Lacrimare excesiva

Alte denumiri ale afectiunii:

Epifora, Hiperlacrimatie

Lacrimarea excesiva, epifora sau hiperlacrimatia, este o afectiune in care exista o revarsare de lacrimi pe fata, adesea fara o explicatie clara. Conditia presupune o scurgere insuficienta a peliculei lacrimogene din ochi in locul lacrimilor care se scurg prin sistemul nazolacrimal. Lacrimile sunt necesare pentru a mentine suprafata frontala a ochiului sanatoasa si pentru a mentine viziunea clara, dar prea multe lacrimi pot ingreuna vederea. Iar lacrimarea va poate pune viata in pericol daca suteti la volan, de exemplu.

Epifora se poate dezvolta la orice varsta, dar este mai frecventa la cei copiii sub 12 luni sau la persoanele peste 60 de ani. Boala poate afecta unul sau ambii ochi. Multe cauze ale epiforei nu au legatura cu problemele anatomice ale aparatului de drenaj nazolacrimal. Problemele din sistemul lacrimal superior au fost adesea recunoscute ca o cauza a epiforei. Atunci cand aveti de-a face cu epifora, este adesea util sa luati in considerare secretia si excretia lacrimilor.

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Stanca Horia Tudor, Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 14

Lacrimare excesiva - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele lacrimarii excesive

Lacrimarea poate fi generata de producerea excesiva sau de scaderea drenajului lacrimilor. Productia excesiva se datoreaza in general iritatiei, ca cea produsa de un corp strain (incluzand genele rasfrante spre interior) sau defectele epiteliului corneean, conjunctivitei sau rinitei alergice, reactiei reflexe la senzatia de iritatie generata de “ochii uscati” si in mod obisnuit frigului. La nou-nascuti cauzele sunt glaucomul congenital si obstructia congeniala a canalului nasolacrimal.

Obstructia nazolacrimala poate fi congenitala sau dezvoltata. In obstructia congenitala membrana de la capatul distal al canalului nazolacrimal persista generand lacrimare si secretie purulenta. Aceste conditii se prezinta sub forma unei conjunctivite cornice. Obstructia dobandita a canalului nazolacrimal este de cele mai multe ori rezultatul unei stenoze legata de varsta (senila) a canalului nazolacrimal. 

Alte cauze sunt post fractura a oaselor nazale sau faciale sau chirurgia sinusurilor care rupe canalul nazolarimal, afectiunile inflamatorii (de exemplu, sarcoidoza, granulomatoza Wegener) si dacriocistita. Ectropionul si entropionul sunt afectiuni ale pleoapei care produc lacrimare si pot genera senzatia de “ochi uscati”.

 

Lacrimare excesiva - Simptome

Simptomele lacrimarii excesive

Simptomele care insotesc lacrimarea pot ajuta la restrangerea diagnosticului diferential. Pruritul sugereaza o cauza alergica, durerea nazala sugereaza dacriocistita. Senzatia constanta de corp strain sugereaza prezenta unui corp strain corneean, excoriatie, ulcer cornean sau trichiasis. Senzatia intermitenta de corp strain sugereaza “ochiul uscat”. Alte simptome (de exemplu, fotofobia) sugereaza uveita sau keratita. 

La nou-nascuti conjuctivita genereaza o multime de semne si simptome de la varsta foarte mica (cateva ore pana la doua saptamani) fata de obstructia calalului naolacrimal (dupa varsta de doua saptamani). De asemenea, puteti prezenta si alte simptome in ochi, cum ar fi:

 • Roseata;
 • Vase de sange marite, vizibile;
 • Durere ascutita;
 • Umflarea pleoapei;
 • Vedere incetosata.

Lacrimare excesiva - Tratament

Diagnosticarea lacrimarii excesive

Diagnosticul este obtinut de foarte multe ori din istoric si examenul fizic. Examinatorul trebuie sa caute semnele cauzelor producatoare ca: 

 • Un corp strain;
 • Durere sinusala;
 • Tumefierea sau formatiunile tumorale de la nivelul ligamentului palpebral medial;
 • Anomaliile pleoapei. 

Testul Schirmer poate fi folosit pentru a cuantifica productia de lacrimi. Un test ajutator efectuat de oftalmolog care poate fi indicat pentru diagnosticarea cauzelor specific ale lacrimarii este sondarea si irigarea cu solutie salina a sistemului lacrimal de drenaj cu sau fara fluorosceina. Semnele de reflux prin orificiul/canaliculul opus semnifica obstructia. Refluxul si drenajul nazal semnifica stenoza. 

Testele si procedeele imagistice (dacriocistografia, CT, endoscopia nazala) sunt uneori folositoare pentru a contura anomaliile anatomice cand interventia chirurgicala poate fi luata in considerare, sau, ocazional, pentru a detecta abcese cand e suspectata infectia.

Tratamentul pentru lacrimare excesiva

Corpii straini vor trebui indepartati. Folosirea lacrimilor artificiale reduce lacrimarea cand cauzele sunt ochiul uscat sau defectele epiteliului corneean. Obstructia congenitala a canalului nazolacrimal deseori se rezolva spontan. Inainte de un an, compresia manuala a sacului lacrimal de patru-cinci ori pe zi poate ajuta la obstructia distala. Dupa un an ductul nazolacrimal poate necesita sondarea cu pacientul sub anestezie generala. Daca obstructia este recurenta, probabil trebuie inserat un tub de dren temporar.

In obstructiile dobandite ale canalului nazolacrimal irigatia calalului nazolacrimal poate fi terapeutica atunci cand cauzele care stau la baza nu raspund la tratament. Ca o ultima solutie poate fi creat chirurgical un pasaj intre sacul lacrimal si cavitatea nazala (dacriocistorinostomie – DCR).

Ectropionul si entropionul necesita chirurgie. In cazul stenozei orificiului lacrimal sau al canaliculelor, dilatatia este de obicei curativa. Daca stenoza canaliculara este severa si suparatoare poate fi luata in calcul o procedura chirurgicala care plaseaza un tub de sticla directionat de la caruncula pana in cavitatea nazala. Epifora din cauza alergiilor este de obicei sezoniera. Evitati declansatorii alergeni cunoscuti, cum ar fi polenul, in lunile de primavara. Medicamentele alergice ajuta la reducerea unui raspuns imun hiperactiv si la usurarea simptomelor. Acestea includ: antihistaminice, decongestionante, spray nazal,   imunoterapie, picaturi de ochi. Majoritatea infectiilor virale ale ochilor se limpezesc fara tratament. Medicul dumneavoastra poate trata o infectie bacteriana a ochiului sau a pleoapei cu picaturi sau unguente cu antibiotice. Folositi o compresa calda pentru a calma umflarea si clatiti ochiul cu apa sterila pentru a indeparta orice crusta sau descarcare.

Conductele lacrimogene blocate se pot limpezi pe cont propriu sau cu tratament cu antibiotice pentru o infectie a ochilor. Folositi o compresa calda cu apa sterila pentru a ajuta la curatarea deseurilor din ochi. In unele cazuri, un canal lacrimal blocat este tratat cu o interventie chirurgicala pentru a deschide drenarea ochilor. Schimbarile pleoapelor pot fi, de asemenea, reparate cu interventia chirurgicala.

Epifora la nou-nascuti se rezolva de obicei pe cont propriu. Conductele lacrimogene pentru sugari pot dura pana la cateva luni pentru a se deschide complet. Este posibil sa fie nevoie sa curatati ochii de bumbac steril umed de mai multe ori pe zi.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical