Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Inflamația epiglotei
Descoperă informații utile despre epiglotita: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Epiglotita este o afecțiune care poate pune viața în pericol, caracterizată prin inflamarea și umflarea epiglotei, țesutul situat la baza limbii și deasupra laringelui și a țesuturilor învecinate. În mod normal, epiglota ajută la împiedicarea pătrunderii alimentelor și a lichidelor în căile respiratorii în timpul înghițirii și joacă un rol crucial în protejarea căilor respiratorii în timpul respirației.
Atunci când epiglota se inflamează și se umflă, aceasta poate obstrucționa fluxul de aer în plămâni, ceea ce duce la dificultăți de respirație și, în cazuri grave, la detresă respiratorie sau chiar la obstrucția căilor respiratorii. Epiglotita este considerată o urgență medicală și necesită o evaluare și un tratament de urgență.
Epiglotita este cauzată, în principal, de o infecție, cel mai adesea bacteriană, care duce la inflamarea și umflarea epiglotei. Bacteria Haemophilus influenzae de tip b (Hib) a fost, în trecut, cea mai frecventă cauză a epiglotitei, în special la copii. Cu toate acestea, vaccinarea pe scară largă împotriva Hib a redus semnificativ incidența epiglotitei legate de Hib în multe țări în care vaccinul este administrat în mod obișnuit.
Alte bacterii care pot provoca epiglotita includ Streptococcus pneumoniae sau Moraxella Catarrhalis. La adulți, epiglotita poate fi, de asemenea, cauzată de tulpini de Haemophilus influenzae care nu sunt Hib sau de alte bacterii, cum ar fi cele asociate cu infecțiile dentare.
În plus față de infecțiile bacteriene, infecțiile virale pot provoca, de asemenea, epiglotită, deși sunt mai puțin frecvente. Virusuri precum virusul herpes simplex (HSV) și virusul sincițial respirator (RSV) au fost implicați în unele cazuri de epiglotită, în special la adulți.
Alte cauze potențiale ale epiglotitei infecţioase includ:
În timp ce infecțiile sunt cauza principală a epiglotitei, este esențial să rețineți că și alți factori, cum ar fi traumatismele sau inflamațiile, pot contribui la această afecțiune.
Mai mulți factori pot crește riscul de apariție a epiglotitei acute infecţioase:
Este important de reținut că, deși acești factori pot crește riscul de epiglotită, afecțiunea rămâne relativ rară, în special în regiunile în care vaccinarea împotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib) este acceptată și se realizează conform schemei naționale de vaccinare.
Epiglotita poate provoca simptome care evoluează rapid către obstrucție și este considerată o urgență medicală din cauza acestui potențial. Simptomele comune ale epiglotitei includ:
Este important de reținut că simptomele epiglotitei pot progresa rapid și pot duce la detresă respiratorie sau la obstrucția căilor respiratorii, ceea ce poate pune în pericol viața, de aceea, prezenţa oricăror semne de mai sus necesită ajutor de urgenţă specializat.
Alte semne de epiglotită severă pot include cianoza (colorare albăstruie a pielii), letargie sau dificultăți de vorbire.
Diagnosticul trebuie confirmat prin laringoscopie (examinare care permite vizualizare laringelui), care trebuie facută într-un serviciu de terapie intensivă, deoarece poate agrava obstrucţia laringiană.
Epiglotita este diagnosticată, de obicei, de specialiştii în medicina de urgență, otolaringologie (ORL) sau pediatrie. Diagnosticul se bazează pe o combinație de evaluare clinică, istoric medical și, în unele cazuri, pe teste de diagnosticare:
Diagnosticul epiglotitei se bazează, în principal, pe constatările clinice, iar prezența simptomelor și semnelor caracteristice este adesea suficientă pentru diagnostic. Cu toate acestea, pot fi efectuate teste de diagnostic suplimentare pentru a confirma diagnosticul sau pentru a evalua complicațiile.
Tratamentul pentru epiglotită are ca scop ameliorarea simptomelor, gestionarea complicațiilor și asigurarea faptului că căile respiratorii rămân deschise și funcționale. Deoarece epiglotita poate progresa rapid și poate duce la compromiterea respirației, este considerată o urgență medicală, iar intervenția promptă este crucială. Iată o prezentare generală a abordării tratamentului:
Este important de subliniat că epiglotita este o afecțiune gravă care necesită asistență medicală de urgenţă.
Epiglotita este o afecțiune gravă care poate duce la diverse complicații, dintre care unele pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate de urgenţă:
Prevenirea epiglotitei implică, în primul rând, măsuri de prevenire a infecțiilor care pot duce la această afecțiune. Deși este posibil să nu să se elimine complet riscul de epiglotită, mai ales în cazurile în care cauza de bază este necunoscută, anumite strategii pot ajuta la reducerea probabilității de a dezvolta această afecțiune:
În timp ce aceste măsuri preventive pot ajuta la reducerea riscului de epiglotită, este important să rețineți că afecțiunea poate apărea în continuare în ciuda precauțiilor luate.
Bibliografie
Entorsele mâinii presupun afectarea degetelor, a încheieturii mâinii (cunoscută ca articulația pumnului) sau a cotului și sunt leziuni traumatice în care ligamentele de...
Vezi detalii
Epididimita este o inflamație a epididimului, tubul situat în partea din spate a testiculelor, care stochează și transportă spermatozoizii. Când acest tub se inflamează,...
Epifora se datorează unei perturbări a echilibrului între producția de lacrimi și eliminarea lor prin canalul nazolacrimal. Ca urmare, epifora reprezintă o lăcrimare...
Epilepsia la copii este o afecțiune cronică a creierului ȋn care apar disfuncƫii paroxistice ce cauzează convulsii. Epilepsia este una dintre cele mai frecvente...
Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății....
Epistaxisul reprezintă hemoragia cu punctul de plecare în fosa nazală. Se prezintă prin sângerare pe una sau pe ambele fose nazale și poate fi:epistaxis anterior (se...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.