Despre leziunile la nivelul LIA
Leziunile ligamentului încrucișat anterior reprezintă întinderea sau ruperea ligamentului încrucișat anterior (LIA) în genunchi. Rupturile pot fi parțiale sau totale. Ruptura de ligament încrucișat anterior este cea mai frecventă leziune la genunchi, care apare cu precădere la jucătorii de fotbal și baschet.
Articulația genunchiului este situată acolo unde femurul se întâlnește cu partea superioară a osului tibiei (tibia). Patru ligamente principale leagă aceste două oase:
- ligamentul colateral medial - trece de-a lungul interiorului - partea medială a genunchiului şi împiedică genunchiul să se îndoaie spre exterior;
- ligamentul încrucișat anterior - se află în mijlocul genunchiului şi împiedică alunecarea osului tibiei în fața osului coapsei - femurul;
- ligamentul încrucișat posterior - funcționează cu ligamentul încrucișat anterior şi împiedică osul tibiei să alunece înapoi sub femur;
- ligamentul colateral lateral - este situat pe faţa laterală a genunchiului, de la nivelul extremităţii distale femurale şi capul peroneului, şi împiedică translarea spre interior a genunchiului.
Gradele leziunilor de la nivelul ligamentului încrucișat anterior variază de la unu (cel mai puțin grav) la trei (cel mai grav):
- gradul unu: leziunea a întins ligamentul suficient pentru a-l deteriora, dar este încă dintr-o singură bucată și ține oasele genunchiului împreună - leziune interstiţială;
- gradul doi: rănirea a întins LIA atât de mult încât acesta a fost parțial rupt și slăbit- leziune parţială;
- gradul trei: ruptură completă - LIA este rupt în două bucăți.
Pentru a înțelege mai bine cum apar leziunile de ligament anterior încrucișat, este esențial să înțelegem structura genunchiului, cea mai mare articulație din corp și una dintre cele mai predispuse la accidentări.
Genunchiul este alcătuit din patru structuri principale: oase, cartilaj, ligamente și tendoane.
Trei oase se întâlnesc pentru a forma articulația genunchiului: femurul (osul coapsei), tibia (osul tibial) și rotula, care stă în fața articulației pentru a oferi protecție. Capetele femurului și tibiei și partea din spate a rotulei sunt acoperite cu cartilaj. Acest țesut ajută oasele genunchiului să alunece lin unele peste altele în timp ce genunchiul se îndreaptă sau se îndoaie.
Două bucăți de tesut fibrocartilaginos (meniscurile) în forma literei C acționează ca amortizoare între femur și tibie. Diferit de cartilajul articular, meniscul este dur și elastic, pentru a ajuta la amortizarea și stabilizarea articulației.
Oasele sunt legate de alte oase prin ligamente. Cele patru ligamente principale din genunchi acționează ca niște frânghii puternice pentru a ține oasele împreună și pentru a menține genunchiul stabil.
Ligamentele colaterale se găsesc pe părțile laterale ale genunchiului. Ligamentul colateral medial se află în interiorul genunchiului, iar ligamentul colateral lateral este în exterior. Acestea controlează mișcarea laterală a genunchiului.
Ligamentele încrucișate sunt în interiorul articulației genunchiului și se încrucișează pentru a forma un X cu ligamentul încrucișat anterior în față și ligamentul încrucișat posterior în spate. Ligamentele încrucișate controlează mișcarea din față și din spate a genunchiului.
În ceea ce privește mușchii, aceștia sunt legați de oase prin tendoane. Tendonul cvadriceps conectează mușchii din față a coapsei de rotulă. Tendonul patelar, pe de altă parte, merge de la rotulă la tibie.
Cauze
Ruptura LIA este o leziune frecventă în cazul sportivilor, mai ales în cazul celor care practică sporturi care solicită genunchiul. Cauzele comune ale rupturii de ligament încrucișat anterior includ:
- opriri bruște;
- încetinirea bruscă;
- schimbare bruscă de direcție;
- pivotare cu piciorul ferm plantat;
- aterizări incomode dintr-un salt;
- supraextensia articulației genunchiului;
- lovituri directe la genunchi sau ciocniri.
Orice mișcare care face ca articulația genunchiului să se miște în afara intervalului său natural poate duce la o ruptură sau leziuni ale ligamentului încrucișat anterior. Șansa de rănire este mai mare atunci când mai mult de una dintre mișcările enumerate mai sus au loc în același timp.
De asemenea, ligamentul încrucișat anterior se poate rupe și în urma unei căzături sau a unei alunecări. La fel ca în cazul altor părți ale corpului, ligamentul încrucișat anterior tinde să slăbească odată cu vârsta. Persoanele de peste 40 de ani pot fi mai susceptibile la rupturi LIA.
Factori de risc
Factorii de risc pentru o ruptură de ligament încrucișat anterior (LIA) includ:
- condiție fizică proastă;
- practicarea de sporturi care implică mișcări start-stop, pivotare sau schimbări bruște de direcție. Sporturile care sporesc riscul de accidentare includ fotbalul, baschetul, tenis cu piciorul, tenis sau gimnastică;
- utilizarea de echipament sportiv nepotrivit sau excesiv de uzat;
- încălțăminte nepotrivită, care nu protejează suficient piciorul.
Nu în ultimul rând, sexul este un factor de risc pentru ruptura de ligament încrucișat anterior. Femeile sunt mai predispuse la acest tip de leziune din cauza faptului că au șolduri mai late în comparație cu bărbații, astfel că genunchii lor tind să se încline înspre interior. Această aliniere modifică articulația genunchiului, crescând riscul de leziuni ale ligamentelor în timpul mișcărilor precum sărituri, pivotare și aterizare.
Simptome
Deși fiecare leziune a ligamentelor încrucișate anterioare este diferită, pacienții descriu de obicei o durere ascuțită care apare în momentul accidentării. Majoritatea raportează dificultăți de mers, cel puțin până când umflarea genunchiului dispare. După aceea, genunchiul s-ar putea să nu doară la fel de mult, dar poate exista în continuare instabilitate. Genunchiul poate ceda, uneori, în timpul unui sport și chiar în timpul mersului. Dacă ignori leziunea și continui să îți desfășori activitățile obișnuite, pot să apară complicații.
Cele mai frecvente simptome ale rupturii de ligament încrucișat anterior includ:
- senzație de pocnitură în genunchi;
- umflare;
- durere (de obicei când se aplică greutate pe genunchi);
- slăbiciune sau senzație că genunchiul a cedat;
- pierderea amplitudinii de mișcare.
Diagnosticare
În primul rând, examenul fizic este necesar pentru diagnosticarea rupturii de ligament încrucișat anterior. Acest tip de examinare include:
- palpare: genunchiul afectat prezintă hemartroză (umflare) și apare sensibilitatea liniei articulare cu o leziune meniscală asociată;
- evaluarea structurilor meniscale și ligamentare și a capacității de mișcare: genunchiul poate fi blocat din cauza leziunii meniscale asociate;
- testul Lachman este relevant în evaluarea rupturii LIA, cu 95% sensibilitate și 94% specificitate. Testul se efectuează cu pacientul în decubit dorsal și genunchiul îndoit la aproximativ treizeci de grade. Medicul ortoped trebuie să stabilizeze femurul distal cu o mână și, cu cealaltă mână, să tragă tibia înainte. Rezultatul testului poate indica ruptura ligamentului, precum și gradul leziunii;
- testul sertarului anterior se efectuează cu pacientul în poziție culcat, cu genunchiul afectat îndoit la nouăzeci de grade și piciorul plantat. Testul este pozitiv dacă există o translație anterioară excesivă a tibiei în raport cu femurul. De asemenea, poate fi utilă comparația cu genunchiul neafectat, deoarece pacienții pot prezenta o laxitate crescută a LIA care nu este patologic;
- testul de schimbare a pivotului (pivot shift) imită evenimentul de cedare real experimentat la genunchii cu deficit de LIA. Testul se efectuează prin rotirea internă a tibiei în timp ce se aplică stres asupra genunchiului și aducerea genunchiului de la extensie la flexie;
- KT-1000: se efectuează cu genunchiul în ușoară flexie și 10-30 de grade de rotație externă. Testul ajută la evaluarea și cuantificarea laxității anterioare.
