Epiglotita

Alte denumiri: Supraglotita

Epiglotita este o afectiune bacteriana, rapid progresiva, a epiglotitei si a tesuturilor inconjuratoare, care poate duce la obstructie brusca respiratorie si chiar moarte.

Medici specialiști - Pediatrie și Boli Infectioase

Florescu Aysel
Florescu Aysel
Medic Primar
Florescu Aysel
Florescu Aysel
Medic Primar

Boli Infectioase

Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar
Hara Livia
Hara Livia
Medic Primar

Boli Infectioase , Ecografie 3d și Hepatologie

CN
Chirita Nicoleta
Medic Specialist
CN
Chirita Nicoleta
Medic Specialist

Pediatrie

Trinc Sorin
Trinc Sorin
Medic Primar Pediatrie / Specialist Pneumologie, Competenta in Ultrasonografie Generala, Homeopatie Fitoterapie si Fitofarmacologie practica
Trinc Sorin
Trinc Sorin
Medic Primar Pediatrie / Specialist Pneumologie, Competenta in Ultrasonografie Generala, Homeopatie Fitoterapie si Fitofarmacologie practica

Pediatrie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Epiglotita este in primul rand o boala a copiilor si, de obicei, este cauzata de Haemophilus influenzae tip B. In momentul de fata, pentru ca vaccinarea a fost raspandita, aceasta a fost aproape eredicata la copii (mai multe cazuri apar la adulti). 

Microorganismele ce cauzeaza boala la copii si adulti include Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, H. influenzae, streptococul β-hemolitic si Klebsiella pneumoniae.

Structurile supraglotice inflamate pot obstructiona mecanic caile respiratorii crescand efortul respirator si in cele din urma determina detresa respiratorie. 

Simptome

Simptomele includ:

  • faringita severa;
  • disfagie;
  • febra inalta;
  • hipersalivatie stridor in inspir. 

La copii, faringita, odinofagia si disfagia se dezvolta brusc. Asfixierea fatala poata sa apara in cateva ore de la debut. Hipersalivatia este foarte frecventa. In plus, copilul are semne de toxicitate (contact vizual sarac sau absent, nu-si recunoaste parintii, semne de hipoperfuzie, cianoza, nu poate fi calmat sau distras) si este febril si anxios. 

Dispneea, tahipneea si stridorul in inspir pot fi prezente si de multe ori obliga copilul sa stea in pozitie verticala, sa se aplece inainte si sa-si hiperextinda gatul cu mandibula impinsa inainte si gura deschisa, intr-un efort de a usura respiratia (pozitia trepiedului). Renuntarea la aceasta poziti poate anunta insuficienta respiratorie. 

La adulti simptomele sunt similare cu cele ale copiilor, inclusiv faringita, febra, disfagia si hipersalivatia, dar de obicei, simptomelor putenice au nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a se instala. Deoarece diametru cailor respiratorii la adulti este mai mare, obstructia este mai putin frecventa si mai putin galopanta. De multe ori la adulti nu este vizibila inflamatia oro-faringiana. Cu toate acestea, durerea faringiana severa la un adult cu faringe de aspect normal risca suspiciunea de epiglotita.

Tratament

Diagnosticul epiglotitei

Diagnosticul necesita vizualizarea directa a structurilor (de obicei cu un fibroscop), dar care nu se efectueaza pana ce pacientul nu este pus pe suport respirator (examinarea faringelui si laringelui poate precipita obstructia respiratorie completa).

Culturile din tesuturile supraglotice si hemoculturile pot fi efectuate pentru a cauta microorganismul implicat. Adultii pot de obicei sa fie supusi in conditii de siguranta unei laringoscopii cu fibra optica.

Tratamentul epiglotitei

Tratamentul include protectia cailor respiratorii si antibiotice, rezistente la β- lactamaza, cum este cefalosporina, care ar trebui sa fie utilizat empiric, in asteptarea rezultatelor culturilor si antibiogramei.

Coduri de diagnostic asociate
  • Epiglotita Acuta
Specialități asociate
  • Pediatrie
  • Boli Infectioase

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.