Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri: Pierderea mirosului
Anosmia reprezinta pierderea completa a mirosului. Fara simtul olfactiv mancarea are un gust diferit si va puteti afla intr-o situatie periculoasa, fara sa stiti. De exemplu, fara capacitatea de a detecta mirosurile nu v-ati da seama daca in casa dumneavoastra se produce o scurgere de gaz. De asemenea, nici fumul nu il puteti simti in cazul unui incendiu.
Din fericire, pentru majoritatea oamenilor anosmia este o afectiune temporara provocata de un nas infundat sever de la frig. Odata ce vremea se incalzeste simtul olfactiv revine.
In schimb, pentru unii oameni, inclusiv multi varstnici, pierderea mirosului poate persista. In plus, anosmia poate fi un semn al unei afectiuni medicale mai grave.
Orice problema de durata cauzata de alterarea acestui simt trebuie verificata de un medic.
Orl
Orl și Orl Pediatrie
Sensul olfactiv al unei persoane este determinat de anumite procese. Mai intai, o molecula eliberata dintr-o substanta (cum ar fi parfumul dintr-o floare) trebuie sa stimuleze celulele nervoase speciale (numite celule olfactive) aflate la nivelul nasului. Aceste celule nervoase transmit apoi informatii creierului, unde se identifica mirosul specific. Orice lucru care interfereaza cu aceste procese, cum ar fi congestia nazala, blocarea nazala sau deteriorarea celulelor nervoase in sine, poate duce la pierderea simtului.
Capacitatea de a mirosi influenteaza si capacitatea noastra de a simti gusturile. Fara simtul mirosului gusturile noastre pot detecta doar cateva arome si acest lucru va poate afecta calitatea vietii.
Anosmia survine cand tumefactia intranazala sau un alt tip de obstructie impiedica mirosurile sa ajunga in zona olfactiva. Cand neuroepiteliul olfactiv este distrus (cum se intampla in infectiile virale, in rinita atrofica sau in rinita cronica din cadrul bolilor granulomatoase si tumori) sau cand nervii olfactivi, bulbii, tracturile sau conexiunile centrale sunt distruse (de exemplu in traumatisme cerebrale, chirurgie intracraniana, infectie sau tumori) apare aceasta problema.
Traumatismul cranian este o cauza majora de anosmie la adultii tineri, in timp ce infectiie virale si boala Alzheimer sunt cauze ale bolii la varstnici.
Alte cauze ale anosmiei pot fi:
Dupa cum s-a mentionat mai devreme, leziunile pot declansa anosmia. Pasajul nazal are receptori care transporta informatii de la nervii din nas in creier. Orice leziune a acestor nervi poate duce la un miros alterat sau o pierdere completa a acestuia.
Unii factori va pot pune insa la un risc mai mare de a dezvolta anomie. Acestia includ:
In cazuri foarte rare, unii copii se nasc fara un miros datorat unor factori genetici. Aceasta afectiune este denumita anosmie congenitala.
Unele complicatii pe care anosmia le determina sunt:
Semnul evident al anosmiei este o pierdere mirosului iar persoanele cu anosmie observa o schimbare in modul in care miros lucrurile. De exemplu, lucrurile familiare incep sa fie lipsite de miros.
Alte simptome ce pot aparea alaturi de anosmie sunt:
Tratamentul rinitelor si sinuzitelor alergice sau bacteriene, indepartarea polipilor nazali si a tumorilor benigne pot restabili simtul olfactiv. Afectiunile care produc distrugerea neuroepiteliului olfactiv sau a cailor centrale de conducere nu au un tratament eficient, desi recuperari spontane pot apare ca urmare a regenerarii neuroepiteliului olfactiv si a cailor centrale de conducere.
Nu exista insa un tratament pentru vindecarea complete a anosmiei. Pacientii pot insa gasi agenti de aromatizare pentru a simti gustul alimentelor. Alarmele de fum, importante in toate casele, sunt chiar mai importante pentru pacientii cu anosmie.
De asemenea, pacientii trebuie avertizati cu privire la consumul de alimente depozitate si la utilizarea gazelor naturale pentru gatit sau incalzire, deoarece au dificultati in detectarea alterarii alimentelor sau a scurgerilor de gaze.
Alte strategii de tratament pentru anosmie pot include:
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.