medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Hemocromatoză

Hemocromatoză

Alte denumiri: Excesul de fier în organism

Descoperă informații utile despre hemocromatoză: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre hemocromatoză

Hemocromatoza este o afecţiune ereditară (primară sau idiopatică) ce presupune acumularea de fier în exces în organism care se depune pe diferite organe şi ţesuturi.

Fierul este un mineral care se găseşte în multe dintre alimentele consumate zilnic, precum: carne, ouă, cereale, anumite fructe şi legume, dar se regăseşte şi în hemoglobină, substanţă care asigură transportul oxigenului la nivelul tuturor organelor.

La persoanele sănătoase, corpul absoarbe din alimente 10% din necesarul de fier însă, în cazul celor diagnosticate cu hemocromatoză, absorbţia fierului creşte la 30%. El rămâne stocat în ficat, pancreas, inimă, hipofiză şi articulaţii.

Netratată, această afecţiune poate duce la boli grave precum ciroză, diabet, insuficienţă cardiacă sau hepatică, hipotiroidism, scleroză multiplă, epilepsie, Alzheimer.

Cei mai predispuşi la hemocromatoză sunt bărbaţii şi persoanele albe din ţările nordice ale Europei. Simptomele apar, de regulă, la adulţi, dar sunt situaţii când afecţiunea se poate manifesta şi la copii.

Hemocromatoza secundară este determinată de necesitatea unui număr mare de transfuzii de sânge pe fondul altor afecțiuni.

mature-man-suffering-liver-pain

Cauze

Principala cauză a apariției hemocromatozei ereditare este o mutație a unei gene, numită HFE, care determină o absorbție crescută a fierului, în ciuda unui aport alimentar normal. În prezent s-au identificat mai multe gene suplimentare implicate în reglarea absorbției fierului.

De regulă, o persoană care moștenește gena defectă de la ambii părinți va dezvolta boala la vârsta adultă. În schimb, dacă gena cu probleme se regăsește doar la unul dintre părinți, atunci persoana în cauză este doar purtătoare a genei și, de obicei, nu va suferi de hemocromatoză pe parcursul vieții.

Factori de risc

Factorii de risc pentru hemocromatoză se referă, în principal, la:

  • antecedentele familiale - persoanelor care au rude de gradul I care suferă de această afecţiune le sunt recomandate analize de sânge sau chiar testarea genetică pentru a vedea dacă au boala sau sunt doar purtătoare. Dacă o mutație este găsită la un singur părinte, atunci copiii nu trebuie testați;
  • sexul - chiar dacă defectul genetic poate apărea la ambele sexe, bărbații au un risc de 2-3 ori mai mare în a dezvolta boala. Femeile sunt protejate de sarcină, când necesitatea de fier este mai mare, dar și de pierderile de fier din menstruație;
  • consumul excesiv de alcool și hepatita virală - accelerează patologia asociată cu hemocromatoză, în special în ceea ce privește toxicitatea hepatică și pancreatică.

Simptome

Simptomatologia hemocromatozei este rezultatul încărcării cu fier în țesuturi și organe. Hemocromatoza ereditară are o evoluție lentă și asimptomatică, primele manifestări clinice fiind evidente după vârsta de 45-50 de ani. Deși acumularea de fier are loc treptat încă de la naștere, necesarul de fier crescut în copilărie împiedică apariția simptomelor precoce, precum senzația de oboseală sau slăbiciunea. Apariția tardivă a semnelor face ca diagnosticul să fie pus atunci când mai multe sisteme din organism sunt deja afectate.

Manifestările clinice apar în funcție de gradul de fibroză al organelor:

  • pigmentarea pielii;
  • deformări ale unghiilor;
  • astenie;
  • afectare hepatică (creșterea dimensiunilor ficatului, ciroză, cancer hepatic);
  • afectare cardiacă;
  • afectări articulare;
  • diabet zaharat;
  • afectare tiroidiană;
  • infertilitate;
  • disfuncții sexuale;

Aceste manifestări pot fi întâlnite la ambele sexe, însă diabetul zaharat și afectarea hepatică sunt mai frecvente la bărbați. În schimb, atingerea articulară și astenia apar mai des în cazul femeilor.

nurse taking blood sample young female

Diagnosticare

Diagnosticarea pentru hemocromatoză idiopatică este făcută de un medic hematolog, după o anamneză atentă și un examen clinic minuțios. Pacientul declară prezența unei astenii neexplicată de alte posibile cauze, asociată cu dureri articulare. Acestea, corelate cu o sideremie şi o feritină crescute și cu enzime hepatice modificate, conduc medicul specialist spre diagnosticul de hemocromatoză.

În acest context, se cere un test al indicelui de saturație al transferinei ca prim pas pentru pacienții la care se suspectează această afecţiune.

