Orhita

Alte denumiri ale afectiunii:

Inflamatia testiculului

Orhita este infectia testiculelor. Orhita izolata este aproape intotdeauna de origine virala, iar in majoritatea cazurilor se datoreaza parotiditei epidemice. Cazurile rare include sifilisul congenital, virusul Echo, coriomeningita limfocitara, virusul Coxsackie, mononucleoza infectioasa, varicela si arbovirusurile de grup B. Majoritatea cauzelor bacteriene implica si epididimul (epididimo-orhita).

Orhita se dezvolta la 20-25% dintre pacientii cu oreion; 80% dintre cazuri apar la pacientii sub 10 ani. Doua treimi din cazuri sunt unilaterale si o treime sunt bilaterale. Circa 60% dintre pacientii cu orhita parotidiana dezvolta atrofie testiculara unilaterala. Incidenta tumorii nu pare mare, dar boala unilaterala scade fertilitatea la un sfert dintre barbatii care au avut orhita parotidiana unilaterala si la doua treimi dintre barbatii care au avut boala bilaterala. Atrofia nu se coreleaza cu fertilitatea sau cu severitatea orhitei.

Orhita provoaca durere si poate afecta fertilitatea. Medicamentele pot trata cauzele orhitei bacteriene si pot usura unele semne si simptome ale orhitei virale, dar poate dura cateva saptamani pana cand sensibilitatea scrotala sa dispara.

Diagnosticul este clinic. Tratamentul este simptomatic, cu antibiotice, daca se identifica infectia bacteriana.

Echipa medicala MedLife - Urologie

Medic Specialist
Belinski Catalin, Medic Primar, Doctorand
Medic Primar,...
Medic Primar
Sicoe Simona Emilia,Medic Primar
Medic Primar
 •  
 • 1 of 47

Orhita - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele orhitei

Orhita poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Uneori, o cauza de orhita nu poate fi determinata.

Orhita bacteriana

Cel mai adesea, orhita bacteriana este asociata cu sau rezultatul epididimitei. Epididita este de obicei cauzata de o infectie a uretrei sau vezicii urinare care se raspandeste la epididim.

Adesea, cauza infectiei este o boala cu transmitere sexuala. Alte cauze ale infectiei pot fi legate de faptul ca te-ai nascut cu anomalii la nivelul tractului urinar sau ca ai introdus un cateter sau instrumente medicale in penis.

Orhita virala

Virusul oreionului provoaca de obicei orhita virala. Aproape o treime dintre barbatii care contracta oreionul dupa pubertate dezvolta orhita, de obicei la patru pana la sapte zile de la debutul oreionului.

Factorii de risc ai orhitei

Factorii de risc pentru orhita cu transmitere non-sexuala includ:

 • Nefiind imunizat impotriva oreionului;
 • Avand infectii recurente ale tractului urinar;
 • Avand o interventie chirurgicala care implica organele genitale sau ale tractului urinar;
 • Fiind nascut cu o anomalie in tractul urinar.

Comportamentele sexuale care pot duce la boli cu transmitere sexuala te pun in pericol de orhita cu transmitere sexuala. Aceste comportamente includ:

 • Mai multi parteneri sexuali;
 • Sex cu un partener care are o boala cu transmitere sexuala;
 • Sex fara prezervativ;
 • O istorie personala de boala cu transmitere sexuala.

Complicatiile orhitei

Atrofie testiculara. Orchita poate duce la reducerea testiculului afectat.

Abcesul scrotal. Tesutul infectat se umple de puroi.

Infertilitate. Ocazional, orhita poate provoca infertilitate sau productie inadecvata de testosteron (hipogonadism). Dar acestea sunt mai putin probabile daca orhita afecteaza doar un testicul.

Orhita - Simptome

Simptomele orhitei

Semnele si simptomele orhitei se dezvolta de obicei brusc si pot include:

Durerea in testicule si zona inghinala este simptomul principal al orhitei. De asemenea, puteti avea:

 • Sensibilitate in scrot;
 • Urinare dureroasa;
 • Ejaculare dureroasa;
 • Un scrot umflat;
 • Sange in sperma;
 • O prostata marita;
 • Ganglionii umflati in zona inghinala;
 • Febra;
 • Greata si varsaturi;
 • Stare de rau generala.

Termenii „durere testiculara” si „durere inghinala” sunt uneori folositi in mod interschimbabil. Dar durerea inghinala apare in pliul pielii dintre coapsa si abdomen - nu in testicul. Cauzele durerii inghinale sunt diferite de cauzele durerii testiculare.

Orhita parotidiana unilaterala se dezvolta acut la 4-7 zile de la tumefactia parotidiana din oreion. In 30% din cazuri, boala se extinde la celalat testicul in interval de 1-9 zile. Durerea poate avea orice grad de severitate. 

Orhita - Tratament

Diagnosticarea orhitei

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa inceapa cu istoricul medical si un examen fizic pentru a verifica daca exista ganglioni limfatici mariti in zona inghinala si un testicul marit pe partea afectata. De asemenea, medicul dumneavoastra poate face un examen rectal pentru a verifica marirea sau sensibilitatea prostatei.

Istoricul si examenul fizic indica, de obicei, diagnosticul. Diferentierea rapida a orhitei de torsinea testiculara si de alte cauze de tumefactie si durere scrotala acuta se realizeaza prin ultrasonografie Doppler color. Oreionul poate fi confirmat prin testarea anticorpilor serici imunofluorescenti. Alti agenti infectiosi pot fi identificati prin cultura din urina sau serologie.

Tratamentul orhitei

Tratamentul depinde de cauza orhitei.

Tratarea orhitei bacteriene

Antibiotice sunt necesare pentru a trata orhita bacteriana si epididio-orhita. Daca cauza infectiei bacteriene este o boala cu transmitere sexuala, partenerul dvs. sexual are, de asemenea, nevoie de tratament.

Luati intregul curs de antibiotice prescrise de medic, chiar daca simptomele dvs. se usureaza mai devreme, pentru a va asigura ca infectia a disparut.

Poate dura cateva saptamani pentru ca sensibilitatea sa dispara. Odihnirea, sustinerea scrotului cu o curea atletica, aplicarea pachetelor cu gheata si luarea medicamentelor pentru durere poate ajuta la ameliorarea disconfortului.

Tratarea orhitei virale

Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor. Medicul dumneavoastra va poate recomanda antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau naproxen sodic. 

Majoritatea persoanelor cu orhita virala incep sa se simta mai bine in trei pana la 10 zile, desi poate dura cateva saptamani pana cand dispare sensibilitatea scrotala.

Orhita - Preventie

Prevenirea orhitei

Pentru a preveni orhita:

 • Imunizati-va impotriva oreionului, cea mai frecventa cauza de orhita virala;
 • Practicati sex sigur pentru a va ajuta sa va protejati de bolile cu transmitere sexuala care pot provoca orhita bacteriana.

Orhita la copii

Orhita la copii apare cel mai frecvent ca urmare a unei infectii virale.

Virusul care provoaca oreion este cel mai frecvent implicat ca fiind cauza orhitei. Aproximativ o treime dintre baieti vor dezvolta orhita in urma infectiei cu oreion.

Afectiunea este cea mai frecventa la baietii tineri, iar inflamatia testiculara se dezvolta de obicei la 4-6 zile de la debutul oreionului.

Exista rapoarte de caz despre orhita oreionara aparuta dupa imunizarea cu vaccinul antiderapic, rujeol si rubeola (MMR), dar acest lucru este rar.

Alte organisme virale mai putin comune care pot provoca orhita includ varicela, coxsackievirusul, echovirusul si citomegalovirusul (asociate cu mononucleoza infectioasa).

Mai putin frecvent, orhita poate fi cauzata de o infectie bacteriana. In general, majoritatea cazurilor de orhita bacteriana apar din progresia si raspandirea epididimitei (inflamatia tubului infundat pe spatele testiculului), fie dintr-o boala cu transmitere sexuala (STD), fie dintr-o infectie a glandei prostatei/tractului urinar. Aceasta afectiune este denumita epididio-orhita. Bacteriile care pot provoca orhita din infectiile glandei prostatei / tractului urinar includ Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa si speciile Staphylococcus si Streptococcus.

Simptomele asociate cu orhita pot varia de la usoare pana la severe, iar inflamatia poate implica unul sau ambele testicule. Pacientii pot prezenta aparitia rapida a durerii si umflarea, sau simptomele pot aparea mai treptat.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical