Limba geografica

Alte denumiri ale afectiunii:

Glosita benigna migratorie

Limba geografica este o afectiune inflamatorie dar inofensiva care afecteaza suprafata limbii. Limba este in mod normal acoperita cu niste umflaturi mici (rozete) care sunt de fapt, proeminente scurte, fine, asemanatoare parului. Cu limba geografica, petele de pe suprafata limbii apar ca “insule” rosii, netede, adesea cu marginile usor ridicate. Leziunile se vindeca adesea intr-o zona si apoi se misca (migreaza) intr-o alta parte a limbii. Limba geografica este de asemenea cunoscuta sub numele de glosita migratorie benigna. Desi boala poate parea alarmanta, aceasta nu cauzeaza probleme de sanatate si nu este asociata cu infectiile sau cancerrul. In schimb, afectiunea poate provoca uneori disconfort al limbii si sensibilitate crescuta la anumite substante, cum ar fi condimentele, sarea si dulciurile.

Echipa medicala MedLife - ORL, ORL pediatrie

Medic Specialist
Stefan Dana Noemia
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 31

Limba geografica - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele limbii geografice

Cauza limbii geografice este necunoscuta si nu exista nicio modalitate de a preveni aceasta afectiune. Poate exista o legatura intre limba geografica si psoriasis, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine posibilele conexiuni.

Factori de risc pentru limba geografica

Studiile privind factorii care pot fi asociati cu un risc crescut de aparitie a limbii geografice au generat rezultate mixte. Totusi se pare ca factorul genetic si o alta tulburare denumita limbaj fisurat, care are aspectul unor caneluri profunde (fisuri) pe suprafata limbii, ar putea cauza aparitia bolii. Important de retinut ca limba geografica este o conditie benigna si nu reprezinta o amenintare la adresa sanatatii dumneavoastra.

Limba geografica - Simptome

Semnele și simptomele limbii geografice pot include:

  • Leziuni in forma neregulate in partea superioara sau laterala a limbii;
  • Schimbari frecvente in locatia, marimea si forma leziunilor;
  • Disconfort, durere sau senzatie de arsura in unele cazuri, cel mai adesea legate de consumul de alimente picante sau acide.

Multe persoane cu limba geografica nu au simptome. Afectiunea poate dura saptamani, luni sau chiar ani.

Limba geografica - Tratament

De obicei, limba geografica nu necesită tratament medical. Desi boala poate provoca uneori disconfort al limbii, conditia este una inofensiva. Insa pentru a gestiona disconfortul sau sensibilitatea, medicul poate recomanda: medicamente pentru durere, anestezic cu care sa va clatiti cavitatea bucala, unguente corticosteroidice, suplimente cu vitamina B.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical
Adaugă comentariu nou

Plain text

  • Taguri HTML permiseŞ <br>
  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
4 + 5 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.