Sindrom Dumping

Alte denumiri ale afectiunii:

Sindrom postprandial precoce

Sindromul Dumping sau sindromul postprandial precoce, este intalinit cel mai adesea în urma unei interventii chirurgicale gastrice. Practic, cuprinde un grup de simptome ce rezulta în urma inlaturarii chirurgicale a stomacului.

Sindromul apare în aproximativ 10% dintre pacienți după chirurgia gastrica, fiind împărțit în doua forme de aparitie: precoce și tardiv. Ambele forme apar în urma eliberarii rapide a cantitatii mari de alimente și lichide active în duoden.

Echipa medicala MedLife - Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Specialist
Medic Primar

Sindrom Dumping - Simptome

In principal , simptomatologia este diferita de la pacient la pacient, însă cei mai mulți dintre pacienți cu sindrom precoce au simptome gastrointestinale și vasomotorii, iar cei cu sindrom tardiv au predominant simptome vasomotorii.

Manifestarile în cazul sindromului precoce apar imediat după ce a fost consumata o cantitate redusa de alimente, apoi apar crampele, durerile abdominale, greață și varsaturile, diareea severa și chiar tahicardie.

Cauza simptomelor precoce este determinata de dilatarea intestinului subtire, hormonii eliberatii astfel afectand inclusiv tensiunea arteriala.

Simptomele sindromului tardiv apar în general la câteva ore după masa. Se manifesta astfel:

  • oboseala sau senzația de slăbiciune
  • ameteli,stare de lesin
  • inrosirea fetei și transpiratie
  • pierderea concentrarii sau confuzie mentală
  • tahicardia

Cauza simptomelor sindromului tardiv ar putea fi creșterea urmata de scaderea rapidă a zaharului din sânge. Acest lucru se întâmpla când pacientul consuma cantitati mari de dulciuri sau carbohidrati simpli.

Pentru ameliorarea simptomelor pentru ambele forme ale sindromului Dumping, trebuie o conduita alimentara bine stabilită , aportul zilnic de energie prin alimente trebuie împărțit în 6 mese , consumul de lichide în timpul și după mese este interzis , de asemenea dulcurile , carbohidratii trebuiesc evitate. Deoarece aportul de carbohidrati este restrictionat , aportul de grăsimi și proteine trebuie suplimentat pentru ca aportul de energie să fie complet.

S-a demonstrat ca pacienții ce țin cont de alimentatie au rezultate favorabile , iar simptomatologia este cu mult diminuata.

Sindrom Dumping - Tratament

Diagnosticul de Sindrom Dumping

Pe lângă anamneza , pentru a diagnostica este necesar și un examen radiologic baritat , iar endoscopia digestiva superioara poate evidentia locul de stenoza.

Diagnosticul diferential se face cu gastrita de reflux sau pancreatita acută.

Tratamentul pentru Sindrom Dumping

Tratamentul curativ de baza il constituie în primul rând conduita alimentara și respectarea acesteia.
 Regimul alimentar fiind bogat în proteine , grasimi usor absorbabile , dar fără dulciuri concentrate si in forma lichida , produsele lactate, lichide sau supele reci si bauturile alcoolice.

 Se poate obtine ritmicizarea functiei gastrice si pe cale medicamentoasa : administrarea de acid clorhidric inaintea meselor .

In formele rebele la tratament , cu alterarea marcata a starii generale si tulburari digestive accentuate se indica reinterventia chirurgicala.

Gastroenterologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical