Sindrom de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afectiune comuna care cauzeaza durere, amorteala si furnicaturi la nivelul mainii si bratului. Situatia apare atunci cand unul dintre nervii majori ai mainii, mai exact nervul carpian, este comprimat la nivelul incheieturii mainii.

La majoritatea pacientilor, sindromul de tunel carpian se agraveaza de-a lungul timpului, deci diagnosticarea precoce si tratamentul sunt importante.

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Specialist
Vesa Damaris
Medic Primar...
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 13

Sindrom de tunel carpian - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele sindromului de tunel carpian

Cauzele aparitiei sindromului de tunel carpian sunt de fapt o combinatie de factori cum ar fi ereditatea, utilizarea repetata a acelorasi miscari sau activitati ale mainii si incheieturii pe o perioada de timp. Tunelul carpian poate fi mai mic la unii oameni sau pot exista diferente anatomice care micsoreaza spatiul pentru nerv. Studiile arata ca femeile si persoanele in varsta au o probabilitate mai mare in a dezvolta aceasta afectiune.

Sindrom de tunel carpian - Simptome

Semnele si simptomele sindromului de tunel carpian

Simptomatologia incepe cu urmatoarele manifestari:

  • amorteala;
  • furnicaturi;
  • senzatia de arsura;
  • durere la nivelul degetelor mainilor. 

Durerea sau furnicaturile pot iradia in antebrat si umar. Poate aparea slabiciunea sau senzatia de scadere a fortei in mana.

In cele mai multe cazuri, simptomele sindromului de tunel carpian incep treptat, fara un traumatism specific, dar pe masura ce starea se agraveaza, simptomele pot aparea frecvent sau pot persista pe perioade lungi de timp. 

Sindrom de tunel carpian - Tratament

Diagnosticarea si tratamentul sindromului de tunel carpian

Testele pentru stabilirea diagnosticului, pe langa anamneza si evaluarea cu atentie a mainii si incheietura, sunt testele electomiografice (EMG), care masoara functionalitatea nervului median si cat de afectat este acesta. Totodata, acest test ajuta in depistarea altor boli cum ar fi neuropatia sau alte cauze de compresie asupra nervilor care ar putea contribui la simptomatologia actuala. Ecografia poate ajuta prin crearea imaginilor de os si tesut.

Sindromul de tunel carpian se poate agrava in timp in lipsa unui tratament adecvat. Din acest motiv, este important ca evaluarea si diagnosticarea sa fie corecta. In primele etape ale tratamentului acesta este posibil sa incetineasca sau sa se opreasca evolutia bolii.

In cazurile incipiente, tratamentul este unul non-chirurgical: purtarea de orteze in timpul noptii, antiinflamatoarele ce pot ajuta la ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiei, dar si schimbarile de activitate sau exercitiile medicale au un raspuns pozitiv .

Cat despre tratamentul chirurgical, acesta se bazaza pe severitatea simptomelor. Chirurgia poate fi recomandata pentru a preveni deteriorarea ireversibila.

Procedura chirurgicala efectuata pentru sindromul de tunel carpian se numeste “decompresia tunelului carpian” si se poate face in chirurgia deschisa sau endoscopic.

Rezultatele interventiilor chirurgicale deschise si a celei endoscopice sunt similare. Alegerea oricarei dintre cele doua ramane la decizia pacientului, cat si a medicului, acestia hotarand care este cea mai adecvata cazului respectiv.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical