Banner 17 OH Progesteron

17 OH Progesteron

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Hormonul 17 hidroxiprogesteron, cunoscut în lumea medicală drept 17-OH Progesteron, este un hormon produs de glandele suprarenale poziționate deasupra rinichilor. Într-o mică măsură, acest progesteron este produs și de gonade (adică ovare la femei și testicule la bărbați). 17-Hidroxiprogesteronul (17OHP) reprezintă un hormon steroid intermediar în procesul de sinteză a cortizolului din molecula de colesterol.

În condiții de stres fizic sau emoțional, corpul uman eliberează mai mult cortizol, de aceea este important pentru reglarea metabolismului și a sistemului imunitar. Persoanele care duc lipsă de enzyme adecvate, în special de 21-hidroxilaza şi 11 beta-hidroxilaza, pot suferi de deficit de cortizol, deficit care poate duce la acumularea de 17-OH Progesteron în sânge şi se poate indica astfel prezența unei afecțiuni numită: hiperplazie suprarenală congenitală (CAH) denumită și sindromul adrenogenital.

În mod normal, atunci când la nivelul sângelui circulă o cantitate mică de cortizol, nivelul seric de 17OHP trebuie să crească. Când producția suprarenală de 17OHP este stopată sau afectată, atunci glandele suprarenale suferă de diferite afecțiuni, cum ar fi boala Addison, sau acțiunea suprarenalelor este influențată de un tratament cu hormoni steroizi.

Această afecțiune presupune o tulburare glandulară care poate duce la incapacitatea glandelor suprarenale de a produce suficient cortizol și care poate duce la creșterea producției de androgeni, hormoni sexuali masculini. Această afecțiune poate apărea și la bebeluși și poate provoca șoc sau deshidratare. Afecțiunea poate fi întâlnită și la alte vârste, motivele apariţiei ei nefiind încă pe deplin cunoscute, motiv pentru care specialiștii recomandă ca examenul medical pentru 17-OH Progesteron să facă parte din testele de screening pentru nou-născuți. Cu cât diagnosticul și, implicit tratamentul pentru CAH sunt făcute mai devreme cu atât pacientul va evita eventualele complicații.

Totodată, acest hormon are și rolul de reglare al funcției de reproducere și chiar afectează capacitatea femeii de a concepe un copil și de a duce o sarcină până la final. Limita superioară de 17-OH Progesteron este atinsă în trimestrul III de sarcină și scade cu doar câteva zile înainte de naștere. În perioada de ciclu menstrual, dacă fertilizarea nu a avut loc, atunci nivelul de 17OHP va scădea până la începutul fazei foliculare ciclului menstrual următor. Tot 17-OH Progesteron este responsabil și cu metabolizarea testosteronului, principalul hormon sexual masculin.

Probă 17 OH Progesteron Medlife

Când este recomandată analiza 17-OH Progesteron

După cum spuneam mai sus, analiza pentru 17-OH Progesteron ar trebui să fie o procedură de screening la bebeluși. Acest tip de screening se face, de exemplu, în Statele Unite. Important de știut este faptul că se poate pune un diagnostic și pentru bebelușii nenăscuți prin detectarea concentrațiilor crescute de 17-hidroxiprogesteron încă din săptămânile 14-16 de sarcină, iar testarea se face prin lichidul amniotic.

Totuși, în lipsa unei analize obligatorii, la bebeluși există o serie de semne și simptome care pot indica necesitatea unei astfel de testări. De exemplu, în cazul sugarilor simptomele pot fi:

  • neclaritate la nivelul organelor genitale (adică nu este clar dacă bebelușul este fetiță sau băiețel);
  • lipsă de energie;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • deshidratare;
  • vărsaturi;
  • tensiune arterială crescută.

Pentru fetele tinere și femeile adulte, simptomele care ne pot duce cu gândul la existența CAH sunt:

  • neclaritate la nivelul organelor genitale (mai degrabă par organe masculine decât feminine);
  • infertilitate;
  • voce profundă (lucru neobișnuit la fete/femei);
  • creștere excesivă a părului;
  • creșterea timpurie a părului în zona axilelor sau în zona intimă.

La băieții tineri sau bărbații adulți, semnele care ar trebui să-I trimită la medic sunt:

  • voce profundă;
  • debut precoce al pubertății ;
  • mușchi bine delimitați;
  • penis mare și testicule mici;
  • infertilitate.

