Despre ruptura de perineu
Perineul este partea anatomică care descrie zona dintre deschiderea vaginală și anus. Ruptura perineului este asociată, în general, cu tensiunea la care este supusă această zonă în timpul nașterii.
Rupturile datorate nașterii pot apărea și în interiorul vaginului sau în alte părți ale vulvei, cum ar fi labiile. Nouă din zece femei care vor experimenta nașterea naturală vor suferi o ruptură a perineului sau o epiziotomie, intervenție care va secționa chirurgical perineul, pentru a preveni ruperea în timpul expulziei fătului. Cele mai multe rupturi ale perineului reprezintă răni minore care se vindecă rapid.
Rupturile de perineu sunt de patru tipuri:
- Gradul I - rupturi mici care afectează doar pielea din zona perineului și care se vindecă rapid și fără tratament. Nu este probabil să provoace probleme pe termen lung, dar pot fi foarte dureroase;
- Gradul II - ruptura afectează pielea și mușchiul perineului. Acest tip de rupturi sunt dureroase iar, pe termen lung, nu cauzează probleme;
- Gradul III - rupturile se extind în mușchiul care controlează anusul (sfincterul anal);
- Gradul IV - rupturile se extind mai departe în mucoasa anusului sau a rectului, interesând și mucoasa rectală.
Aproximativ șase din 100 de femei care experimentează nașterea vaginală pentru prima dată vor suferi o ruptură de gradul trei sau patru. Mai puțin de două femei din 100 care au mai născut natural vor avea o ruptură de gradul trei sau de gradul patru.
Rupturile de perineu adânci trebuie reparate prin intervenție chirurgicală.
O complicație a rupturii de perineu este o leziune rară, care apare atunci când sfincterul anal nu se rupe, dar se produce o deschizătură între pasajul din spate și vagin. Efectul acestui tip de rupture, numit „butonieră rectală” este migrarea gazelor și a fecalelor din anus în vagin.
Ruptura de perineu cea mai frecventă este cea în care pielea dintre vagin și anus se rupe. Uneori, medicii procedează direct la efectuarea epiziotomiei.
Majoritatea rupturilor de perineu se vindecă fără tratament, dar traumatismele severe ale țesuturilor pot provoca durere prelungită în zona afectată, durere în timpul actului sexual și dificultăți în a susține un stil de viață obișnuit.
Cauze
Cauza principală a ruperii perineului este presiunea la care este supusă zona în timpul nașterii vaginale. Rupturile perineale pot implica zona dintre vagin și rect, vaginul, labiile și chiar colul uterin.
Organismul pregătește nașterea subțiind pielea din jurul vaginului, astfel încât fătul să poată fi împins în afară. Vaginul este „construit” să se poată întinde mult peste dimensiunile sale normale, pentru a permite capului copilului să treacă. Uneori, pielea din zona perineului nu are timp sau nu poate să se subțieze suficient pentru a se întinde, ceea ce determină ruperea țesuturilor din jurul vaginului.
Cauzele ruperii perineului se pot datora și unei nașteri rapide, în care organismul nu are timp să se pregătească, în cazul nașterii unui copil mare sau dacă, în timpul nașterii, medicul este obligat să folosească instrumente (forcepsul sau ventuza) care să ajute bebelușul să se nască.
Există și situația în care ruptura de perineu poate apărea în timpul activității sexuale. Acest accident poate surveni din mai multe motive, cum ar fi:
- lipsa de lubrifiere - unele femei suferă de uscăciune vaginală, condiție care crește frecarea în interiorul vaginului și poate duce la vătămarea țesuturilor;
- penetrare cu mișcări dure - o activitate sexuală mai dură, precum și folosirea jucăriilor sexuale poate vătăma perineul;
- obiecte tăioase - orice margini ascuțite, inclusiv unghiile, pot provoca mici rupturi în zona perineală, în interiorul vaginului sau anusului și chiar pe suprafața penisului;
- infecțiile cu transmitere sexuală - determină afectarea țesuturilor și ridică riscul de rupere perineală mai ușor. Menopauza poate provoca, de asemenea, uscăciune vaginală.
Factori de risc
Deși nu au fost identificate motivele clare pentru care unele persoane experimentează ruperi ale perineului de gradul III-IV, există anumiți factori de risc care fac mai probabile astfel de situații, cum ar fi:
- prima naștere vaginală;
- copilul cântărește peste 4 kg;
- etapa a doua a travaliului este mai lungă;
- distocie a umerilor (umărul bebelușului se blochează în pelvis);
- etnia asiatică;
- naștere asistată (medicul trebuie să folosească forcepsul sau o ventuză);
- postura occipito-posterioară a copilului (cu fața în sus);
- travaliul este foarte rapid (naștere precipitată).
Simptome
Simptomele resimțite variază în funcție de severitatea rupturii și pot include:
- durere intensă în zona perineului;
- sângerare vaginală excesivă;
- dificultăți ulterioare la urinat sau la defecare;
- inflamație și sensibilitate de durată în zona afectată;
- probleme de incontinență urinară, în cazul rupturilor severe.
Diagnosticare
Diagnosticul de ruptură de perineu este pus de medicul ginecolog la scurt timp după naștere. Medicul va examina perineul pentru eventuale rupturi sau fisuri ale țesutului. Deseori, ruptura de perineu este evidentă, dar nu întotdeauna, motiv pentru care este necesar un control medical imediat după naștere. Dacă este identificată o ruptură, este evaluat gradul, iar medicul va aprecia cel mai adecvat mod de a repara ruptura. Orice decizie de tratament va fi luată cu informarea și consimțământul pacientei.
