Torsiune testiculara

Alte denumiri ale afectiunii:

Torsiunea funiculului spermatic

Torsiunea testiculara este o urgenta datorata rotarii testiclului si strangularii ulterioare a retelei care asigura aportul de sange. Simptomele sunt durerea si tumefactia scrotale acute, greata si varsaturile.

Dezvoltarea anormala a tunicii vaginale si cordonului spermatic predispune testiculele la torsiunea in jurul cordonului spermatic imediat dupa traumatism. Anomalia predispozanta este prezenta la aproximativ 12% dintre barbati. Torsiunea are frecventa maxima intre 12 si 18 ani, cu un varf de indicenta secundar in copilarie. Este rara dupa varsta de 30 ani. Este mai frecventa la testiculul stang.

Diagnosticul se bazeaza pe examenul fizic si este confirmat prin Doppler color. Tratamentul consta in detensionarea manuala imediata, urmata de interventie chirurgicala.

Echipa medicala MedLife - Urologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 18

Torsiune testiculara - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele torsiunii testicolului

Torsiunea testiculara apare atunci cand testiculul se roteste pe cordonul spermatic, ceea ce aduce sange la testicul din abdomen. Daca testiculul se roteste de mai multe ori, fluxul de sange catre acesta poate fi blocat in intregime, provocand deteriorarea mai rapid.

Nu este clar de ce apare torsiunea testiculara. Majoritatea barbatilor care sufera de torsiune testiculara au o trasatura mostenita care permite testiculului sa se roteasca liber in interiorul scrotului. Aceasta afectiune mostenita afecteaza adesea ambele testicule. Dar nu orice barbat cu trasatura va avea torsiune testiculara.

Afectiunea apare adesea la cateva ore dupa o activitate viguroasa, dupa o vatamare minora a testiculelor sau in timpul somnului. Temperatura la rece sau cresterea rapida a testiculului in timpul pubertatii ar putea de asemenea sa joace un rol.

Factorii de risc ai torsiunii testicolului

 • Varsta. Torsiunea testiculara este cea mai frecventa intre 12 si 18 ani;
 • Torsiune testiculara anterioara. Daca ati avut dureri testiculare care au disparut fara tratament (torsiune intermitenta si detorsiune) este probabil sa apara din nou. Cu cat durerea este mai frecventa cu atat este mai mare riscul de deteriorare testiculara;
 • Istoric familial de torsiune testiculara. Afectiunea poate fi mostenita in familii.

Complicatiile torsiunii testicolului

Torsiunea testiculara poate provoca urmatoarele complicatii:

 • Deteriorarea sau moartea testiculului. Cand torsiunea testiculara nu este tratata timp de cateva ore, fluxul sanguin blocat poate provoca deteriorarea permanenta a testiculului. Daca testiculul este afectat grav acesta trebuie indepartat chirurgical.
 • Incapacitatea de avea copii. In unele cazuri, deteriorarea sau pierderea unui testicul afecteaza capacitatea unui barbat de a putea avea copii.

Torsiune testiculara - Simptome

Simtomele torsiunii testiculare

Semnele si simptomele torsiunii testiculare includ:

 • Durerea brusca, severa a scrotului - punga libera a pielii de sub penisul tau care contine testiculele;
 • Umflarea scrotului;
 • Durere abdominala;
 • Greata si varsaturi;
 • Un testicul care este pozitionat mai sus decat normal sau intr-un unghi neobisnuit;
 • Urinare frecventa;
 • Febra.

Baietii tineri care au torsiune testiculara se trezesc de obicei din cauza durerii scrotale la miezul noptii sau dimineata devreme.

Torsiunea trebuie identificata rapid. Simptome similare apar in principal in epididimita. Durerea si tumefactia in cazul tumorii sunt mai putin acute. 

Torsiune testiculara - Tratament

Diagnosticarea torsiunii testiculare

Medicul va va pune intrebari pentru a verifica daca semnele si simptomele dvs. sunt cauzate de torsiune testiculara sau de altceva. Medicii diagnostica adesea torsiunea testiculara cu un examen fizic al scrotului, testiculelor, abdomenului si inghinei.

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va testeze reflexele prin frecarea usoara sau ciupirea interiorului coapsei pe partea afectata. In mod normal, acest lucru face ca testiculul sa se contracte. Acest reflex ar putea sa nu apara daca aveti torsiune testiculara.

Uneori, alte testele medicale sunt necesare pentru a confirma un diagnostic sau pentru a ajuta la identificarea unei alte cauze a simptomelor tale. De exemplu:

 • Test de urina. Acest test este utilizat pentru a verifica infectia;
 • Ecografie scrotala. Acest tip de ecografie este utilizat pentru a verifica fluxul de sange. Scaderea fluxului de sange catre testicul este un semn al torsiunii testiculare. Insa ecografia nu detecteaza intotdeauna fluxul sanguin redus, astfel incat testul ar putea sa nu excluda torsiunea testiculara;
 • Interventie chirurgicala. Chirurgia ar putea fi necesara pentru a determina daca simptomele dvs. sunt cauzate de torsiune testiculara sau o alta afectiune.

Daca ati avut durere timp de cateva ore si examenul dvs. fizic sugereaza torsiune testiculara este posibil sa fiti dus direct la operatie fara teste suplimentare. Intarzierea interventiei chirurgicale poate duce la pierderea testiculului.

Tratamentul torsiunii testiculare

Detorsionarea manuala imediata fara a se amana pana la realizarea radiografiei se recomanda atunci cand torsiunea este suspicionata intens la examenul initial. Are succes in 30-70% din cazuri. Deoarece testiculele de rotesc, de obicei, catre interior, pentru detorsionare testiculul este rotat catre exterior (de exemplu, pentru testiculul stang, detorsionarea se realizeaza in sensul acelor de ceas atunci cand este vazut frontal). Pot fi necesare mai mult de o singura rotatie. Ameliorarea durerii ghideaza procedura. 

Daca detorsionarea nu reuseste se indica interventia chirurgicala imediata, deoarece explorarea in interval de cateva ore este singura sansa de salvare a testiculelor. Probabilitatea de salvare a testiculelor scade rapid de la 80-100% in interval de 6-8 h la aproape zero dupa 12h. De asemenea, se realizeaza fixarea testiculului contralateral pentru a se preveni torsiunea pe acea parte, deoarece efectul anatomic este, de obicei, bilateral. 

Torsiune testiculara la nou-nascuti si sugari

Torsiunea testiculara poate aparea la nou-nascuti si sugari, desi este rara. Testiculul sugarului poate fi dur, umflat sau o culoare mai inchisa. Ecografia poate sa nu detecteze fluxul de sange redus catre scrotul sugarului, astfel incat este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a confirma torsiunea testiculara.

Tratamentul pentru torsiunea testiculara la sugari este controversat. Daca un baiat se naste cu semne si simptome ale torsiunii testiculare s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a ajuta chirurgia de urgenta si exista riscuri asociate cu anestezia generala. Dar chirurgia de urgenta poate salva uneori total sau partial testiculul si poate preveni torsiunea in celalalt testicul. Tratarea torsiunii testiculare la sugari ar putea preveni problemele viitoare cu productia de hormoni masculini si fertilitatea.

Torsiune testiculara - Preventie

Prevenirea torsiunii testiculare

A avea testicule care se pot roti in scrot este o trasatura mostenita la unii barbati. Daca aveti aceasta trasatura, singura modalitate de a preveni torsiunea testiculara este operatia de a atasa ambele testicule la interiorul scrotului.

Torsiune testiculara - Bibliografie

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical