Despre salazion (chalazion)
Salazionul, cunoscut și sub denumirea de chalazion, este o afecțiune frecventă care se manifestă la nivelul pleoapei printr-o umflătură roșie, de 2-8 milimetri. Se formează, de obicei, sub pleoapa superioară, dar ocazional poate apărea și pe cea inferioară.
Salazionul este cauzat de blocarea și inflamarea unei glande uleioase din pleoapă (glanda Meibomius). Chistul format se simte, de obicei, ca un mic nodul nedureros, dar după puțin timp durerea dispare.
În mod obișnuit, chalazionul se dezvoltă la adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, însă poate apărea (foarte rar) și la copii.
Salazionul se aseamănă mult cu orjeletul (ulciorul la ochi), însă nu este același lucru. Primul este cauzat de blocarea unei glande din pleoapă, în timp ce al doilea apare din cauza unui folicul de gene infectat. Netratat, ulciorul poate provoca un salazion.
Cauze
Există glande minuscule chiar sub suprafața interioară a pleoapei, numite glande Meibomius. Acestea produc un fluid uleios care ajută la lubrifierea ochiului. Dacă glanda se blochează, acest fluid nu poate fi eliminat corespunzător și este colectat într-o umflătură sau se scurge în țesutul pleoapei, care se inflamează. În timp, inflamația determină formarea unui chist (sau granulom) în pleoapă.
Chalazionul este mai frecvent la persoanele care suferă de anumite afecțiuni:
- rozacee;
- blefarită (inflamarea pleoapelor);
- dermatită seboreică;
- tuberculoză;
- infecții virale.
Factori de risc
Salazioanele sunt foarte frecvente și oricine le poate face. Dar sunt anumiți factori care cresc riscul de apariție la unele persoane:
- vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani;
- antecedentele de salazion;
- blefarita cronică;
- anumite afecțiuni ale pielii;
- pielea uscată;
- modificările hormonale;
- diabetul.
Simptome
Un salazion se manifestă inițial ca o zonă mică ce poate fi roșie, umflată și dureroasă la atingere. După câteva zile, durerea dispare, de obicei, și rămâne o umflătură sau un nodul.
Alte simptome de chalazion pot include:
- iritație ușoară a ochilor, care provoacă lăcrimare;
- vedere încețoșată, din cauza unui chalazion mai mare care presează pe globul ocular;
- pleoapă complet umflată.
Un salazion dispare, de obicei, după puțin timp. Cu puțină îngrijire acasă, se poate retrage într-o săptămână sau poate dispărea de la sine în aproximativ patru – șase săptămâni.
Diagnosticare
Medicul oftalmolog este cel care pune diagnosticul de salazion. Consultația presupune mai multe aspecte:
- istoricul medical;
- examinarea externă a ochilor: medicul va analiza ochii, pleoapele, genele și textura pielii;
- examen amănunțit al pleoapelor: medicul va folosi o lumină puternică și o lupă pentru a examina baza genelor.
Tratament
Salazionul dispare adesea de la sine în câteva săptămâni. Este important să nu încercați să-l apasați sau să-l spargeți, deoarece se poate inflama sau infecta.
Anumite măsuri pot accelera totuși procesul de vindecare:
Remedii la domiciliu:
- aplicarea unor comprese calde și umede pe pleoapă;
- curățarea pleoapelor cu un săpun blând;
- masarea ușoară a zonei, pentru a ajuta la deschiderea glandei.
Tratament medical:
- picături sau creme pentru ochi.
Îndepărtarea salazionului:
- dacă salazionul nu dispare sau devine mai mare, s-ar putea să fie nevoie de îndepărtarea lui printr-o intervenție chirurgicală; operația durează aproximativ 15-20 de minute, timp în care medicul va face o mică incizie în salazion, pentru a permite scurgerea oricărui fluid.
Complicații
Majoritatea salazioanelor nu provoacă probleme. Dar, uneori, aceste chisturi se pot infecta, iar infecția se poate răspândi la întreaga pleoapă și la țesuturile din jurul ochiului.
De asemenea, pleoapa poate fi foarte umflată și roșie; din această cauză poate fi foarte dificilă deschiderea ochiului și pacientul poate simți durere și o temperatură ridicată. Acest tip de complicație se numește celulită orbitală.
Salazioanele mari pot presa pe cornee, ceea ce poate duce la încețoșarea și scăderea vederii.
Prevenție
Nu există o modalitate sigură de a preveni salazionul. Poate fi redus însă riscul de apariție păstrând pleoapele curate:
- spălați-vă des pe mâini, mai ales înainte de a atinge ochii și de a manipula lentilele de contact;
- spălați-vă pleoapele înainte de a merge la culcare pentru a îndepărta machiajul și alte reziduri care pot bloca glandele;
- înlocuiți machiajul și ustensilele pentru ochi la fiecare două sau trei luni;
- dacă purtați lentile de contact, asigurați-vă că le curățați bine cu o soluție dezinfectantă specială și că nu le purtați mai mult timp de cât este indicat.
Bibliografie
- Bump, That. “Chalazion: Symptoms, Causes, Prevention & Treatments.” Cleveland Clinic, 4 Aug. 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17657-chalazion
- Morgan, Kendall K. “Chalazion: Causes, Symptoms, and Treatment.” WebMD, 6 Sept. 2016, www.webmd.com/eye-health/chalazion-what-is
- “Chalazion.” Aoa.org, 2024, www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/chalazion?sso=y
- “Chalazion.” Patient.info, 2024, patient.info/eye-care/swollen-eyelid/chalazion
Alte afecțiuni similare
Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA)
Leziunile ligamentului încrucișat anterior reprezintă întinderea sau ruperea ligamentului încrucișat anterior (LIA) în genunchi. Rupturile pot fi parțiale sau totale....
Vezi detalii
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Meniscul este o formaţiune fibrocartilaginoasă ce se află între tibie (osul inferior al...
Vezi detalii
Ruptura de perineu
Perineul este partea anatomică care descrie zona dintre deschiderea vaginală și anus. Ruptura perineului este asociată, în general, cu tensiunea la care este supusă...
Vezi detalii
Salpingita
Salpingita reprezintă o patologie specifică tractului genital feminin, ce corespunde inflamației uneia sau ambelor trompe uterine. Este o patologie frecventă în rândul...
Vezi detalii
Sarcina extrauterină
În cazul sarcinii extrauterine (sarcină ectopică), oul fertilizat se dezvoltă în afara endometrului (la nivelul trompelor uterine, ovarelor, colului uterin, cavității...
Vezi detalii
Sarcina molară
Sarcina molară (mola hidatiforma) este o complicație ce poate să apară în cazul femeilor însărcinate care se confruntă cu o creștere neobișnuită a numărului de celulele...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.