medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Miodezopsii

Miodezopsii

Descoperă informații utile despre miodezopsii: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre miodezopsii

Miodezopsiile, cunoscute și ca „musculițe zburătoare”, sunt o tulburare oculară ce constă în apariția, în câmpul vizual, a unor puncte, pete, fire sau pânze de păianjen de diferite forme, de culoare neagră, gri sau albă, care se mișcă odată cu ochiul.

Acestea apar cel mai frecvent atunci când privim fix la o suprafață luminoasă sau deschisă la culoare, cum ar fi cerul sau o foaie de hârtie.

Majoritatea miodezopsiilor sunt provocate de transformările care apar odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce corpul vitros (substanța aflată între cristalin și retină) se lichefiază și se contractă. La tineri și la persoanele fără probleme oftalmologice, vitrosul este transparent, dens și omogen. Odată cu îmbătrânirea, ochiul trece însă printr-un proces de alterare: corpul vitros se lichefiază, iar fibrele de colagen încep să se aglomereze, ceea ce produce zone compacte; acestea dau naștere umbrelor pe care le vedem pe retină.

„Musculițele zburătoare” sunt inofensive și, de obicei, nu afectează vederea. Nu dispar, dar nici nu necesită tratament; în timp, creierul se adaptează și nu le mai observăm la fel de mult.

Femeie care prezinta simptome de afectiuni oftalmologice

Cauze

Cauza exactă a apariției miodezopsiilor este necunoscută, dar se știe că aceasta este legată de procesul de îmbătrânire și de alterarea corpului vitros. Aceste modificări se pot produce la orice vârstă, dar apar de obicei între 50 și 75 de ani.

Apariția „musculițelor zburătoare” pe retină este determinată și de anumite afecțiuni:

  • leziuni oculare;
  • retinopatie diabetică;
  • depozite asemănătoare cristalelor care se formează în corpul vitros;
  • tumori oculare.

Tulburările oculare grave asociate cu miodezopsiile includ:

  • dezlipirea de retină;
  • sângerare în corpul vitros;
  • inflamarea corpului vitros sau a retinei, cauzată de o infecție sau de o afecțiune autoimună.

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de apariție a miodezopsiilor includ:

  • vârsta peste 50 de ani;
  • miopia;
  • complicații apărute după o operație de cataractă;
  • boli inflamatorii ale ochilor.

Simptome

Miodezopsiile apar în câmpul vizual și se pot manifesta sub diferite forme, ca:

  • pete întunecate sau fire transparente care „plutesc”;
  • pete care se mișcă atunci când rotești ochii, astfel încât atunci când încerci să le privești, ies rapid din aria vizuală;
  • pete care sunt cel mai vizibile atunci când privești un fundal luminos;
  • forme mici sau șiruri care se mișcă, apoi se stabilizează și ies din aria vizuală.
Cerul asa cum il vede o persoana care sufera de miodezopsie

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va diagnostica, de obicei, miodezopsiile în timpul unui examen oftalmologic. În primul rând, medicul va administra picături speciale pentru a dilata pupilele; astfel, va putea observa mai bine partea din spate a ochilor și corpul vitros și va putea identifica mai ușor eventuale „musculițe zburătoare” pe retină.

Dacă oftalmologul va găsi miodezopsii, el va recomanda efectuarea unor controale regulate. Aceasta este o măsură de precauție ce îi permite medicului să urmărească evoluția în timp a corpului vitros. Totodată, aceste examene oftalmologice regulate pot ajuta la prevenirea apariției unor probleme oculare mai grave.

Tratament

Deși miodezopsiile pot fi foarte deranjante, nu au implicații grave asupra sănătății ochilor și, de obicei, nu necesită tratament, cu condiția să nu afecteze prea mult vederea. În acest caz, sunt disponibile două abordări terapeutice:

  • vitrectomie: este o intervenție chirurgicală care presupune efectuarea unei mici incizii în ochi, prin care este îndepărtată o parte sau întreaga umoare vitroasă, iar în locul ei este introdusă o soluție salină; această procedură se folosește ca ultimă soluție, deoarece prezintă un risc crescut de apariție a complicațiilor, precum:
  • vitreolioză (tratament cu laser): folosește lumina laser pentru a trata miodezopsiile. Impulsuri rapide de lumină laser sunt aplicate pe ochi printr-o lentilă de contact, ceea ce transformă colagenul în gaz; acest lucru micșorează „musculițele zburătoare” sau le îndepărtează complet.

Aceasta procedură se efectuează în două şedinţe a câte 20 de minute şi nu toate flocoanele vitreene pot fi tratate cu laser.

Ambele proceduri prezintă riscuri, motiv pentru care sunt efectuate doar în cazuri excepționale.


Complicații

Miodezopsiile sunt, de obicei, inofensive. Însă, dacă sunt cauzate de o afecțiune gravă care nu este tratată, se poate ajunge la pierderea vederii.

Prevenție

Miodezopsiile nu pot fi prevenite. Cu toate aceste, riscul de apariție a lor poate fi redus, urmând câțiva pași simpli pentru a asigura o bună sănătate a ochilor:

  • dietă bine echilibrată, bogată în nutrienți și vitamine care susțin sănătatea ochilor;
  • viață activă pentru a reduce riscul de boli cronice (cum ar fi diabetul), care pot afecta sănătatea ochilor;
  • purtarea ochelarilor de soare cu protecție UV și evitarea privirii direct către soare;
  • renunțarea la fumat, deoarece poate crește riscul unor tulburări oculare;
  • examene oftalmologice regulate, la fiecare doi ani, mai ales după vârsta de 60 de ani sau dacă aveți antecedente familiale de glaucom; testarea ochilor este recomandată anual, dacă aveți diabet sau tensiune arterială ridicată.

Bibliografie

  1. ICR. “Eye Floaters or Myodesopsias. Causes and Treatment | ICR.” ICR, 10 Aug. 2016, icrcat.com/en/eye-floaters/
  2. “Eye Floaters: What Are They, How They Are Treated and Sypmtoms | Top Doctors.” Top Doctors, 13 Nov. 2012, www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/floaters
  3. “Eye Floaters.” Healthdirect.gov.au, Healthdirect Australia, 22 Aug. 2023, www.healthdirect.gov.au/eye-floaters
  4. “Eye Floaters - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2024, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eye-floaters/symptoms-causes/syc-20372346
  5. https://www.facebook.com/WebMD. “Eye Floaters: Causes, Symptoms, and Treatment.” WebMD, WebMD, 2 Jan. 2012, www.webmd.com/eye-health/benign-eye-floaters
  6. Clinic, Cleveland. “Eye Floaters: What They Are, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/14209-eye-floaters-myodesopias

Echipa medicală - Oftalmologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.