Rinita vasomotorie

Alte denumiri: Rinita non-alergica sau Rinita idiopatica

Rinita vasomotorie este o inflamatie a membranelor din interiorul nasului. Substantele iritante sau alergenii pot provoca aceasta inflamatie. Exista, de asemenea, momente in care nu exista o cauza specifica a inflamatiei.

Rinita vasomotarie nu este periculoasa pentru viata. Pentru cei afectati de aceasta afectiune, simptomele pot fi deranjante, dar nu sunt grave.

Medici specialiști - Orl și Orl Pediatrie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

Orl , Orl Pediatrie și Camera De Garda

Ciuca Alexandru
Ciuca Alexandru
Medic Specialist
Ciuca Alexandru
Ciuca Alexandru
Medic Specialist

Orl și Orl Pediatrie

TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist
TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist

Orl

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele rinitei vasomotorii

Rinita vasomotorie apare atunci cand vasele de sange din interiorul nasului se dilata sau se extind. Dilatarea vaselor din nas produce edeme si poate cauza congestie. Mucusul poate, de asemenea, sa se scurga din nas.

Nu se stie ce cauzeaza dilatarea vaselor de sange din nas. Unii declansatori comuni care pot produce aceasta reactie includ: iritantii din mediul inconjurator, cum ar fi parfumurile, mirosurile, smogul sau fumatul pasiv; schimbari ale vremii, in special vremea uscata; infectiilevirale, cum ar fi cele asociate cu raceala si gripa; alimente sau bauturi calde sau picante; medicamente cum sunt aspirina, ibuprofenul sau beta-blocantele, anumite sedative, antidepresive, contraceptive orale, medicamente utilizate pentru tratamentul disfunctiei erectile; utilizarea excesiva a spray-urilor decongestionante nazale; modificari hormonale asociate cu sarcina sau menstruatia; hipotiroidism; stresul.

Factorii de risc pentru rinita vasomotorie

  • Expunerea la agenti iritanti, cum ar fi fumul de tigara.
  • Varsta – rinita vasomotorie apare de obicei dupa varsta de 20 de ani.
  • Utilizarea indelungata a spray-urilor nazale.

Simptome

Simptomele rinitei vasomotorii pot sa apara si sa dispara pe tot parcursul anului. Acestea pot fi constante sau pot dura cateva saptamani. Simptomele frecvente ale afectiunii includ:

  • nas infundat;
  • mucus in gat sau picurare postnasala;
  • senzatia de mancarime;

Aceste simptome sunt comune cu rinita alergica.

Tratament

Daca aveti rinita vasomotorie, exista unele remedii pe care le puteti utiliza pentru a trata boala. Exemplele include spray-urile nazale si medicamentele decogestionante.

Daca simptomele dumneavoastra sunt severe sau daca aveti reactii adverse din aceste medicamente, medicul va poate prescrie alte tipuri de pastile pentru a va ajuta sa va controlati simptomele.

Medicamentele prescrise pentru a trata rinita vasomotorie includ corticosteroizi si antihistaminice. In cazuri rare, medicul va poate recomanda interventii chirurgicale pentru tratarea simptomelor. Optiunile chirurgicale pot fi utile daca aveti si o alta problema de sanatate care va intensifica simptomele, precum polipii nazali sau septul deviat.

Coduri de diagnostic asociate
  • Rinita vasomotorie
Specialități asociate
  • Orl
  • Orl Pediatrie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.