Sindromul Peter Pan

Alte denumiri ale afectiunii:

Complexul Peter Pan

Sindromul Peter Pan este atunci cand un adult nu doreste sa-si asume responsabilitati si sa se maturizeze. Suferinta stereotipica din sindromul Peter Pan este cand o persoana care nu doreste sa intre in viata adulta. Este posibil ca acestia sa nu munceasca, sa-sinu isiasume responsabilitati si vor ca toti cei din jurul lor sa-si sustina stilul de viata.

Deoarece acest sindrom este greu de depistat, este greu sa spuneti cine este afectat. Doar pentru ca cineva are tendinte asemanatoare copilului, cum ar fi curiozitatea, simtul umorului sau iubirea pentru anumite lucruri asociate unui copil, nu inseamna ca au sindrom Peter Pan.

In ciuda faptului ca acest sindrom nu este considerat o tulburare sau boala mintala, multi psihologi folosesc acest concept pentru a se referi la adultii care arata aceasta teama si anxietate pentru responsabilitatile pe care le presupune faptul de a fi adult. Ar trebui sa fie clar ca adolescentii nu ar intra in acest sindrom, deoarece este perfect normal in acea etapa sa aiba anumite preocupari cu privire la ceea ce tine lumea adultilor pentru ei.

Complicatiile sindromului Peter Pan

Complicatia majora a sindromului Peter Pan pentru persoanele cu tulburare este aceea de a nu putea construi relatii puternice. Ei raman fara succes in confruntarea cu temerile si responsabilitatile si pot dobandi si alte tulburari psihologice.

Conform cercetarilor, persoanele cu sindrom Peter Pan au o stima de sine foarte scazuta, sunt nemotivate si se simt deprimate. Persoanele care au sindromul Peter Pan nu manifesta de obicei increderea in sine, motivatia si determinarea care sunt cheile succesului.

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
Grecov Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 13

Sindromul Peter Pan - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele sindromului Peter Pan

Este greu de spus ce anume ar determina pe cineva sa vrea sa evite responsabilitatile, dar exista cateva teorii. Una din principalele cauze o constituie lipsa de afectiune din copilarie. La maturitate, o persoana care a fost privata in copilarie de afectiune, doreste sa se simta protejata, ii este teama de necunoscut. De exemplu, barbatii cu acest sindrom prefera sa locuiasca cu parintii si isi intemeiaza o familie la varste avansate. Cariera lor nu se afla intr-o faza stabila, toti fug de casatorie si, mai ales, de responsabilitatea de a avea copii.

O copilarie abuziva. La celalalt capat al monedei, cineva care a fost abuzat ca un copil se poate simti ca si cum ar trebui sa "recupereze" copiii lor odata ce devin adulti. Sunt departe de parinti si pot face tot ce vor, astfel incat acestia se pot regresa intr-un copil pe care ei il considera sigur.

O copilarie zdruncinata. Stim cu totii pe cineva ai carui parinti nu au spus niciodata “Nu!”. Ei nu si-au disciplined niciodata copilul, nu i-au invatat niciodata abilitati de viata, iar cand au devenit adulti, parintii i-au incatusat. Fiind prea rasfatati poate duce la nedorinta de a-si asuma responsabilitati. Schimbarea brusca de la a fi rasfatata la necesitatea de a lucra si de a plati facturi este jignitoare pentru multi oameni. In loc sa fie introdusi treptat la conceptele adultilor, copiii au fost “cocolositi” permanent.

Sindromul Peter Pan - Simptome

Simptome sindromului Peter Pan

Cand traim cu aceste tipuri de oameni, de obicei, avem sentimentul ca vorbim de fapt cu un copil care este inchis in corpul unui adult si, desi multi considera ciudat ca cineva ar putea actiona in acest fel, acest sindrom este frecvent in societate. Printre principalele caracteristici si simptome ale persoanelor cu acest tip de sindrom, se evidentiaza urmatoarele:

Persoana cu o astfel de afectiune este sigura pe ea, chiar aroganta, atitudine prin care ascunde nesiguranta si incapacitatea de a adopta decizii. Pe langa imaturitate emotionala, se caracterizeaza prin teama de a gresi si de a nu fi acceptat si iubit de cei apropiati. Are tendinta de a recurge la minciuni, la exagerari atunci cand vorbeste de proiecte ambitioase sau de aventuri sentimentale extravagante.

