medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Ruptura de menisc

Ruptura de menisc

Descoperă informații utile despre ruptura de menisc: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre ruptura de menisc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă ce se află între tibie (osul inferior al gambei) și femur (osul coapsei) și protejează partea inferioară a membrului inferior de șocurile create de greutatea corpului nostru. Meniscul medial se află pe partea interioară a genunchiului, iar meniscul lateral se află pe partea exterioară.

Ocazional, meniscul se poate dezvolta sub forma unui bloc sau a unui disc, ceea ce se numește menisc discoid. Un menisc discoid are o probabilitate mai mare de a se rupe și apare, de obicei, în copilărie.

Rupturile de menisc au loc, de cele mai multe ori, ca urmare a unei acţiuni de răsucire sau întoarcere a părţii superioare a piciorului în timp ce acesta este pe sol și genunchiul este îndoit.

Tratamentul conservator - cum ar fi odihna, gheața și medicamentele - este uneori suficient pentru a ameliora durerea unui menisc rupt și pentru a da timp leziunii să se stabilizeze clinic. În alte cazuri, însă, un asemenea traumatism necesită intervenție chirurgicală.

medic indicand pe un model o ruptura de menisc

Cauze

O ruptură de menisc poate rezulta din orice activitate care vă face să vă răsuciți sau să vă rotiți cu forța genunchiul aflat în diferite grade de flexie, cum ar fi pivotarea agresivă sau opririle și întoarcerile bruște. Şi statul în genunchi, flexia extremă a genunchiului sau ridicarea a unui obiect greu pot duce, uneori, la o ruptură de menisc.

La adulții mai în vârstă, modificările degenerative ale genunchiului pot contribui la o ruptură de menisc în prezenţa unui traumatism minim.

Factori de risc

Orice persoană care desfășoară activități ce determină genunchiul să se îndoaie sau să se răsucească mai mult decât în mod normal riscă să provoace o ruptură de menisc.

Printre cei cu un risc crescut se numără sportivii, în special aceia care practică sporturi de contact, dar și dansatorii.

În plus, adulții mai în vârstă au, în mod natural, un risc crescut de leziuni ale genunchiului, inclusiv o ruptură de menisc, din cauza modificărilor și degenerării genunchiului legate de vârstă. Când se întâmplă acest lucru, adesea nu există un incident direct care să provoace deteriorarea.

Orice persoană cu o accidentare anterioară a genunchiului poate avea, de asemenea, un risc mai mare pentru o ruptură de menisc care apare simultan, din cauza traumei care a cauzat cealaltă accidentare.

Simptome

Durerea de genunchi este cel mai evident simptom. Unele persoane pot simţi o senzație de pocnitură în momentul accidentării. Simptomele comune ale unui menisc rupt includ:

  • umflare-tumefactie și rigiditate la nivelul genunchiului afectat;
  • durere locală;
  • dificultate în îndreptarea sau flectarea genunchiului;
  • senzația că genunchiul este blocat;
  • mers şchiopătat;
  • senzația că genunchiul cedează.

Multe persoane cu meniscul rupt pot merge în continuare dacă au această leziune. Unii sportivi pot chiar să continue să practice sportul cu leziunea prezentă, mai ales imediat după incident, deoarece poate dura câteva zile pentru ca rigiditatea și edemul să se dezvolte complet.

Dacă activitatea continuă prea mult timp, o bucată de menisc se poate rupe și se poate deplasa în derivă în articulație, provocând simptome mai severe, inclusiv:

  • subluxaţia rotulei;
  • pocnituri dureroase în genunchi;
  • blocarea genunchiului.
atlet cu ruptura de menisc

Diagnosticare

În timp ce unii oameni continuă să meargă sau să facă sport cu meniscul rupt, diagnosticarea corectă a leziunii este crucială pentru un tratament și o recuperare adecvată.

Medicul specialist va începe prin a analiza istoricul medical și simptomele persoanei. Mai apoi, va examina genunchiul pentru a verifica dacă există tumefacţie și sensibilitate de-a lungul liniei articulare şi poate efectua testul McMurray. Pentru a face acest lucru, medicul va îndoi și îndrepta genunchiul persoanei în timp ce gamba este rotită extern sau intern şi se aplică forţe de valg sau var. În timp ce face acest lucru, specialistul va asculta dacă se aude un clic sau dacă apare durere care indică o ruptură de menisc.

Deoarece multe alte probleme ale genunchiului imită o ruptură de menisc, medicul va solicita, probabil, teste imagistice, cum ar fi un RMN, pentru a vedea dacă există vreo deteriorare a cartilajului sau a altor țesuturi moi.

Deși o radiografie nu va arăta o ruptură de menisc, ea poate fi de folos pentru a se exclude existenţa unor leziuni la oasele din jur sau a unei alte afecțiuni, cum ar fi osteoartrita.

Tratament

Persoanele cu meniscul rupt au la dispoziție mai multe opțiuni de tratament:

  • tratamentul conservator;
  • fizioterapia;
  • intervenția chirurgicală.

Medicul specialist ortoped ia în considerare managementul conservator al unui menisc rupt dacă leziunea  este mică sau incompletă. Acesta reprezintă o combinație a următoarelor:

  • repaos al  zonei pentru a-i da șansa de a se vindeca;
  • aplicarea gheţii pe zona respectivă pentru a reduce edemul și durerea;
  • comprimarea zonei pentru a reduce umflătura și a oferi sprijin zonei;
  • pozitie proclivă.

Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală dacă ruptura este severă. Există mai multe tratamente chirurgicale disponibile, inclusiv:

  • Artroscopia genunchiului - presupune o mică incizie în genunchi și introducerea unei camere pentru a căuta orice țesut deteriorat. Medicul va repara sau va îndepărta apoi meniscul rupt;
  • Meniscectomia parțială - chirurgul va tăia o porțiune din menisc;
  • Repararea meniscului – sunt folosite suturi pentru a coase porțiunea ruptă a meniscului.

După operația de menisc, medicul va recomanda repaos, terapie fizică. 


Complicații

Dacă ruptura este tratată și gestionată în mod corespunzător, majoritatea oamenilor se pot aștepta la o recuperare completă iar sportivii revin, în general, la capacitățile de dinainte de accidentare. 

Rupturile meniscale degenerative tind să facă parte dintr-o criză de artrită severă care se va diminua în timp.

Prevenție

Singura modalitate de a preveni și de a evita o ruptură de menisc este de a evita activitățile care determină genunchii să se răsucească, să se îndoaie sau să se rotească într-un mod extrem.

Dacă o persoană nu poate evita aceste activități, ar trebui să aibă cât mai multă grijă în timp ce participă la ele.

Bibliografie

  1. “Torn Meniscus.” Hopkinsmedicine.org, 11 Feb. 2022, www.hopkinsmedicine.org
  2. NHS Choices. Meniscus Tear (Knee Cartilage Damage). 2023, www.nhs.uk
  3. Fletcher, Jenna. “What’s to Know about Torn Meniscus?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 14 July 2017, www.medicalnewstoday.com
  4. “Torn Meniscus - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org

Echipa medicală - Ortopedie și Ortopedie-Traumatologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.