarea tratamentului pentru ca acestea să dispară. După dispariția petelor, trebuie să reveniți la control o dată sau de două ori pe an. Dacă există un sistem imunitar slăbit, care crește riscul afecțiunii, poate fi necesar să consultați dermatologul mai des pentru reevaluare.
Majoritatea keratozelor actinice dispar odată cu tratamentul. Aproximativ 90% dintre persoanele cu keratoză actinică nu dezvoltă cancer de piele. Cu toate acestea, majoritatea diagnosticelor de carcinom cu celule scuamoase au început cu diagnosticul de keratoză actinică, astfel încât, dacă leziunile nu sunt distruse, se recomandă totuși evaluare periodică a acestora.
În unele cazuri, keratoza actinică poate reveni dacă nu este prevenită deteriorarea pielii ca urmare a expunerii ulterioare la lumina soarelui. În timpul și după tratament, trebuie limitată la maximum expunerea la lumina UV.
Complicații
După tratament, pielea va fi roșie și, posibil, dureroasă. Cu timpul, se va vindeca și va apărea o nouă piele sănătoasă dacă sunt respectate recomandările medicului dermatolog, ceea ce implică aplicarea unor creme de epitelizare și fotoprotecție.
Unele dintre tratamente cresc sensibilitatea la soare. Medicul vă poate da indicații despre cum trebuie și cum puteți să vă protejați pielea de soare.
Cea mai periculoasă complicație a keratozei actinice este transformarea în cancer de piele cu celule scuamoase.
Prevenție
Cel mai bun mod de a preveni keratoza actinică este evitarea expunerii la razele UV fără ecran solar. Vă puteți proteja pielea prin:
- aplicarea protecției solare în fiecare zi, chiar și pe vreme înnorată sau pe timpul iernii și reaplicarea la fiecare două ore. Utilizați o protecție solară cu spectru larg, cu cel puțin 30 factor de protecție solară (SPF), care blochează atât lumina UVA, cât și UVB;
- evitarea expunerii la soare atunci când lumina UV este cea mai intensă, între orele 10:00 și 16:00;
- evitarea expunerii pielii în saloanele de bronzat;
- purtarea îmbrăcămintei de protecție împotriva soarelui.
Bibliografie
- “Actinic Keratosis (a Precancerous Condition).” Hopkinsmedicine.org, 26 July 2023, www.hopkinsmedicine.org
- NHS Choices. Actinic Keratoses (Solar Keratoses). 2023, www.nhs.uk
- “Actinic Keratoses (Solar Keratosis): Diagnosis and Treatment — DermNet.” Dermnetnz.org, 2022, https://dermnetnz.org
Alte afecțiuni similare
Ischemia silențioasă a miocardului
Ischemia silențioasă reprezintă o formă a bolii coronariene ischemice, în care ischemia este documentată prin modificări tranzitorii electrocardiografice, de repaus sau...
Vezi detalii
Keratita
Keratita reprezintă inflamația corneei, care poate afecta parțial sau total straturile corneene. Această afecțiune poate afecta toate grupele de vârstă – copii, adulți...
Vezi detalii
Keratocon
Keratocon este o afecțiune oculară degenerativă în care corneea își modifică structura fiziologică spre exterior, în formă de con. Apare în timpul adolescenței sau între...
Vezi detalii
Keratoză seboreică
Keratozele seboreice sunt printre cele mai frecvente formațiuni tumorale din sfera dermatologică. Acestea pot fi descoperite întâmplător și sunt leziuni benigne, astfel...
Vezi detalii
Labirintita
Labirintita este o afecțiune a urechii interne care poate provoca amețeli severe, vertij și probleme de echilibru. Aceasta apare când structura delicată a urechii...
Vezi detalii
Laringită (acută și cronică)
Laringita este cea mai frecventă afecțiune a laringelui și constă în inflamația acută sau cronică a acestuia, produsă cel mai frecvent din cauze infecțioase sau agenți...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.