Este important să se evalueze leziunile asociate, cum ar fi leziuni ligamentare colaterale mediale sau laterale, leziuni ale ligamentului colateral posterior sau leziuni meniscale.
Deși leziunea LIA poate fi diagnosticată clinic, imagistica cu rezonanță magnetică (RMN) este utilizată în majoritatea cazurilor pentru a confirma diagnosticul. RMN-ul este modalitatea primară de diagnosticare a patologiei LIA.
Nu în ultimul rând, diagnosticul poate fi pus și prin artroscopia genunchiului, pentru a diferenția rupturile complete de rupturile parțiale și rupturile cronice. Artrografia este invazivă și necesită anestezie.
Tratament
Există două opțiuni de tratament pentru ruptura LIA:
- tratament nechirurgical - este potrivit pentru leziunile de gradul unu și include imobilizare sau întărire (orteză), kinetoterapie și o progresie treptată înapoi la activități și sporturi obișnuite;
- tratament chirurgical - reconstrucție chirurgicală a ligamentului pentru a restabili structurile interne ale genunchiului și pentru a permite o stabilitate maximă.
Alegerea tratamentului depinde de factori precum vârsta, nivelul de activitate și severitatea leziunii. De asemenea, sunt luate în calcul orice preferințe și preocupări ale pacienților. Pacienții care aleg operația (sau reconstrucția LIA) doresc să-și continue activitățile sportive. De asemenea, operația este principala opțiune a tinerilor care doresc să prevină sau să prelungească timpul până când dezvoltă artrită în zonă. Un adult în vârstă, care vrea doar să meargă fără impedimente sau să facă alergări ușoare, poate alege să evite operația.
Reconstrucția LIA sau ligamentoplastia este, de obicei, o procedură ambulatorie. Chirurgul îndepărtează ligamentul deteriorat, apoi îl înlocuiește cu unul nou: fie cu o autogrefă (țesut prelevat dintr-o altă parte a corpului, precum tendoanele rotulei sau ischio-gambierii) sau o alogrefă (țesut de la un donator). Procedura este artroscopică, ceea ce înseamnă că implică mai multe incizii mici și inserarea unei camere mici și instrumente care îi permit chirurgului să vadă în interiorul articulației genunchiului și să efectueze operația. Durata intervenției variază în funcție de severitatea leziunii la genunchi. În timp ce recuperarea după procedură este destul de simplă, pacientul trebuie să urmeze toți pașii pentru o recuperare sigură. Kinetoterapia este esențială pentru reabilitare completă. Revenirea la activitățile sportive, în funcție de obiectivele pacientului, are loc de obicei între șase și 12 luni de la operație și poate include unele activități adaptate individual.
Spitalizarea postoperatorie nu durează, în mod normal, mai mult de trei zile iar recoltarea porțiunii sănătoase a tendonului nu ar trebui să provoace probleme de mobilitate. Pacientul poate să își miște piciorul imediat, folosind genunchiere sau cârje în primele trei săptămâni.
Pe baza sfatului medicului specialist, în primele două săptămâni după operație este posibil să fie nevoie de tratament injectabil pentru a evita riscul de tromboză venoasă. După aproximativ șase săptămâni, pacienții se pot întoarce la activitățile zilnice, însă nu și la sport.
Stabilizarea ligamentelor este un proces biochimic complex lent, de aceea se recomandă evitarea cu desăvârșite a efortului excesiv sau a oricărui tip de efort care ar putea sabota procesul de vindecare.
Complicații
Pacienții care au o ruptură de ligament încrucișat anterior prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta artroza la genunchi. Artroza genunchiului este o boală gravă, dureroasă, care avansează odată cu vârsta. Osteoartrita este cel mai frecvent tip și poate afecta unul sau ambii genunchi. Cele mai des întâlnite simptome sunt durerea, umflarea și rigiditatea articulației genunchiului.
Acest risc crescut rămâne indiferent dacă ruptura a fost reparată chirurgical. Specialiștii consideră că răspunsul inflamator al genunchiului la leziunea în sine contribuie la artrită.
Alte complicații ale rupturii de ligament încrucișat anterior includ:
- eșecul în reconstrucția de ligament încurcișat anterior;
- complicații arteriale, tromboembolism venos și profilaxia trombozei venoase profunde după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior;
- infecții;
- mobilitate redusă;
- instabilitate;
- afectarea nervilor;
- durere;
- rigiditate articulară;
- sângerare.
Prevenție
Există mai multe metode pentru a preveni rupturile de ligament anterior încrucișat:
- menținerea mușchilor picioarelor, îndeosebi din jurul genunchilor, puternici și flexibili cu o rutină de antrenament consecventă;
- atenție sporită atunci când se efectuează mișcări bruște, precum aterizarea după o săritură, schimbările de direcție;
- evitarea activităților sportive atunci când apare oboseala: epuizarea conduce la oboseală musculară - incapacitatea mușchilor de a genera forță. Slăbiciunea musculară poate apărea din mai multe motive, inclusiv obezitatea, înaintarea în vârstă și exercițiile fizice intense.
Bibliografie
- “Common Knee Injuries - OrthoInfo - AAOS.” Aaos.org, 2023, orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/common-knee-injuries/
- “Anterior Cruciate Ligament (ACL) Injury Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, 2018, www.mountsinai.org/health-library/injury/anterior-cruciate-ligament-acl-injury
- “ACL Tear & Injury - Causes, Symptoms & Signs | Gleneagles Hospital.” GEH, 2023, www.gleneagles.com.sg/conditions-diseases/acl-tear/symptoms-causes
- “ACL Surgery.” Yale Medicine, 18 Mar. 2024, www.yalemedicine.org/conditions/acl-surgery
- John Hopkins Medicine. “Anterior Cruciate Ligament (ACL) Injury or Tear.” John Hopkins Medicine, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/acl-injury-or-tear
- Ball, Alfred. “How to Prevent an Anterior Cruciate Ligament Injury | Lifemoves.” Lifemoves, 13 May 2010, lifemoves.ca/how-to-prevent-an-anterior-cruciate-ligament-injury/
- “ACL Injuries Causes, Symptoms, and Treatments.” UPMC | Life Changing Medicine, 2024, www.upmc.com/services/orthopaedics/conditions/acl-injury
Alte afecțiuni similare
Rozaceea
Rozaceea este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin recurențe frecvente, care afectează, în principal, zona centrofacială. Această afecțiune apare...
Vezi detalii
Rubeola
Rubeola sau pojarul german este o boală infecţioasă cunoscută mai ales prin erupția roșie caracteristică. Popular, este denumită “pojărel”. Această infecție poate...
Vezi detalii
Rujeolă
Rujeola, numită popular și pojar, este o infecție virală, foarte contagioasă, provocată de virusul Morbillivirus. Ea este o boală a copilăriei, destul de frecventă, ce...
Vezi detalii
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă ce se află între tibie (osul inferior al...
Vezi detalii
Ruptura de perineu
Perineul este partea anatomică care descrie zona dintre deschiderea vaginală și anus. Ruptura perineului este asociată, în general, cu tensiunea la care este supusă...
Vezi detalii
Salazion
Salazionul, cunoscut și sub denumirea de chalazion, este o afecțiune frecventă care se manifestă la nivelul pleoapei printr-o umflătură roșie, de 2-8 milimetri. Se...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.