 • Lipsa motivatiei de a munci sau a merge la munca este un alt simptom. 
 • Este preocupat de propria persoana si de propriile probleme, sustinand ca toti ceilalti sunt responsabili de lucrurile negative din viata sa. 
 • Nu accepta compromisul, considerand un obstacol in calea libertatii sale. 
 • In cadrul relatiei de cuplu, atunci cand apar probleme, cauta sa nu se implice, sa nu aiba planuri pe termen lung. Instabilitatea afectiva se transpune in tendinta spre infidelitate. Este incapabil de a-si mentine atentia pentru a rezolva o problema, iar bucuria se transformaa in atacuri de panica.
 • Sunt dependenti emotional. Ei nu stiu cum sa faca fata dependentei emotionale.
 • Acestia trebuie sa fie apropiati de parintii lor, deoarece cred ca mai au nevoie de ingrijirea si protectia lor.
 • Lipsa de incredere in ei insisi.
 • De obicei manifesta putin interes pentru sex.
 • In mod normal actioneaza impulsive.
 • Au comportamente ale adolescentilor.
 • Ei aleg cupluri mult mai tinere decat ei. De exemplu, barbati de 40 de ani care au cupluri de 20 de ani.

Sindromul Peter Pan - Tratament

Diagnosticarea sindromului Peter Pan

Diagnosticul sindromului Peter Pan este foarte greu de pus, deoarece nu exista un algoritm propus. Contextul dezvoltarii psihologice a individului si modul de a gandi si de a actiona pot fi sugestive pentru sindromul Peter Pan. La fel, pentru diagnosticul de sindromul Peter Pan, ne ajuta testele propuse pacientului pentru diferite situatii.

Tratamentul  sindromului Peter Pan

Persoanele cu sindromul Peter Pan au adesea probleme personale legate de zona sociala, deoarece le este foarte dificil sa stabileasca relatii durabile, fie de prietenie, fie o relatie, precum si in mod regulat avand probleme in meseria lor din cauza incapacitatii lor de a-si asuma responsabilitatea pentru actiuni.

Este dificil sa stii cum sa tratezi pe cineva cu sindromul Peter Pan, deci in cazul in care persoana nu este constienta de ceea ce are sau ce este, dar nu stie ce sa faca, este necesar ca primiti ajutor de la un profesionist.

Desi nu este prea severa sau cel putin nu in principiu, daca persoana nu este constienta de ceea ce i se intampla sau nu primeste tratament, poate provoca uneori alte tipuri de tulburari mai grave, cum ar fi depresia si anxietatea.

Sindromul Peter Pan poate fi tratat cu ajutorul psihoterapiei. Pe parcursul sedintelor de terapie, pacientul invata sa isi recunoasca si sa accepte manifestarile acestei tulburari. El trebuie sa noteze si sa constientizeze sentimentele, trairile, starile prin care trece in fiecare zi. In timp, ajunge sa le tina sub control, ceea ce ii confera incredere in propria persoana si il ajuta sa devina un adult responsabil. 

Familia si prietenii celui care sufera de sindromul Peter Pan au un rol important in acest demersului terapeutic.

Sindromul Peter Pan - Preventie

Prevenirea sindromului Peter Pan

Deoarece sindromul Peter Pan este o tulburare cauzata de factori in copilarie, orice masura de prevenire ar trebui sa fie indreptata catre parinti si constientizarea acestora despre cum sa creasca un copil.

Seminarii de parinti ar trebui sa fie organizate, in special pentru parintii adolescenti, astfel incat acestia sa fie la curent cu tehnicile de a-si invata copiii cu privire la responsabilitati. Cu toate acestea, factorii de mediu inca trebuie luati in considerare la cresterea unui copil. Valorile si educatia adecvata sunt importante, iar copiii ar trebui sa fie inconjurati de oamenii potriviti ca modele de urmat.

Sindromul Peter Pan - Prognostic

Se trateaza sindromul Peter Pan?

Deoarece sindromul Peter Pan inca nu este recunoscut ca tulburare mentala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, nu exista un prognostic clar cu privire la tulburare. Persoanele cu aceasta tulburare pot suferi terapii, dar inca nu exista o modalitate stabilita de a trata sindromul.

Sindromul Peter Pan - Bibliografie

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical