medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Timpanoscleroza

Timpanoscleroza

Alte denumiri: Scleroza timpanului

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Timpanoscleroza este o afectiune cronica a urechii medii, nesupurativa, urmare in marea majoritate a cazurilor a unei supuratii auriculare. Este cauzata de calcificarea tesuturilor urechii medii (placi alburii in urechea medie sau membrana timpanica), care uneori, este urmata de pierderea importanta a auzului.

Afectiunea se caracterizeaza din punct de vedere histopatologic printr-o remaniere hialina, mai mult sau mai putin calcificanta, a mucoasei casei timpanului (partea urechii medii care contine oscioarele).

Aceasta este o complicaţie rară a unei otite cronice, ce consta in infiltraţia mucoasei care acopera căsuţa timpanului cu o substanţă hialină (asemănătoare unei depuneri calcaroase) îngroşând-o.

Infiltratia hialina are o predilectie pura pentru membrana timpanica si se observa nu numai in situatii patologice, dar si la varsnici, sau urmeaza dupa un accident inflamator banal subclinic. In general ea apare secundar unui proces inflamator cronic cu evolutie lenta si atenuata, un proces sechelar primar. Poate sa afecteze mucoasa casutei timpanice si ca consecinta sa imobilizeze elementele timpano-osiculare.

Simptomatologia clinica este dominata de hipoacuzie, care este uneori avansata, fiind de transmisie pura sau mixta, in general de peste 50 dB.

La otoscopie se deceleaza, in majoritatea cazurilor, perforatia timpanului, care poate fi de diferite marimi. La nivelul timpanului se pot evidentia, de asemenea, depozite calcare si cicatrici atrofe. Alteori timpanul este integru, impregnat cu placi calcare albe, cretoase. In acelasi timp, leziuni de timpanoscleroza invelesc si lantul osicular, care apare pietrificat.

Infiltratia masiva alburiea casutei timpanice reprezinta o forma grava.

Diagnostic:

Diagnosticul timpanosclerozei se pune pe baza simptomatologiei clinice, insa extensia leziunilor locale se stabileste numai prin explorare chirurgicala.

Tratamentul este chirurgical si consta in diverse procedee de timpanoplastie, cu inchiderea perforatiei timpanale, eliberarea membranei timpanice si a oscioarelor de aderente si placi calcare si reconstructia unui lant osicular mobil, functional.

Echipa medicală - ORL , ORL pediatrie și Chirurgie oro maxilo faciala

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.