Despre osteomalacie (Boala oaselor moi)
Osteomalacia, cunoscută sub numele de „boala oaselor moi”, este o afecțiune caracterizată prin modificarea patologică a oaselor, cu scăderea masei osoase totale, din cauza unei mineralizări osoase deficitare. Această afecțiune poate duce la dureri osoase, fracturi și slăbiciune musculară.
Osteomalacia este o afecțiune tratabilă și, cu un management adecvat, persoanele își pot îmbunătăți sănătatea oaselor și pot reduce simptomele. Cu toate acestea, dacă nu este tratată, poate duce la complicații semnificative, astfel încât diagnosticarea și intervenția timpurie sunt cruciale.
Cauze
Osteomalacia este cauzată, în primul rând, de factori care duc la o mineralizare osoasă deficitară, cel mai frecvent din cauza deficiențelor de vitamina D, calciu sau fosfat:
- deficiența de vitamina D, calciu şi fosfaţi;
- afecțiuni medicale - anumite afecţiuni medicale pot interfera cu capacitatea organismului de a procesa vitamina D și alte minerale prin malabsorbție (gastrectomie parțială sau totală, insuficiență pancreatică) sau metabolizare inadecvată a vitaminei D, din cadrul unor boli hepatice, renale şi paratiroidiene;
- medicamente - unele medicamente pot interfera cu metabolismul vitaminei D sau cu echilibrul de calciu și fosfat; printre acestea se numără: anticonvulsivantele, anumite medicamente antiretrovirale, antiacidele pe bază de aluminiu, fluorurile;
- factori genetici - tulburările genetice pot duce, de asemenea, la osteomalacie, prin afectarea metabolismului osos și a mineralizării (tulburări ereditare ale metabolismului vitaminei D, rahitismul hipofosfatemic - tulburări genetice care provoacă pierderi excesive de fosfat);
- aportul inadecvat de substanțe nutritive - o dietă săracă în nutrienți esențiali necesari pentru sănătatea oaselor, cum ar fi magneziul, pe lângă calciu și fosfat, poate contribui la osteomalacie.
Factori de risc
Mai mulți factori de risc pot crește probabilitatea de a dezvolta osteomalacie. Acești factori se referă, în general, la afecțiuni sau comportamente care duc la deficiențe de vitamina D, calciu sau fosfat, sau care afectează capacitatea organismului de a procesa acești nutrienți esențiali. Iată care sunt principalii factori de risc:
- expunerea limitată la soare;
- utilizarea excesivă a cremei de protecție solară - poate bloca razele UVB necesare pentru sinteza vitaminei D;
- dieta săracă - lipsa de vitamina D, calciu și alimente bogate în fosfați;
- intoleranță la lactoză - poate limita consumul de produse lactate, care sunt o sursă principală de calciu și vitamina D;
- tulburări gastrointestinale - boala celiacă (afectează intestinele și afectează absorbția nutrienților), boala Crohn (poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, ducând la malabsorbție), operația de bypass gastric (reduce capacitatea stomacului de a absorbi substanțele nutritive);
- tulburări renale - boala cronică de rinichi (afectează capacitatea rinichilor de a transforma vitamina D în forma sa activă și de a regla echilibrul fosfaților);
- tulburări hepatice - afecțiunile hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatita, pot afecta conversia vitaminei D în forma sa activă;
- medicamente – anticonvulsivante (utilizarea pe termen lung poate interfera cu metabolismul vitaminei D), antiretrovirale (utilizate pentru tratamentul HIV/SIDA, pot afecta nivelul de vitamina D), glucocorticoizi (utilizarea cronică poate afecta metabolismul vitaminei D și absorbția calciului), antiacide pe bază de aluminiu (utilizarea pe termen lung poate duce la epuizarea fosfaților);
- vârsta - capacitatea redusă de a sintetiza vitamina D în piele și aportul alimentar poate scădea odată cu vârsta;
- pigmentarea pielii - nivelurile mai ridicate de melanină reduc capacitatea pielii de a produce vitamina D din lumina soarelui;
- obezitatea - vitamina D este solubilă în grăsimi și poate fi sechestrată în grăsimea corporală, reducând disponibilitatea acesteia în sânge;
- alăptarea fără suplinire - sugarii alăptați la sân pot necesita suplimentarea cu vitamina D, în special dacă mama are deficit de vitamina D;
- tulburări genetice - afecțiuni ereditare, cum ar fi rahitismul dependent de vitamina D sau rahitismul hipofosfatemic ereditar, pot duce la osteomalacie;
- afecţiuni specifice – hiperparatiroidismul (hiperactivitatea glandelor paratiroide poate afecta metabolismul calciului și al fosfaților), sarcopenia (pierderea masei musculare, adesea la adulții în vârstă, poate fi asociată cu reducerea activității fizice și expunerea la soare).
Simptome
Osteomalacia, sau boala oaselor moi, se manifestă printr-o varietate de simptome legate în principal de scăderea masei osoase totale, prin afectare fazei de mineralizare a oaselor. Simptomele pot varia ca severitate și adesea se dezvoltă treptat:
- dureri osoase - simptomul caracteristic este este durerea la solicitarea osului prin greutate sau presiune;
- durerea lombară joasă;
- fracturi;
- deformări ale scheletului;
- dificultate la mers;
- spasme și crampe;
- slăbiciune musculară;
- oboseală;
- probleme dentare (dinți slabi);
- întârzieri de creștere (la copii).
Diagnosticare
Diagnosticul osteomalaciei implică, de obicei, o abordare multiplă, care include o combinație de evaluare clinică, teste de laborator și studii imagistice. Diagnosticul este de obicei pus de un endocrinolog sau un specialist în sistemul musculoschelat – reumatolog, medic de recuperare medicală, ortoped. Iată care sunt pașii și investigațiile necesare pentru diagnosticarea osteomalaciei:
- evaluarea clinică - cuprinde istoricul medical şi examinarea fizică;
- teste de laborator - se efectuează mai multe teste de sânge și urină pentru a evalua nivelurile diferitelor substanțe implicate în metabolismul osos;
- teste de urină - pentru a verifica dacă există pierderi excesive de fosfat sau calciu în urină;
- studii imagistice;
- biopsia osoasă;
- teste suplimentare - teste genetice (dacă se suspectează o formă ereditară de osteomalacie, cum ar fi în cazurile de rahitism hipofosfatemic ereditar), teste pentru malabsorbție (cum ar fi testele pentru boala celiacă, dacă se suspectează o malabsorbție a nutrienților).
Tratament
Tratamentul pentru osteomalacie se concentrează pe abordarea cauzei care stă la baza bolii și pe corectarea deficiențelor care duc la afectarea mineralizării osoase:
- suplimentarea cu vitamina D - suplimente orale sau injecții;
- suplimentarea cu calciu - suplimente sau creșterea aportului de alimente bogate în calciu, cum ar fi produsele lactate, legumele cu frunze verzi și alimentele îmbogățite;
- suplimentarea cu fosfați - fosfat oral, ajustări dietetice (creșterea aportului de alimente bogate în fosfat, cum ar fi cărnurile, produsele lactate, nucile și legumele);
- expunerea la lumina soarelui;
- tratamentul afecțiunilor subiacente;
- modificări ale stilului de viață și ale dietei - asigurarea unei diete bogate în nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor, inclusiv vitamina D, calciu, magneziu și fosfat.
Complicații
Osteomalacia, dacă este lăsată netratată, poate duce la mai multe complicații grave. Aceste complicații provin în primul rând din fragilizarea oaselor și din limitările fizice care rezultă:
- fracturi;
- deformări ale oaselor;
- dureri osoase severe;
- slăbiciune musculară;
- deficiență funcțională;
- dificultăți de mers;
- hiperparatiroidismul secundar;
- probleme dentare;
- probleme respiratorii;
- întârzierea creșterii și dezvoltării (la copii);
- calitatea redusă a vieții.
Prevenție
Prevenirea osteomalaciei implică, în primul rând, asigurarea unui aport și a unei absorbții adecvate de vitamina D, calciu și fosfat, alături de menținerea sănătății generale a oaselor:
- încercați să vă expuneți la soare în mod regulat și sigur pentru a stimula producția naturală de vitamina D în piele; aproximativ 10-30 de minute de lumină solară la amiază, de mai multe ori pe săptămână, pot fi benefice, în funcție de tipul de piele și de locația geografică;
- surse dietetice - includeți în dieta dumneavoastră alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, sardine), produsele lactate îmbogățite, gălbenușurile de ou și cerealele îmbogățite;
- suplimente - luați în considerare suplimentele de vitamina D pentru prevenirea osteomalaciei, în special la persoanele cu risc de deficiență, cum ar fi cele cu expunere limitată la soare, adulții în vârstă și persoanele cu pielea mai închisă la culoare;
- aportul adecvat de calciu și fosfat - asigurați-vă o cantitate suficientă de calciu în alimentație prin alimente precum produsele lactate (lapte, brânză, iaurt), legume cu frunze verzi (kale, broccoli), nuci și alternative lactate pe bază de plante fortificate; alimente bogate în fosfat (carnea de pasăre, peștele, nucile, fasolea și cerealele integrale);
- gestionați bolile asociate și trataţi-le corespunzător;
- managementul medicamentelor;
- controale regulate la medicul de familie.
Bibliografie
- Dresden, Danielle. “Osteomalacia: Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 24 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/osteomalacia
- Case-Lo, Christine. “Osteomalacia.” Healthline, Healthline Media, 7 Aug. 2012, www.healthline.com/health/osteomalacia
- Zelman, David . “What Is Osteomalacia?” WebMD, 6 June 2022, www.webmd.com/osteoporosis/what-is-osteomalacia
- “Osteomalacia: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2016, medlineplus.gov/ency/article/000376.htm
- Cleveland Clinic. “Osteomalacia | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2011, my.clevelandclinic.org/health/diseases/13017-osteomalacia
Alte afecțiuni similare
Orjelet
Ulciorul este denumirea populară a orjeletului, o afecţiune a ochiului cauzată de o infecţie stafilococică a unei glande sebacee, sub forma unei tumefacţii dureroase,...
Vezi detalii
Osteoartrita
Osteoartrita, cunoscută şi sub denumirea de osteoartroză, este o boală articulară degenerativă, care rezultă din degradarea și, în cele din urmă, pierderea cartilajului...
Vezi detalii
Osteofite
Osteofitele, cunoscute şi sub denumirea de ciocuri osoase sau pinteni osoşi, sunt excrescenţe care apar acolo unde se conectează oasele cu tendoanele sau participă la...
Vezi detalii
Osteomielita
Osteomielita reprezintă infecția acută sau cronică a țesutului osos, reprezentată la nivel tisular de inflamație și tumefacție. Acest răspuns inflamator local poate fi...
Vezi detalii
Osteoporoză
Osteoporoza este o boală a scheletului, caracterizată prin scăderea rezistenței oaselor, ceea ce predispune la creșterea riscului de fracturi. Ea este asimptomatică și,...
Vezi detalii
Otita
Otita reprezintă un proces inflamator care se dezvoltă la nivelul urechii și care poate cuprinde pavilionul urechii, tegumentul conductului auditiv extern și mucoasa...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.