Sindrom de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afectiune comuna care cauzeaza durere, amorteala si furnicaturi la nivelul mainii si bratului. Situatia apare atunci cand unul dintre nervii majori ai mainii, mai exact nervul carpian, este comprimat la nivelul incheieturii mainii.

La majoritatea pacientilor, sindromul de tunel carpian se agraveaza de-a lungul timpului, deci diagnosticarea precoce si tratamentul sunt importante.

Medici specialiști - Neurologie

Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar
Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar

Neurologie

CSD
Costea Simona-Daniela
Medic Specialist
CSD
Costea Simona-Daniela
Medic Specialist

Neurologie

DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist
DAM
Dragomir Ana Maria
Medic Specialist

Neurologie

MF
Motoc Florentina
Medic Primar
MF
Motoc Florentina
Medic Primar

Neurologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele sindromului de tunel carpian

Cauzele aparitiei sindromului de tunel carpian sunt de fapt o combinatie de factori cum ar fi ereditatea, utilizarea repetata a acelorasi miscari sau activitati ale mainii si incheieturii pe o perioada de timp. Tunelul carpian poate fi mai mic la unii oameni sau pot exista diferente anatomice care micsoreaza spatiul pentru nerv. Studiile arata ca femeile si persoanele in varsta au o probabilitate mai mare in a dezvolta aceasta afectiune.

Simptome

Semnele si simptomele sindromului de tunel carpian

Simptomatologia incepe cu urmatoarele manifestari:

  • amorteala;
  • furnicaturi;
  • senzatia de arsura;
  • durere la nivelul degetelor mainilor. 

Durerea sau furnicaturile pot iradia in antebrat si umar. Poate aparea slabiciunea sau senzatia de scadere a fortei in mana.

In cele mai multe cazuri, simptomele sindromului de tunel carpian incep treptat, fara un traumatism specific, dar pe masura ce starea se agraveaza, simptomele pot aparea frecvent sau pot persista pe perioade lungi de timp. 

Tratament

Diagnosticarea si tratamentul sindromului de tunel carpian

Testele pentru stabilirea diagnosticului, pe langa anamneza si evaluarea cu atentie a mainii si incheietura, sunt testele electomiografice (EMG), care masoara functionalitatea nervului median si cat de afectat este acesta. Totodata, acest test ajuta in depistarea altor boli cum ar fi neuropatia sau alte cauze de compresie asupra nervilor care ar putea contribui la simptomatologia actuala. Ecografia poate ajuta prin crearea imaginilor de os si tesut.

Sindromul de tunel carpian se poate agrava in timp in lipsa unui tratament adecvat. Din acest motiv, este important ca evaluarea si diagnosticarea sa fie corecta. In primele etape ale tratamentului acesta este posibil sa incetineasca sau sa se opreasca evolutia bolii.

In cazurile incipiente, tratamentul este unul non-chirurgical: purtarea de orteze in timpul noptii, antiinflamatoarele ce pot ajuta la ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiei, dar si schimbarile de activitate sau exercitiile medicale au un raspuns pozitiv .

Cat despre tratamentul chirurgical, acesta se bazaza pe severitatea simptomelor. Chirurgia poate fi recomandata pentru a preveni deteriorarea ireversibila.

Procedura chirurgicala efectuata pentru sindromul de tunel carpian se numeste “decompresia tunelului carpian” si se poate face in chirurgia deschisa sau endoscopic.

Rezultatele interventiilor chirurgicale deschise si a celei endoscopice sunt similare. Alegerea oricarei dintre cele doua ramane la decizia pacientului, cat si a medicului, acestia hotarand care este cea mai adecvata cazului respectiv.

Coduri de diagnostic asociate
  • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
  • Neurologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.