Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Ruptura/ Perforația de timpan
Descoperă informații utile despre timpan perforat: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Perforația de timpan reprezintă o întrerupere a continuității timpanului ce rezultă ca urmare a unei infecții a urechii externe sau medii, a unui traumatism accidental sau a unor proceduri chirurgicale la nivelul urechii.
Timpanul este o membrană fibroasă, constituită din trei straturi:
Perforația posttraumatică apare când procesul de vindecare al timpanului nu este integral și lasă drept sechelă o lipsă de substanță de diferite dimensiuni și forme. Dimensiunea perforației poate varia de la cele de 2-3 mm în diametru, care ocupă un cadran (frecvent postero-inferior, antero-inferior sau paracentral, ce reprezintă un sfert din membrana timpanică), până la cele subtotale (anterioare, posterioare sau inferioare, care ocupă jumătate din suprafața timpanului) și totale (când rămâne un mic rest din timpan).
Principalele cauze ale apariției perforațiilor de timpan sunt următoarele:
Principalii factori care cresc riscul apariției perforației de timpan sunt:
Semnele perforației de timpan variază în funcție de cauza care a determinat apariția problemei. În cazul unor traumatisme provocate la nivelul timpanului de bețișoarele portcoton, simptomele sunt reprezentate de:
Barotraumele sunt însoțite de o senzație de presiune dureroasă în ureche, urmate de o perioadă de ameliorare, după instalarea perforației.
Iar în cazul otitelor medii acute, care duc la o inflamare a timpanului, simptomele se manifestă zgomotos cu durere intensă (otalgie) și senzație de înfundare a urechii. Diminuarea acestor senzații, concomitent cu apariția otoreei (secreție gălbuie cu striuri de sânge), se asociază frecvent cu producerea unei perforații în timpan.
Și în cazul bebelușilor, timpanul perforat are simptome asemănătoare cu cele ale adulților și trebuie mers la medicul ORL pediatru, pentru a vă asigura că pierderea de auz este temporară.
Diagnosticul de perforație de timpan este stabilit de medicul specialist ORL, în urma unei examinări clinice care permite vizualizarea canalului auditiv și a timpanului, procedură numită otoscopie sau otomicroscopie (în cazul perforațiilor de mici dimensiuni).
Examenul clinic ORL trebuie completat cu investigații audiologice, precum:
Tratamentul timpanului perforat are scopul de a preveni supurația urechii medii sau de a trata scurgerile gălbui atunci când acestea s-au instalat. Se preferă administrarea de antibiotice orale, deoarece o parte dintre picăturile ce conțin antibiotic au efect toxic crescut dacă ajung în urechea medie.
Tratamentul chirurgical al timpanului perforat, numit miringoplastie, este recomandat pacienților cu probleme mici, fără semne de supurație. Intervenția constă într-o perforație dirijată a timpanului în zona cu cea mai mare capacitate de vindecare. Cele mai multe astfel de perforații de mici dimensiuni se închid spontan.
Dacă după trei luni de la operație timpanul nu s-a refăcut, se recomandă timpanoplastia. Aceasta presupune acoperirea perforației cu un strat de grăsime recoltat din lobul urechii, după ce marginile au fost curățate mecanic. Timpanoplastia clasică se efectuează cu pacientul sub anestezie generală, deoarece intervenția necesită o incizie în spatele urechii sau în canalul auditiv extern.
Tratamentele naturiste pentru timpanul perforat este bine să fie aplicate doar după o discuție cu medicul ORL. Uneori, remediile naturiste utilizate sau înțelese greșit pot face mai mult rău decât bine.
Pătrunderea accidentală a apei în urechea cu perforație de timpan se soldează frecvent cu episoade acute de otită medie supurată, care necesită tratament antibiotic. Netratată, perforația de timpan poate duce la pierderea auzului la urechea afectată.
Perforația de timpan poate fi prevenită prin respectarea unor reguli simple, precum:
Dr. Baciu Mădălina
Medic Primar ORL
Bibliografie
Tendinita se referă la inflamația unui tendon, țesutul fibros care leagă mușchiul de os, iar tenosinovita implică inflamația tecii sinoviale care înveleşte tendonul....
Vezi detalii
Afecțiunea cunoscută cu numele de tetanos este o infecție cauzată de bacteria Clostridium tetani. Când această bacterie ajunge în organism, produce o toxină care...
Tetraplegia este un tip de deficit neurologic în care se pierde complet posibilitatea mișcărilor celor patru membre, uneori însoțită și de slăbiciune musculară la...
Ce este timpanoscleroza? Timpanoscleroza este o afecțiune medicală caracterizată prin depunerea de calciu în timpan (membrana timpanică). Apare, de obicei, ca urmare a...
Tinitusul reprezintă o percepere anormală a unui sunet în interiorul urechii sau a capului, ce afectează deopotrivă ambele sexe. Termenul derivă din latinescul “tinire”...
În 1912, medicul Hakaru Hashimoto descria o serie de patru pacienți cu o afecțiune cronică a tiroidei, pe care el a numit-o „strumită limfomatoasă”. Ulterior, această...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.