Rinofaringita

Rinofaringita este un proces inflamator infectios de etiologie virala, localizat la nivelul mucoasei nasofaringiene. Procesul inflamator este mult mai extensiv la copil decat la adult, afectand frecvent sinusurile paraziale si urechea medie.

Medici specialiști - ORL

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

ORL

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

ORL , ORL pediatrie și Camera de garda

Ciuca Alexandru
Ciuca Alexandru
Medic Specialist
Ciuca Alexandru
Ciuca Alexandru
Medic Specialist

ORL și ORL pediatrie

TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist
TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist

ORL

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele rinofaringitei

Cauza principala este reprezentata de infectiile virale - rinovirusul cu incidenta sezoniera. Copii fac intre 3-6 rinofaringite acute pe an. In cursul evolutiei bolii poate surveni infectia bacteriana. Bacteriile cele mai frecvent intalnite sunt streptococul grup A, pneumococul, Haemophilus influenzae si stafilococul. Virusul implicat se transmite pe calea aerului prin particule contaminate (stranut, tuse) sau prin contact direct cu persoana bolnava.

Simptome

Simptomele rinofaringitei

Perioada de latenta este de la cateva ore pana la 1-3 zile. In cazul sugarului, debutul bolii este brusc, cu febra inalta (39-40 °C), urmata de aparitia iritabilitatii, agitatie, stranut, rinoree. Secretia nazala determina obstructia nazala care interfereaza suptul (alimentatie deficila). Unii sugari pot avea varsaturi sau/si scaune diareice. 

La copii mai mari, simptomul caracteristic initial este uscaciunea si iritarea mucoasei nazofaringiene, urmata de stranut, rinoree apoasa, uneori tuse, cefalee, mialgii, anorexie, stare de rau, febra moderata. Secretiile nazale devin consistente, purulente, de obicei dupa o zi. Boala dureaza intre 3 si 4 zile.

Complicatiile rinofaringitei

In cursul evolutiei bolii poate survenii infectia bacteriana. Complicatia cea mai frecventa la sugari este otita medie, oar la copilul mare este sinuzita. Adenita supurata, precum si complicatiile tractului respirator inferior - laringita, traheobronsita, sunt mai frecvente la sugari.

Tratament

Diagnosticarea rinofaringitei

Datele anamnestice si clinice sunt suficiente pentru a pune diagnosticul de rinofaringita virala acuta. In cazul suspicionarii aparitiei unor complicatii sunt necesare si investigatii paraclinice. Diagnosticul diferentiar se face cu:

  • rinofaringita de la debutul unor boli infecto-contagioase ale copiilor: rujela, varicela;
  • acutizarea unor afectiuni ale tractului respirator superior: adenoidite, rinite alergice;
  • rinoreea persistenta sugereaza corp strain in fosa nazala (secretie unilaterala si, in special, cea sanguinolenta);
  • rinita alergica este insotia de prurit nazal si ocular.

Tratamentul rinofaringitei

Nu exista tratament specific. 

Administrarea antibioticelor nu influenteaza evolutia si nu reduce incidenta complicatiilor bacteriene. Tratamentul consta in administrarea de antitermice (paracetamol, ibuprofen) la temperaturi mai mari (peste 38,3 °C), in doze corespunzatoare varstei si greutatii copilului; hidratare corespunzatoare; aspirarea secretiilor nazale; administrarea de decogestionante nazale pe termen scurt - 2-3 zile; analgezice si antiseptice locale pentru gat; izolarea copilului la domiciliu pentru limitarea raspandirii virozei si pentru prevenirea suprainfectiei bacteriene.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • ORL

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.