Despre salpingită
Salpingita reprezintă o patologie specifică tractului genital feminin, ce corespunde inflamației uneia sau ambelor trompe uterine. Este o patologie frecventă în rândul femeilor tinere, active sexual, fiind, în general, produsă de unul sau mai multe microorganisme (bacterii); cu toate acestea, salpingita poate avea și alte cauze.
În aproximativ mai mult de jumătate din cazuri, salpingita trece fără vreun semn sau simptom evident și se descoperă cu ocazia unui bilanț de sterilitate sau de sindrom algic pelvin.
Tipuri
Există mai multe tipuri de salpingită, iar clasificările pot fi făcute în funcție de mai multe criterii:
Salpingită acută: poate fi clasificată, la rândul ei, în mai multe tipuri, în funcție de gradul de gravitate (clasificarea Clermont Ferrant):
- gradul 1 (salpingită lejeră): trompele sunt inflamate, edemate, non-rigide, non-nodulare, fără obstrucții sau fimoze: gradul 1a: fără aderențe și gradul 1b: cu aderențe.
- gradul 2 (salpingită severă): trompele sunt inflamate, îngroșate, obstruate (astupate) sau nu, abcesul lipsește: gradul 2a: fără aderențe și gradul 2b: cu aderențe.
- gradul 3 (piosalpinx): trompele sunt abcedate.
Salpingită cronică: este una din cele mai frecvente dileme în rândul cuplurilor cu infertilitate; reprezintă inflamarea cronică a peretelui trompelor uterine și, la rândul său, poate fi de mai multe tipuri:
- salpingită foliculară;
- salpingită xantogranulomatoasă;
- salpingită pseudoxantomatoasă;
- hidosalpinx;
- salpingită atrofică.
Salpingită silențioasă: reprezintă colonizarea trompelor uterine cu unul sau mai multe microorganisme, însă fără instalarea clinică a semnelor și simptomelor bolii inflamatorii pelvine;
Salpingită în tipul menstruației: reprezintă inflamația trompelor uterine în timpul menstruației, caz în care studiile de specialitate au demonstrat markeri inflamatorii prezenți la nivelul peretelui trompelor uterine; acest tip de salpingită se întâlnește la unele femei, cu timpul devine evidentă clinic prin dureri pelvine în timpul menstruației, iar aproximativ una din 10 femei va dezvolta endometrioză.
Cauze
Salpingita, ca inflamare a trompelor uterine, poate avea mai multe cauze. Cel mai frecvent, inflamația apare în urma contaminării după un contact sexual neprotejat, fiind astfel vorba despre o boală cu transmitere sexuală (BTS).
Bacteriile traversează colul uterin pentru a ajunge la uter, trompele dezvoltând astfel o infecție genitală înaltă. Mai frecvent, bacteriile care determină salpingite sunt: Neisseria gonorrhoeae, Chlamydiae trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum.
În unele cazuri, infecția poate avea legătură cu o intervenție sau un examen la nivelul uterului, realizate în special în condiții nesigure:
- întrerupere de sarcină;
- montare de sterilet;
- chiuretaj uterin;
- histeroscopie.
Inocularea microorganismelor ține, mai probabil, în aceste cazuri, de prezența bacteriei la nivelul vaginului sau colului uterin, motiv pentru care, înaintea intervențiilor uterine se recomandă efectuarea unui examen bacteriologic, pentru depistarea eventualelor colonizări silențioase cu astfel de microorganisme.
În alte situații, salpingita poate avea drept cauză alte maladii inflamatorii din cavitatea abdominală (apendicită, sigmoidită, colecistită); de asemenea, alte cauze ale salpingitelor pot fi reprezentate de maladiile reumatologice, degenerative, neoplazice, care pot determina inflamarea secundară a trompelor uterine.
Factori de risc
Există mai mulți factori de risc pentru declanșarea salpingitei:
- vârsta pacientei (mai ales 18-25 de ani);
- numărul partenerilor sexuali;
- contracepția cu sterilet de cupru;
- antecedente de boli cu transmitere sexuală;
- bolile sistemului urinar (uretrite);
- intervenții endouterine.
Simptome
Cel mai frecvent, salpingita este asimptomatică, iar diagnosticul este pus tardiv, în urma unor analize pentru infertilitate.
Simptomele salpingitei pot fi, însă, și foarte evocatoare pentru un sindrom infecțios-inflamator acut, iar adresarea rapidă la medicul specialist de obstetrică-ginecologie poate fi esențială în stoparea la timp a evoluției complicațiilor. Cele mai frecvente simptome includ:
- dureri abdominale joase uni- sau bilaterale, iradiind spre coapse și organele genitale externe (labiile mari) sau iradiind spre rect; aceste dureri se amplifică în timpul relațiilor sexuale, la final de zi sau la efort;
- dureri la actul sexual (dispareunie);
- febră asociată cu frisoane;
- scurgeri vaginale (leucoree), frecvent abundente, galbene sau purulente;
- dureri la urinare și nevoia de a urina frecvent;
- sângerări vaginale între menstruații (metroragie);
- meteorism (balonări) intestinal, grețuri, tulburări de tranzit intestinal (mai frecvent constipație);
- în 15 - 20% din cazuri, durerile asociate salpingitei se pot manifesta ca dureri la nivelul ficatului, din cauza aderențelor care pot apărea între capsula ficatului și peretele abdominal (capsulită perihepatică).
