Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Sindromul Ekbom
Descoperă informații utile despre sindromul picioarelor neliniștite: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și sub numele de „sindromul Willis-Ekbom”, este o afecțiune neurologică senzitivo-motorie des întâlnită, mai ales în rândul populațiilor europene și nord-americane. Este mai frecventă în rândul femeilor, iar incidența crește odată cu înaintarea în vârstă.
Sindromul picioarelor neliniștite face parte din tulburările motricității care pot afecta somnul și este caracterizată printr-o senzație de disconfort în repaus, care se diminuează prin mișcarea picioarelor.
Sindromul Ekbom este cunoscut sub două forme:
Cauzele sindromului picioarelor neliniștite nu sunt pe deplin elucidate, dar există câteva mecanisme cu rol în dezvoltarea acestei afecțiuni:
Printre afecțiunile care prezintă o legătură cu declanșarea sindromului picioarelor neliniștite se numără:
De asemenea, sarcina este un factor de risc, prevalența crescând pe măsura avansării sarcinii și odată cu creșterea numărului de sarcini.
Sunt din ce în ce mai multe dovezi că sindromul picioarelor neliniștite este, la rândul lui, un factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunilor cardio- și cerebrovasculare. Mișcările periodice ale picioarelor în somn, cauzate de senzațiile neplăcute, sunt asociate cu creșterea pulsului și a tensiunii arteriale; riscul crește odată cu creșterea numărului de mișcări. Acestea pot fi înregistrate printr-o polisomnografie, investigație care măsoară diverși parametri ai organismului în timpul somnului.
Simptomele resimțite în sindromul picioarelor neliniștite au câteva caracteristici bine definite:
Majoritatea pacienților prezintă aceste simptome la nivelul ambelor gambe, dar ele se pot extinde în restul membrelor inferioare și chiar și în membrele superioare, în cazuri severe și după un istoric medical îndelungat.
Aceste simptome, prin manifestarea lor seara și în timpul nopții, și insomniile asociate (prin probleme de inițiere sau menținere a somnului), pot determina oboseală cronică, astenie diurnă și scăderea calității vieții.
Diagnosticul de sindrom Ekbom se pune clinic, prin anamneză și prin examenul efectuat de medicul neurolog. Uneori, sunt indicate și investigații suplimentare, în special evaluarea moleculelor implicate în metabolismul fierului, polisomnografia sau studii neuroimagistice.
În procesul de diagnosticare este necesar să se întrunească anumite criterii și trebuie excluse alte afecțiuni cu simptome asemănătoare, cum ar fi:
Administrarea de fier are un rol esențial în terapia acestei afecțiuni și poate fi suficientă în reducerea semnificativă a simptomelor. De asemenea, se poate lua în calcul și începerea medicației simptomatice din sfera preparatelor dopaminergice, a celor pentru durere neuropată sau a sedativelor.
Un aspect important în monitorizarea tratamentului (de lungă durată) cu agenți dopaminergici îl constituie apariția augmentării, situație în care simptomele devin mai intense și mai extinse în corp și pot apărea mai devreme în cursul zilei. Înlocuirea medicamentului sau, paradoxal, reducerea dozei poate diminua acest fenomen. Riscul de a dezvolta această complicație crește:
În afara tratamentului medicamentos, există și alte strategii terapeutice care pot ameliora simptomele:
Un stil de viață sănătos, o alimentație diversificată și echilibrată, cu evitarea consumului de substanțe nocive, mișcarea fizică regulată și un somn fiziologic regulat pot preveni apariția sindromului picioarelor neliniștite.
În cazul folosirii anumitor medicamente, care pot exacerba simptomele (antidepresive, neuroleptice, antihistaminice, antiemetice), se poate lua în considerare întreruperea sau schimbarea tratamentului.
Bibliografie
Trisomia 13 (sindromul Patau) este o afecțiune genetică rară care apare atunci când al 13-lea cromozom apare de trei ori (trisomia) în loc de două ori în ADN-ul unei...
Vezi detalii
Sindromul persoanei rigide este o afecțiune cronică care provoacă rigiditate și spasme musculare dureroase. Severitatea simptomelor variază de la persoană la persoană....
Sindromul Peter Pan, denumit și „complexul Peter Pan”, este o afecțiune care afectează bărbaţii, caracterizată prin păstrarea comportamentelor copilăriei şi în viaţa...
Sindromul Pickwick, cunoscut din punct de vedere medical ca sindrom de hipoventilație a obezității, este o tulburare respiratorie care afectează unele persoane cu...
Sindromul plămânului alb nu este o afecțiune medicală în sine, ci este termenul folosit pentru a descrie imaginea unui plămân bolnav la radiografie. Plămânii sănătoși...
Sindromul Ramsay Hunt, cunoscut și sub numele de ,,herpes zoster oticus”, este o complicație a infecției cu virusul varicelo-zosterian care cauzează varicelă la copii şi...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.