Despre sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune frecventă care provoacă amorțeală, furnicături și durere în mână și antebraț şi, uneori, scădere de forţă la nivelul mâinii. Afecțiunea apare atunci când unul dintre nervii majori ai mâinii, nervul median, este lezat la nivelul unui canal îngust, situat la încheietura mâinii, numit tunel carpian.
Cauze
Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea exercitată asupra nervului median. Acest nerv este responsabil cu sensibilitatea degetului mare, indexului, degetului mijlociu şi jumătăţii laterale a degetului inelar și cu funcția motorie a primelor trei degete.
Orice comprimă sau irită nervul median la nivelul tunelului carpian poate duce la sindromul de tunel carpian. O fractură a încheieturii mâinii poate îngusta tunelul carpian și poate irita nervul, la fel ca și inflamația cauzată de artrita reumatoidă.
În majoritatea cazurilor nu există o cauză unică a sindromului de tunel carpian. Este posibil ca o combinație de factori de risc să contribuie la dezvoltarea afecțiunii.
Factori de risc
Studiile arată că înaintarea în vârstă poate să predispusă persoanele la sindrom de tunel carpian. Totuși, există mai mulți factori de risc care se asociază cu această afecțiune:
- traume sau leziuni ale încheieturii mâinii, cum ar fi entorsă sau fractură;
- dezechilibru al glandei pituitare sau al glandei tiroide;
- artrita reumatoidă sau alte boli artritice;
- probleme mecanice la articulația încheieturii mâinii;
- utilizarea repetată a unor unelte cu vibrații;
- retenție de lichide în timpul sarcinii sau menopauzei;
- dezvoltarea unui chist sau a unei tumori;
- sexul – femeile au șanse de trei ori mai mari decât bărbații să dezvolte afecțiunea;
- diabet sau alte tulburări metabolice care afectează direct nervii corpului și îi fac mai susceptibili la compresie;
- dormit repetat pe încheietura mâinii îndoite;
- vârsta - sindromul de tunel carpian apare, de obicei, la adulți.
Simptome
Simptomele sindromului de tunel carpian, precum amorțeala și furnicăturile în zona degetelor, sunt mai ușoare la început. Disconfortul apare, de obicei, la una sau la ambele mâini, în timpul nopții. Mâna dominantă este, de obicei, afectată prima și provoacă disconfort sever. Simptomele precoce includ:
- amorțeală, în special noaptea;
- o senzație că degetele sunt umflate sau că nu pot să fie folosite;
- senzație de furnicături sau durere în degete;
- iniţial, simptomele se pot ameliora dacă pacientul scutură de câteva ori mâna.
Pe măsură ce afecțiunea se agravează, pacienții pot simți:
- furnicături în timpul zilei, în special în timpul anumitor activități, cum ar fi vorbirea la telefon, citirea unei cărți, șofat;
- durere ușoară până la severă, uneori mai accentuată noaptea;
- o oarecare pierdere a capacității de a utiliza mâna;
- dificultăți în prinderea obiectelor mici sau efectuarea altor mișcări de precizie cu mâna respectivă.
În cazurile cronice și/sau netratate, mușchii de la baza degetului mare se pot atrofia și pacientul are dificultăți în utilizarea mâinii. Pacienții cu sindrom de tunel carpian în formă gravă au tulburări importante de sensibilitate la nivelul primelor trei degete, pe care le simt amorţite şi nu pot distinge între cald și rece prin atingere.
Diagnosticare
În afara anamnezei și a evaluării mâinii, testele electromiografice măsoară funcționalitatea nervului median și gradul de afectare al acestuia. De asemenea, testele EMG ajută și în depistarea altor boli, cum ar fi polineuropatia, care pot fi asociate. Ecografia ajută la stabilirea diagnosticului, punând în evidență nervul, măsurându-l şi oferă informații despre structurile de la nivelul tunelului carpian, uneori și despre o posibilă cauză (de exemplu, în cazul chisturilor).
Tratament
În fazele incipiente ale bolii, tratamentul este non-chirurgical. Astfel, medicul poate recomanda purtarea de orteze în timpul nopții, antiinflamatoare pentru ameliorarea durerilor și reducerea inflamației, dar și modificări în stilul de viață.
În ceea ce privește tratamentul chirurgical, acesta este stabilit în funcție de severitatea afectării nervului. Chirurgia are rolul de a preveni deteriorarea ireversibilă. Operația sindromului de tunel carpian poartă denumirea de „decompresie a tunelului carpian” și se poate face clasic sau endoscopic.
Complicaţii
Sindromul de tunel carpian netratat poate conduce la complicații. La majoritatea pacienților, boala se agravează în timp și poate duce la disfuncția permanentă a mâinii, inclusiv pierderea sensibilităţii la nivelul primelor trei degete şi a jumătate din degetul patru și scăderea forţei musculare la nivelul mâinii.
Prevenție
Chiar dacă nu există metode de prevenție a sindromului de tunel carpian, stresul asupra mâinilor și a încheieturilor poate fi minimizat prin introducerea câtorva obiceiuri în rutina zilnică:
- reducerea forței aplicate asupra degetelor și încheieturii mâinii, mai ales dacă se desfășoară o muncă repetitivă ce implică utilizarea acestora (tastare, scris de mână, etc.);
- pauze scurte, dar frecvente;
- poziție corectă a brațelor;
- evitarea unui mediu rece, deoarece acesta cauzează dureri și rigiditate.
Autor
Bibliografie
- “Carpal Tunnel Syndrome - Symptoms and Treatment - OrthoInfo - AAOS.” Aaos.org, 2016, https://orthoinfo.aaos.org
- “Carpal Tunnel Syndrome.” National Institute of Neurological Disorders and Stroke, 2023, www.ninds.nih.gov
- “Carpal Tunnel Syndrome - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
Alte afecțiuni similare
Sindrom Cushing
Sindromul Cushing reprezintă totalitatea semnelor și simptomelor pe care le determină excesul de cortizol în organism. Cortizolul este un hormon produs de glandele...
Vezi detalii
Sindrom de durere miofascială
Sindromul durerii miofasciale este o afecțiune cronică, ce provoacă dureri în sistemul musculo-scheletic, de obicei limitate la o anumită zonă.Durerea este, cel mai...
Vezi detalii
Sindrom de oboseală cronică (SOC)
Sindromul de oboseală cronică (SOC) este o boală complexă și controversată, cu origini încă necunoscute. SOC este caracterizat prin oboseală severă, tulburări cognitive,...
Vezi detalii
Sindrom dispeptic
Sindromul dispeptic sau dispepsia funcțională sunt termeni utilizați pentru simptomele gastrice recurente care nu au o cauză evidentă, o altă denumire a acelorași...
Vezi detalii
Sindrom Dumping
Sindromul Dumping, cunoscut și sub numele de sindromul postprandial precoce, este o afecțiune care apare atunci când alimentele se deplasează prea repede din stomac în...
Vezi detalii
Sindrom Fregoli
Sindromul Fregoli este caracterizat de existenta convingerii ca una sau mai multe persoane, familiare pacientului, isi schimba frecvent infatisarea. Pacientul considera,...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.