medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Rinita vasomotorie

Rinita vasomotorie

Descoperă informații utile despre rinita vasomotorie: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre rinita vasomotorie

Rinita vasomotorie este o afecțiune a mucoasei nazale, caracterizată prin rinoree seroasă, strănuturi și, uneori, congestie nazală, ce apare ca răspuns la o serie de factori externi sau interni, numiți triggeri. Triggeri externi, care provin, de obicei, din natură, pot fi alergici sau nonalergici.

Deoarece se manifestă printr-o congestie vasomotorie care implică și fluxul sanguin către mucoasa nazală, fără a exista o componentă alergică dovedită prin teste de laborator, rinita vasomotorie este, adesea, numită și rinită vasomotorie non-alergică.

Debutul afecțiunii poate să apară la orice vârstă și s-a observat că, în cazul pacienților la care simptomatologia a debutat mai târziu, adică după vârsta de 35 de ani, a fost vorba, în general, despre o rinită vasomotorie nonalergică. Indiferent dacă are o componentă alergică sau nonalergică, rinita vasomotorie este o patologie destul de frecvent întâlnită, care duce la absenteism crescut la școală sau la locul de muncă.

femeie tanara cu rinita vasomotorie

Cauze

Rinita vasomotorie poate fi declanșată de o serie de factori:

Externi:

  • variațiile bruște de temperatură;
  • mirosuri (parfumuri, produse cosmetice);
  • expunerea la substanțe chimice profesionale (gazele de eșapament, fixativ, produse de curățare, tămâie, hârtie de ziar etc.);
  • fumatul;
  • consumul anumitor alimente, în special cele picante, și alcool;
  • utilizarea unor medicamente, etc.

Interni:

Anumiți factori declanșatori ai rinitei vasomotorii pot fi implicați și în apariția rinitei alergice (cum ar fi expunerea la păr de pisică, de câine, la pene sau la blana altor animale).

Factori de risc

Deoarece se cunosc foarte puține lucruri despre această afecțiune, și factorii de risc implicați în apariția ei sunt greu de stabilit. Studiile au indicat, totuși, faptul că acest tip de rinită poate fi asociată și cu alte afecțiuni semnificative din sfera respiratorie cum ar fi sinuzita, otita medie sau astmul bronșic.

Simptome

Principalele simptome ale rinitei vasomotorii, dar și ale rinite alergice, sunt reprezentate de triada rinoree seroasă (anterioară și posterioară), strănuturi în salve și congestie nazală.

La acestea se pot adăuga anosmia (care este mai frecventă în cadrul rinitei vasomotorii și reprezintă un element de gravitate), cefaleea (care apare ca efect al obstrucției nazale), conjunctivita și bronhopatia.

Evoluția rinitei vasomotorii poate fi schematizată în trei stadii:

  • stadiul I sau perioada stenică - se caracterizează prin manifestări paroxistice precum strănut în salve, rinoree și obstrucție nazală, care sunt inconstante;
  • stadiul II sau perioada astenică - se manifestă prin permanentizarea stărilor paroxistice;
  • stadiul III sau perioada de degenerescență a mucoasei nazale - constă într-o alterare ireversibilă a corionului, sub formă de hiperplazie și polipoză. În acest stadiu, obstrucția nazală este rebelă la tratament și suprainfecția bacteriană este frecventă.
Consult ORL al unei paciente cu simptome de rinita vasomotorie

Diagnosticare

Rinita cronică vasomotorie este o afecțiune destul de frecventă, care este diagnosticată atât de medicii de familie, cât și de medicii specialiști ORL sau alergologi. Spre deosebire de rinita alergică, ale cărei mecanisme sunt bine cunoscute și studiate, baza fiziologică a rinitei vasomotorii nonalergice este prea puțin cunoscută și înțeleasă.

Așadar, pentru diagnosticarea rinitei nonalergice este necesară o anamneză minuțioasă, combinată cu analize de laborator (IgE crescute sunt specifice rinitei alergice) și teste cutanate alergice adecvate sau, la anumiți pacienți, de teste in vitro.

Tratament

Tratamentul medicamentos al rinitei vasomotorii constă în administrarea de spray-uri nazale din clasa antagoniștilor de receptori muscarinici sau a corticosteroizilor.

Soluțiile nazale de antagoniști ai receptorilor muscarinici sunt foarte puțin absorbite de mucoasa nazală și determină scăderea secreției, fără a influența congestia nazală. Ele au ca efecte adverse frecvente uscăciunea mucoasei și sângerările nazale.

Corticosteroizii nazali sub formă de spray reprezintă o alternativă eficientă de tratament, dar au aceleași efecte adverse locale ca și antagoniștii.

Tratamentul chirurgical al rinitei vasomotorii este indicat cazurilor în care nu există răspuns la tratamentul medicamentos.

Criochirurgia cornetelor nazale rezolvă, de obicei, obstrucția nazală, dar nu are efect asupra rinoreei.

Tratamentul cu LASER CO2 se pare că este cel mai eficace. Cu ajutorul LASER CO2 se poate practica o turbinectomie parțială ce îndepărtează o parte din mucoasa nazală și reduce, astfel, secreția, sau se poate conserva mucoasa nazală prin tehnica ”insulelor multiple“ sau cea a ”grilajului“.

Neurectomia vidiană este un procedeu clasic de întrerupere a inervației parasimpatice care se poate efectua și endoscopic. Efectele adverse și, în special, xeroftalmia (lăcrimarea), face ca acest procedeu să fie rezervat cazurilor cu totul speciale.


Complicații

Rinita vasomotorie, ca și rinita alergică, dacă nu este tratată corect, se poate agrava și, astfel, va evolua spre complicații cum ar fi sinuzita, conjunctivita sau bronhopneumopatia. De aceea, un consult de specialitate (ORL, alergologie sau pneumologie) este întotdeauna oportun, mai ales când simptomatologia s-a agravat și nu mai răspunde la tratamentul obișnuit.

Prevenție

Ca și în cazul rinitei alergice, manifestările rinitei vasomotorii sunt dificil, dacă nu chiar imposibil, de prevenit. Sub tratament medicamentos sau chirurgical, aceste manifestări pot fi doar ameliorate. Identificarea triggerilor care declanșează rinita vasomotorie poate ajuta totuși la minimizarea cheltuielilor inutile pentru dispozitive și produse de control ale alergiilor.

Autor

Dr. Baciu Mădălina

Medic Primar ORL

Bibliografie

  1. Codruț Sarafoleanu et al. ”Rinologie“, Editura medicală, București 2003, p. 251- 252, ISBN 973-39-0503-8
  2. Ioana Pedestru ”Patologia alergică în otorinolaringologie“, Editura Muzeul Literaturii Române București 2006, p. 99-100, ISBN (10) 973- 8947-03-0 și ISBN (13) 978-973-8947-03-0
  3. “Risk Factors for Nonallergic Vasomotor Rhinitis.” Medscape, 26 May 2006, www.medscape.com

Echipa medicală - ORL , Alergologie și Medicina de familie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.