După confirmarea biologică a anomaliilor metabolismului fierului se dorește confirmarea depozitării acestui mineral, etapă care se poate face prin alte investigații medicale, precum:

  • biopsie hepatică - este o procedură medicală invazivă prin care se evaluează starea de sănătate a ficatului;
  • rezonanță magnetică nucleară - RMN este o investigație medicală neinvazivă prin care medicul vede dacă sunt depuneri de fier la nivel hepatic;
  • susceptometrie hepatică biomagnetică - BLS este considerată în prezent cea mai specifică și sensibilă metodă de evaluare a fierului hepatic.

După excluderea altor cauze ale încărcării cu fier, medicul poate cere și o testare genetică pentru confirmarea diagnosticului de hemocromatoză.

Tratament

Tratamentul hemocromatozei este relativ simplu și presupune o flebotomie săptămânală. Aceasta este o procedură similară procesului de donare a sângelui prin care se prelevează aproximativ 500 ml de lichid sanguin de la pacient. Flebotomia este recomandată celor diagnosticați cu hemocromatoză sau celor care au o producție mare de hematii (celule roșii), ca în cazul policitemiei. Procedura durează aproximativ 30 de minute, nu necesită pregătiri speciale şi se realizează sub supraveghere medicală. Pe durata testării se monitorizează permanent tensiunea arterială și pulsul.

Inițial, flebotomia se efectuează săptămânal, în funcție de stadiul bolii și de toleranța pacientului, până la obținerea unor valori acceptabile ale feritinei, proteină care are un rol esențial în stocarea fierului. Ulterior, flebotomia de întreținere este necesară la majoritatea pacienților la fiecare 2-3 luni.

În cazul în care procedura flebotomiei nu dă rezultate, există un remediu medicamentos pentru tratamentul sideremiei crescute sau a feritinei: terapia cu chelator de fier, care leagă ionii de fier din sânge și îi elimină prin urină sau scaun.

Procedurile chirurgicale sunt folosite pentru a trata două complicații importante ale hemocromatozei: boala hepatică în stadiu terminal și artropatia severă. Transplantul hepatic este singura opțiune terapeutică atunci când boala progresează, în ciuda terapiei de reducere a fierului. Această intervenție este indicată și în cazurile cu dezvoltare a carcinomului hepatocelular. Artroplastia chirurgicală este luată în considerare dacă distrugerea articulației devine severă în ciuda terapiei medicale.

Tratamentul naturist al hemocromatozei nu trebuie să îl înlocuiască pe cel clasic. Există anumite suplimente naturiste care pot fi un adjuvant în tratamentul excesului de fier din organism, dar este indicată o discuție cu medicul curant înainte de a lua orice decizie sau medicament.

Fiind o boală genetică, hemocromatoza nu se poate vindeca, însă, identificată la timp, poate fi controlată prin metodele menționate anterior.


Complicații

Complicațiile hemocromatozei ereditare sunt date de afectarea funcțiilor organelor, de regulă funcția hepatică. Drept urmare, ciroza hepatică este întâlnită cel mai frecvent. Trebuie subliniat faptul că pacienții cu această boală au un risc de a dezvolta cancer hepatocelular de peste 200 de ori mai mare decât populația generală. Dacă pacienții sunt diagnosticați și tratați înainte de a dezvolta fibroză hepatică, toate complicațiile pot fi evitate, altfel hemocromatoza poate pune, în mod indirect, viața în pericol.

Prevenție

Deoarece cancerul hepatic reprezintă aproximativ 30% din mortalitatea în hemocromatoză, toți pacienții cu această afecţiune ar trebui supravegheați atent la interval de 6 luni prin ecografie abdominală și prin determinarea nivelului de alfa-fetoproteină.

Prevenția prin aplicarea screening-ului familial și populațional este importantă deoarece:

  • incidența bolii este destul de frecventă;
  • este singura boală genetică care beneficiază de un tratament simplu, eficient și mai puțin costisitor;
  • apariția cirozei este principalul factor de prognostic negativ;
  • diagnosticul precoce, înainte de apariția leziunilor pe organe, scade rata mortalităţii și a morbidităţii;
  • cu cât hemocromatoza este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai puțin probabil să apară complicații grave, dintre care multe pot cauza probleme permanente.

Nu există alimente care să scadă fierul din sânge, însă unele pot să încetinească absorbția lui la nivel intestinal:

  • fructe;
  • legume;
  • cereale;
  • cafea;
  • ceai.

Pe de altă parte, în excesul de fier în organism se recomandă evitarea anumitor alimente și băuturi, precum:

  • carnea roșie;
  • fructele de mare;
  • alimentele bogate în vitaminele A și C sau suplimente cu vitamina C;
  • alcoolul;

Bibliografie

  1. “What Is Hemochromatosis?” WebMD, 16 Feb. 2017, www.webmd.com
  2. Porter, Joann L, and Prashanth Rawla. “Hemochromatosis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 11 June 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/
  3. “Hemochromatosis - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org
  4. “Hereditary Hemochromatosis” CDC, 2022, www.cdc.gov
  5. Duchini, Andrea. “Hemochromatosis: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, Medscape, 14 June 2021, https://emedicine.medscape.com

Echipa medicală - Hematologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.