Salpingita

Alte denumiri:

Salpingita cauzeaza inflamatia trompelor uterine, iar aceasta inflamatie se poate raspandi cu usurinta de la o trompa la alta, astfel incat ambele trompe uterine pot fi afectate. Daca este lasata netratata, salpingita poate duce la complicatii pe termen lung.

Salpingita este o boala infectioasa care are o prevalenta mai mare in randul tinerelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani. La aceasta varsta, infectiile cu transmitere sexuala (factorul declansator al bolii) sunt mai frecvente. O conditie esentiala pentru prevenirea acestei infectii este sexul protejat.

Medici specialiști - Ginecologie și Obstetrica Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Albu Dragos-Nicolae
Albu Dragos-Nicolae
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Doctor in medicina
Albu Dragos-Nicolae
Albu Dragos-Nicolae
Medic Primar Obstetrica - Ginecologie, Doctor in medicina

Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Oprea Alina - Ioana
Oprea Alina - Ioana
Medic Primar
Oprea Alina - Ioana
Oprea Alina - Ioana
Medic Primar

Ecografie 4d E6 , Ginecologie , Ecografie 4d E8 , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor
Turculet Felicia-Lorena
Turculet Felicia-Lorena
Doctor

Amniocenteza , Ecografie 4d E8 , Ginecologie , Camera De Garda și Obstetrica - Ginecologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele salpingitei

Salpingitele au cauze multiple, dar, in majoritatea cazurilor, ele sunt produse de boli cu transmitere sexuala. Ele apar prin ascensionarea germenilor prin colul uterin pana la trompe.

La originea infectiei pot fi diferiti germeni:

 • bacteria Chlamydia trachomatis este depistata in peste 50% din salpingitele acute;
 • gonococul Neisseria gonorrhee este prezent in 15%-20% din cazurile de salpingite;
 • mycoplasmele sunt implicate in 5%-10% din cazurile de infectie, in asociere cu alti germeni;
 • germenii prezenti in flora vaginala (streptococ, stafilococ) pot provoca infectia, din cauza unui dezechilibru hormonal sau a unei stari de imunosupresie.

Explorarea aparatului genital sau o interventie (introducerea unui sterilet, intreruperea voluntara a sarcinii etc.) pot reprezenta sursa de contaminare cu acesti germeni, cand conditiile de asepsie nu sunt respectate intocmai.

Factorii de risc ai salpingitei

Salpingitele sunt frecvente si afecteaza in principal femeile tinere (sub 25 de ani). Au fost pusi in evidenta mai multi factori de risc:

 • precocitatea raporturilor sexuale - acest factor de risc este legat de aspecte biologice, specifice tinerelor, dar si de informarea insuficienta in materie de boli cu transmitere sexuala;
 • parteneri sexuali multipli, care reprezinta un risc crescut de infectie;
 • antecedente de salpingita sau de boala cu transmitere sexuala;
 • purtarea de sterilet ca mijloc contraceptiv, deoarece antreneaza un risc de infectie genitala la inserare.

Simptome

Simptomele salpingitei

O cauza a infertilitatii la femei este blocajul sau deteriorarea trompelor uterine, adesea cauzat/a de inflamatia trompelor (salpingita). Nu toate femeile care fac salpingita vor avea aceste simptome. Cand simptomele sunt prezente, este posibil sa te confrunti cu:

 • scurgeri sau secretii vaginale cu miros neplacut;
 • scurgeri vaginale de culoare galbena;
 • durere in timpul ovulatiei, menstruatiei sau sexului;
 • te patezi sau sangerezi intre doua menstruatii;
 • durere lombara surda;
 • durere abdominala;
 • greata;
 • varsaturi;
 • febra;
 • urinari dese.

Salpingita poate fi acuta (debutand subit, cu simptome severe) sau poate fi cronica (boala persista pe o perioada lunga de timp, cu putine simptome sau fara niciun fel de semne).

Tratament

Diagnosticarea salpingitei

Anamneza. Se analizeaza simptomele prezente, antecedentele ginecologice (infectii, metoda de contraceptie) si viata sexuala recenta.

Examenul clinic. Palparea abdomenului, combinata cu tuseul vaginal, deceleaza durerea. Examenul cu speculul sau valvele evidentiaza secretia albicioasa si un aspect caracteristic al colului uterin si al glerei cervicale.

Examenele bacteriologice. Pentru aceste examene se fac recoltari de la diferite niveluri (trompe, col uterin, meat urinar etc.), care permit diagnosticarea bolii prin evidentierea germenilor cauzali.

Se efectueaza si un examen bacteriologic pentru partenerul pacientei, in vederea diagnosticarii si tratarii unei eventuale infectii. Analizele sanguinesunt si ele recomandate, pentru a decela germeni sau o boala cu transmitere sexuala asociata (sifilis, infectie cu HIV etc.)

Tratamentul salpingitei

In formele grave tratamentul trebuie instituit de urgenta, impunandu-se spitalizarea. Celioscopia (introducerea unui endoscop prin peretele abdominal) permite atat punerea diagnosticului, cat si tratamentul. Acesta din urma consta in drenarea puroiului sau a lichidelor asociate cu piosalpinxul sau hidrosalpinxul. In paralel, se administreaza pacientei antibiotice in perfuzie. In unele cazuri, aceste infectii deterioreaza peretii trompelor in asemenea masura incat devine necesara ablatia chirurgicala (salpingectomia).

In afara situatiilor de urgenta tratamentul este de regula medical si consta in administrarea de antibiotice, in prima etapa antibiotice cu spectru larg, apoi, dupa obtinerea rezultatelor bacteriologice si serologice, adaptate la infectia cauzala. Durata tratamentului este in jur de trei saptamani.

Tratamentul partenerului sau partenerilor sexuali este important pentru evitarea aparitiei unor noi infectii.

La antibiotice se asociaza in general medicamente antiinflamatoare pentru a reduce procesul inflamator si a diminua riscul de sechele. Acest tratament nu se administreaza decat dupa ce a fost verificata eficienta antibioticelor. Daca femeia este purtatoare de sterilet, acesta este extras. Repausul este indispensabil in timpul tratamentului. Se recomanda o perioada de abstinenta sexuala si contraceptie orala, care pune in repaus ovarele.

Coduri de diagnostic asociate
 • Salpingita Si Ooforita Acuta
 • Salpingita Si Ooforita Cronica
 • Salpingita Si Ooforita, Fara Precizare
Specialități asociate
 • Ginecologie
 • Obstetrica Ginecologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.