Diagnosticare
Salpingita este o afecțiune a cărei diagnosticare presupune mai multe componente: anamneză, examen clinic general, examen ginecologic manual și instrumental, recoltare de probe de laborator, ecografie și, la nevoie, examen imagistic. Aceste etape sunt urmate de și sub îndrumarea medicului ginecolog.
Principalele analize de laborator sunt reprezentate de:
- testele de sânge: hemoleucogramă, examene biochimice, markeri inflamatori (VSH, PCR, LDH, procalcitonină);
- serologia pentru hepatite, HIV, sifilis;
- sumarul de urină și urocultura;
- examenele bacteriologice din secrețiile vaginale, colul uterin și uretră;
- citologia convențională cervico-vaginală.
Tratament
Odată confirmată suspiciunea de salpingită, tratamentul este reprezentat în mod esențial de antibioticoterapie. Tratamentul cu antibiotice trebuie început cât mai curând posibil, fără a fi nevoie să se aștepte rezultatele examinărilor microbiologice, care permit depistarea agentului cauzal; durata tratamentului este de 14-21 de zile. De asemenea, tratamentul cu antibiotice trebuie administrat atât pacientei, cât și tuturor partenerilor săi sexuali.
Pentru reducerea febrei și a inflamației pot fi folosite analgezice și antiinflamatoare.
În cazul formelor severe de salpingită, este necesară spitalizarea, pentru administrarea tratamentului pe cale intravenoasă, iar în unele cazuri (abdomen acut chirurgical) se impune intervenția chirurgicală de urgență (mai frecvent laparoscopică), pentru îndepărtarea trompelor uterine și drenarea puroiului acumulat în cavitatea peritoneală.
Tratamentele naturiste nu s-au dovedit eficiente în cazul salpingitei.
Complicații
Cele mai importante complicații ale salpingitelor sunt reprezentate de următoarele patologii:
- pelviperitonită;
- flebită pelvină;
- sindrom aderențial pelvin și abdominal;
- modificări ireversibile la nivelul trompelor uterine;
- hepatită;
- infertilitate;
- sterilitate;
- boală inflamatorie pelvină;
- sifilis;
- HIV.
Prevenție
Principala modalitate de prevenție a salpingitelor este evitarea infectării cu agenți patogeni. Astfel, sunt importante: utilizarea prezervativului la contactul sexual, în special cu parteneri despre al căror istoric medical nu se cunoaște prea mult, abstinența și măsurile de igienă:
- efectuarea toaletei intime de cel puțin o dată – două ori pe zi;
- evitarea dușurilor vaginale și spălarea doar a organelor genitale externe;
- folosirea săpunurilor cu pH neutru;
- curățarea corectă a vulvei.
Bibliografie
- “PathologyOutlines.com.” Pathologyoutlines.com, 2023, www.pathologyoutlines.com/
- “Ameli, Le Site de l’Assurance Maladie En Ligne | Ameli.fr | Assuré.” Ameli.fr, 2019, www.ameli.fr/
- D’Ercole, Claude, and Bernard Blanc. Les Moyens de Diagnostic d’Une Infection Génitale Haute. Vol. 24, no. 4, 1 Apr. 1994, pp. 369–377, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0399077X05804342
Alte afecțiuni similare
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă ce se află între tibie (osul inferior al...
Vezi detalii
Ruptura de perineu
Perineul este partea anatomică care descrie zona dintre deschiderea vaginală și anus. Ruptura perineului este asociată, în general, cu tensiunea la care este supusă...
Vezi detalii
Salazion
Salazionul, cunoscut și sub denumirea de chalazion, este o afecțiune frecventă care se manifestă la nivelul pleoapei printr-o umflătură roșie, de 2-8 milimetri. Se...
Vezi detalii
Sarcina extrauterină
În cazul sarcinii extrauterine (sarcină ectopică), oul fertilizat se dezvoltă în afara endometrului (la nivelul trompelor uterine, ovarelor, colului uterin, cavității...
Vezi detalii
Sarcina molară
Sarcina molară (mola hidatiforma) este o complicație ce poate să apară în cazul femeilor însărcinate care se confruntă cu o creștere neobișnuită a numărului de celulele...
Vezi detalii
Sarcina oprită din evoluție
Sarcina oprită din evoluție este o afecțiune ce are loc la orice etapă pe parcursul sarcinii. După 24 de săptămâni, când fătul este viabil, această situaţie poarte...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.