Diagnosticul rupturii de perineu se bazează în special pe examinarea fizică a structurii țesutului perineului și a mușchilor pelvieni, dar poate fi pus și în urma consultării istoricului pacientului, în cazul în care ruptura nu a fost descoperită la scurt timp după naștere.
Tratament
Tratamentul unei rupturi de perineu depinde de severitatea leziunii. O ruptură de gradul întâi se va vindeca, cel mai probabil, fără dificultăți.
Rupturile de gradul doi, trei și patru sunt reparate de medic prin cusături chirurgicale cu fire resorbabile în decurs de șase săptămâni.
De cele mai multe ori, rupturile de perineu sunt reparate la scurt timp după expulzia fătului și a placentei, în sala de nașteri. În cazul în care rupturile sunt severe și există și pericol de sângerare mai abundentă, ar putea fi necesar transferul într-o sală de operație unde chirurgul are acces la diferite echipamente.
În cele mai grave cazuri, chirurgul trebuie să intervină și pentru a repara leziunea sfincterului anal, grupul de mușchi care înconjoară anusul și controlează eliberarea fecalelor.
Durerea asociată cu o ruptură perineală dispare, de obicei, la aproximativ două săptămâni după naștere. Este posibil ca durerile resimțite în timpul actului sexual să persiste o perioadă mai lungă, în funcție de organismul fiecăruia. Dacă continuă durerile în timpul actului sexual și după o lună de la naștere sau dacă apar semne de infecție la locul rupturii, cum ar fi febră, scurgere urât mirositoare și senzație dureroasă care nu se ameliorează nici cu medicație, consultați medicul ginecolog.
Complicații
În cazul unor rupturi severe ale zonei perineale pot apărea complicații asociate:
- sângerare prelungită;
- infecţie;
- redeschiderea rupturii;
- durere;
- incontinență urinară;
- incontinență intestinală;
- act sexual dureros;
- afectarea relației cu bebelușul în timpul recuperării mamei.
Prevenție
Există anumite metode de reducere a riscului de rupere a perineului în timpul nașterii. În timpul sarcinii trebuie discutat cu medicul sau cu o moașă specializată despre cum poate fi prevenită ruperea perineului. De asemenea, se pot afla informații și sfaturi în timpul consultațiilor prenatale.
Prevenția rupturii de perineu se poate și realiza prin:
- Masaj perineal - masarea perineului în ultimele săptămâni de sarcină poate reduce șansele de ruptură în timpul nașterii. Medicul sau moașa pot oferi informații care vă pot ghida în tehnica acestui masaj;
- Exersarea poziției de naștere - statul pe genunchi și palme sau întins pe o parte în timpul travaliului poate scădea riscul de rupere sau poate reduce gradul rupturii. O moașă specializată vă poate explica mai multe despre posturile recomandate din timpul travaliului.
În timpul travaliului, moașa sau medicul poate interveni pentru a evita o ruptură a perineului. Specialiștii pot ghida respirațiile și momentele de împingere pentru a ajuta capul bebelușului să iasă încet și ușor, oferind pielii și mușchilor perineului timp să se întindă fără a se rupe. De asemenea, pe zona perineului se pot plasa comprese calde, pe măsură ce iese capul copilului. Această metodă nu împiedică ruptura perineului, dar poate reduce gradul rupturii.
Există și sugestii legate de locul în care are loc naștere, unele persoane considerând că nașterea în apă ar putea ajuta la evitarea ruperii perineului, dar nu există suficiente dovezi care să demonstreze realitatea acestei situații.
Bibliografie
- “Perineal Tears.” Tommys.org, 2014, www.tommys.org/pregnancy-information/giving-birth/perineal-tears
- https://www.facebook.com/WebMD. “What to Know about Degrees of Perineal Tears.” WebMD, WebMD, 25 June 2018, www.webmd.com/baby/what-to-know-degrees-of-perineal-tears
- MD, Thomas,. “News-Medical.” News-Medical, 4 July 2017, www.news-medical.net/health/Perineal-Tear.aspx
- “Vaginal Tears in Childbirth.” Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/vaginal-tears/art-20546855. Accessed 19 July 2024.
- “The Lasting Impact a Perineal Tear Can Have on New Mothers.” Gadsby Wicks, 22 Mar. 2022, www.gadsbywicks.co.uk/insights/birth-injuries/long-term-impact-perineal-tear
Alte afecțiuni similare
Rujeolă
Rujeola, numită popular și pojar, este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Ea este o boală a copilăriei, destul de frecventă, ce...
Vezi detalii
Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)
Leziunile ligamentului încrucișat anterior reprezintă întinderea sau ruperea ligamentului încrucișat anterior (LIA) în genunchi. Rupturile pot fi parțiale sau totale....
Vezi detalii
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă ce se află între tibie (osul inferior al...
Vezi detalii
Salazion
Salazionul, cunoscut și sub denumirea de chalazion, este o afecțiune frecventă care se manifestă la nivelul pleoapei printr-o umflătură roșie, de 2-8 milimetri. Se...
Vezi detalii
Salpingita
Salpingita reprezintă o patologie specifică tractului genital feminin, ce corespunde inflamației uneia sau ambelor trompe uterine. Este o patologie frecventă în rândul...
Vezi detalii
Sarcina extrauterină
În cazul sarcinii extrauterine (sarcină ectopică), oul fertilizat se dezvoltă în afara endometrului (la nivelul trompelor uterine, ovarelor, colului uterin, cavității...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.