Extrem de important de precizat este că persoanele diagnosticate cu sindromul adrenogenital trebuie testate o perioadă mai îndelungată pentru că diferitele niveluri de 17-OH Progesteron necesită tratament personalizat și ajustat permanent.

Procedura recoltare

Testarea nivelului de 17-OH Progesteron nu este necesar numai pentru diagnosticarea CAH ci și pentru alte afecțiuni precum: evaluarea hirsutismului şi infertilităţii, diagnosticul deficitului de 21-hidroxilază ori evaluarea unor tumori ovariene sau suprarenale.

Recoltarea pentru 17- OH Progesteron se face à jeun (pe nemâncate), pentru că este indicat ca pacientul să nu mănânce și să nu bea cu cel puțin 8 ore înainte. Este recoltat sânge venos într-un vacutainer fără coagulant (analiza de sânge venos). De asemenea, medical poate cere și oprirea temporară a medicamentației.

În cazul femeilor, recoltarea probei de sânge depinde și de perioada ciclului menstrual în care această se află, de aceea este necesar ca analiza să se facă în faza foliculară. Pentru bebelușii mici aceste recomandări nu sunt necesare, dar totuși trebuie avut grijă ca sugarul să fie îmbrăcat cu haine largi și confortabile pentru ca efectuarea testului de sânge să se poată face cu ușurință. În acest caz, recoltarea sângelui se face din călcâi.

Interpretare rezultate

Pentru o interpretare cât mai corectă a rezultatului unui test de 17-OH Progesteron trebuie avute în vedere mai multe variabile, precum: vârsta pacientului, sexul pacientului și metoda de testare. Valorile de referință pot să difere în funcție de metoda utilizată și de laborator. Valorile normale ale 17-OH Progesteron sunt exemplificate în tabelul următor, pentru metoda ELISA:

Vârstă și sexValori de referință
Masculin/Feminin (0-30 zile)1 - 17 ng/mL
Masculin/Feminin (30-60 zile)1.6 - 9.8 ng/mL
Masculin/Feminin (60-90 zile)0.5 - 4.1 ng/mL
Masculin/Feminin (90-365 zile)0.2 - 4.3 ng/mL
Masculin/Feminin (1-10 ani)0.08 - 2.58 ng/mL
Masculin/Feminin (14-18 ani)0.42 - 2.26 ng/mL
Masculin > 18 ani0.5 - 2.1 ng/mL
Feminin > 18 ani0.1 - 2.3 ng/mL
Feminin (faza foliculară)0.1 - 0.8 ng/mL

Interferențe și limite

Este bine de știut că sunt anumite medicamente care pot interfera cu nivelul seric de 17-OH Progesteron din sânge, cum ar fi anticoncepționalele sau corticosteroizii. De aceea, este foarte posibil ca medicul să vă ceară să opriți administrarea acestor medicamente cu o zi înainte de testarea propriu-zisă. Ca o limită, câteodată testarea nivelului seric de 17-OH Progesteron nu este suficientă pentru stabilirea unui diagnostic, de aceea este recomandat și un test cariotip pentru detectarea tulburărilor cromozomiale.

Valori scăzute

În cazul valorilor scăzute nu există indicații clinice.

Valori crescute

O valoare de 17-OH Progesteron crescut poate indica, pe lângă posibilitatea existenței sindromului adrenogenital, și existenţa de tumori suprarenale, hirsutism, tumori ovariene sau chiar infertilitate. De aceea sunt necesare și alte tipuri de analize și teste în cazul detectării unui nivel de 17-OH Progesteron mare. Tratamentul 17-OH Progesteron crescut poate fi și naturist dar și medicamentos, însă cel care decide este medicul specialist în funcție de necesitatea fiecărui pacient.

Bibliografie

  1. 17-hydroxyprogesterone: The test. (2015, October 30)
  2. Searleman, Eric. “17-OH Progesterone Test.” Healthline, Healthline Media, 15 Aug. 2012, www.healthline.com/
  3. “Blood Test: 17-Hydroxyprogesterone (for Parents) - Nemours KidsHealth.” Kidshealth.org, 2022, https://kidshealth.org/
  4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. 17-OH Progesterone LC/MS. www.labcorp.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu