Herpes zoster otic

Alte denumiri ale afectiunii:

Herpes zoster oticus, Herpes oticus, Sindromul Ramsay Hunt, Sindromul Hunt

Virusul herpes simplex (HSV) este un virus care se manifesta sub doua forme, ambele insotite de umflaturi apoase, dureroase pe piele sau membrane mucoase (precum gura sau buze) sau pe organele genitale. Aceasta boala este contagioasa, mai ales in timpul unei eruptii.

Herpesul zoster otic este infectia cu virus herpes zoster a ganglionului nervului VIII cranian si a ganglionului geniculat al nervului facial. Cu alte cuvinte, boala este o infectie virala a urechii interne, mijlocii si externe. Afectiunea se manifesta ca o otalgie severa si eruptie veziculara cutanata asociata, de obicei a canalului extern si a pinnei. Atunci cand este asociata cu paralizia faciala, infectia se numeste sindromul Ramsay Hunt.

Sindromul Ramsay Hunt reprezinta pana la 12% din toata paralizia faciala si, in general, cauzeaza simptome mai severe si are un prognostic mai rau decat paralizia Bell. 

O complicatie suplimentara a infectiei virale cu herpes zoster este nevralgia postherpetica.

Ratele de incidenta a HZ oticus la barbati si femei sunt egale, iar incidenta creste semnificativ la pacientii mai mari de 60 de ani.

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
 •  
 • 1 of 18

Herpes zoster otic - Cauze / agent infectios / factori de risc

Ce cauzeaza herpesul zoster otic

Herpesul zoster otic este un tip rar de sindrila - o infectie virala a unui nerv care provoaca o eruptie dureroasa pe fata, incluzand urechea. Este cauzata de virusul varicelo-zoster, acelasi virus care provoaca varicela. Practic herpesul zoster otic este cauzat de reactivarea virusului varicelo-zoster latent (VZV), care a ramas latent in ganglionii senzoriali (de obicei, ganglionul geniculat) al nervului facial. 

Persoanele cu imunitate mediata de celula, care rezulta din carcinom, radioterapie, chimioterapie sau infectie cu HIV, prezinta un risc mai mare de reactivare a VZV latenta. Stresul fizic si stresul emotional sunt adesea citati ca factori precipitati.

Factorii de risc pentru herpesul zoster otic

Oricine a avut varicela poate dezvolta herpesul zoster otic, dar este mai frecvent la adultii in varsta, adica la persoanele mai in varsta de 60 de ani. Boala este mai mara la copii.

Herpesul zoster otic nu este contagios. Cu toate acestea, reactivarea virusului varicelo-zoster poate cauza varicela la persoanele cu care intrati in contact daca nu au avut anterior varicela sau au fost vaccinate pentru varicela. Infectia poate fi grava pentru persoanele cu deficiente ale sistemului imunitar ca urmare a chimioterapiei, radioterapiei sau infectiei cu HIV.

Este de preferat sa evitati contactul fizic cu:

 • Oricine nu a fost vaccinat impotriva varicelei;
 • Oricine are un sistem imunitar slab;
 • Nou-nascutii;
 • Femeile gravide.

Complicatiile herpesului zoster otic

Complicatiile herpesului zoster otic pot include:

 • Pierderea auditiva permanenta si slabiciunea faciala. Pentru majoritatea persoanelor, pierderea auzului si paralizia faciala asociate cu aceasta boala sunt temporare. Cu toate acestea, poate deveni permanent pentru unii oameni;
 • Afectarea ochilor. Slabiciunea faciala cauzata de herpesul zoster otic poate face dificila inchiderea pleoapelor. Inchiderea incompleta a pleoapelor poate duce la deteriorarea cupolei de protectie a tesutului limpede de pe partea din fata a ochiului (corneea). Aceasta deteriorare poate provoca dureri oculare si vedere incetosata;
 • Nevralgia postherpetica. Aceasta afectiune dureroasa apare atunci cand o infectie cu herpesul zosterul dauneaza fibrelor nervoase. Mesajele trimise de aceste fibre nervoase devin confuze si exagerate - provocand dureri care pot persista mult timp dupa ce alte semne si simptome ale herpesului zoster otic s-au estompat.

Herpes zoster otic - Simptome

Simptomele herpesului zoster otic

 • Otalgie severa;
 • Paralizie faciala tranzitorie sau permanenta (asemanatoare cu paralizia Bell);
 • Vertij cu durata de zile pana la saptamani;
 • Hipoacuzie (care poate fi permanenta sau care se poate remite partial sau complet). 

De asemenea, apar vezicule pe auricula si in conductul auditiv extern de-a lungul distributiei ramurilor sensitive ale nervului facial. Simptomele de meningoencefalita (de exemplu, cefalee, confuzie, redoare de ceafa) sunt mai putin frecvente. Uneori pot fi implicati si alti nervi cranieni.

Virusul cauzeaza adesea o eruptie dureroasa de blistere umplute cu lichid in sau in jurul unei urechi. In unele cazuri, blisterele pot aparea, de asemenea, in gura si gat. Sindrile regulate provoaca, de asemenea, o eruptie cutanata blistera.

Din cauza nervului care este afectat, herpesul zoster otic cauzeaza, de obicei, si o anumita slabiciune a muschilor din fata. S-ar putea sa va fie greu sa zambiti sau sa inchideti complet un ochi. In cazuri rare, este posibil sa nu puteti muta muschii pe o parte a fetei.

Debutul durerii poate precede agravarea bolii cu cateva ore sau zile. De asemenea, la pacientii cu sindrom Ramsay Hunt, veziculele pot aparea inainte, in timpul sau dupa paralizia faciala. Cand li se cere, pacientii isi pot aminti un istoric indepartat, poate in copilarie sau varicela (varicela). O minoritate de pacienti (<10%) prezinta un istoric de infectie virala cu herpes zoster anterior.

Herpes zoster otic - Tratament

Diagnosticarea herpesului zoster otic

Diagnosticul este de obicei clinic. 

Daca exista o indoiala cu privire la etiologia virala, se poate colecta material din vezicule pentru imunofluorescenta directa sau pentru cultura virale si se efectueaza RMN.

Examenul fizic. Examenul fizic arata un exantem vezicular, de obicei al canalului auditiv extern. Eruptia poate aparea si pe piele postauriculara, pe peretele nazal lateral, pe palatul moale si pe limba anterolaterala.

Pot fi observate vertij si pierderea auzului senzorineural, iar paralizia nervului facial, imitand paralizia Bell, poate fi prezenta. 

Teste specifice pentru herpes zoster otic

In diagnosticarea huierpesul zoster otic pot fi necesare urmatoarele analize de laborator:

 • Masurarea azotului din uree in sange;
 • Masurarea creatininei;
 • Masurarea numarului celulelor sanguine;
 • Masurarea electrolitilor.

Depistarea anticorpilor anti-VZV (IgM si IgA) trebuie luata in considerare la pacientii cu risc imunocompromis. 

Tratamentul herpesului zoster otic

Desi nu exista nicio dovada de incredere ca corticosteriozii, medicamentele antivirale sau decompresia chirurgicala sunt eficiente, acestea sunt totusi singurele metode de tratament. Multi agenti antivirali s-au dovedit eficienti in limitarea severitatii si duratei simptomelor si ar trebui sa fie utilizati pentru a trata aceasta boala.

Administrarea corticosteroizilor se incepe cu prednisone p.o. 40 mg o data pe zi, timp de 2 zile, urmat de o scadere gradata a dozei in urmatoarea saptamana. 

Administrarea aciclovirului 800 mg p.o. la fiecare patru ore de 5 ori/zi sau a valaciclovirului p.o. 1g de 2 ori pe zi timp de 10 zile poate scurta evolutia clinica. 

Vertijul este suprimat eficient cu diazepam 2 pana la 5 mg p.o. la 4-6h. 

Durerea poate necesita administrarea de opioizi pe cale orala. Nevralgia postherpetica poate fi tratata cu amitriptilina. 

Decompresia chirurgicala a canalului falopian poate fi indicata in cazul in care paralizia faciala este completa (nu sunt vizibile miscari faciale). Totusi, inainte de operatie, trebuie efectuata electro-neurografia care trebuie sa demonstreze o scadere de peste >90%.

Herpes zoster otic - Preventie

Prevenirea herpesului zoster otic

Pentru a preveni raspandirea virusul herpes zoster este indicat ca pacientii sa ramana acasa pana cand leziunile lor se vindeca. Persoanale cu zoster localizat ar trebui sa evite contactul cu cei care au un factor de risc crescut de a contacta boala. Astfel de persoane includ femeile insarcinate si persoane imunocompromise de toate varstele. 

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical