cell

Calculator analize

17 OH Progesteron

Cortexul suprarenal prezinta trei zone distincte: zona glomerulara – responsabila de secretia hormonilor mineralocorticoizi (aldosteron), zona fasciculata – responsabila de secretia hormonilor glucocorticoizi (cortizolul) si zona reticulara – responsabila de secretia hormonilor steroizi sexuali (dehidroepiandrosteron-sulfat si androgeni).

Utilizand colesterolul (LDL-colesterol) ca molecula precursoare, cortexul suprarenal este specializat in sinteza exclusiva a hormonilor steroizi.

Enzimele care catalizeaza cele trei cai de sinteza fac parte din patru mari categorii: hidroxilaze, dehidrogenaze, desmolaze si izomeraze.

Din punct de vedere clinic, grupul hidroxilazelor este cel mai important dintre acestea, deoarece cele mai multe defecte congenitale in sinteza steroizilor sunt datorate deficientelor acestor enzime.

21-hidroxilaza (denumita si CYP21, CYP21A2, P450c21) actioneaza la nivelul a doua cai de producere de steroizi, mineralocorticoizi, respectiv glucocorticoizi:

  • • catalizeaza conversia 17-hidroxi-progesteron la 11-deoxicortizol care, prin interventia unei alte hidroxilaze (11β-hidroxilaza) este transformat in cotizol

  • • si catalizeaza conversia progesteronului la 11-deoxicorticosteron care, prin cai enzimatice ulterioare, este convertit in aldosteron

Deficitul de 21-hidroxilaza duce la acumularea excesiva de 17-hidroxiprogesteron, cu redirectionarea acestuia spre producerea de androstendion transformat ulterior in testosteron.

Simptomatologia clinica se coreleaza cu intensitatea deficitului enzimatic (1)

Hiperplazia corticosuprarenala congenitala (HCC) sau sindromul adrenogenital, reprezinta un grup de afectiuni autozomal recesive ce afecteaza sinteza enzimelor necesare producerii cortizolului la nivelul corticosuprarenalei.

Scaderea concentratiei de cortizol duce, prin feed-back negativ, la cresterea secretiei de ACTH la nivelul hipofizei cu producerea de hiperplazie a cortexului suprarenal.

Productia in exces a hormonilor proximali defectului enzimatic da nastere la o simptomatologie variata. Simptomele clinice ale HCC in cazul deficitului de 21-hidroxilaza, sunt date fie de deficitul de mineralocorticoizi (aldosteron) sau glucocorticoizi (cortizol), fie de supraproductia de steroizi androgeni (androstendion) sau testosteron (2).

Varianta clasica de HCC se identifica la nou-nascut sau in prima copilarie prin insuficienta corticosuprarenala si virilitate (hermafroditism la nou-nascutul de sex feminin), cu sau fara pierdere salina.

Forma non-clasica se identifica in copilarie, pubertate sau la adultul tanar prin hirsutism, amenoree si infertilitate. La femei simptomatologia este similara cu cea a ovarului polichistic. Barbatii prezinta pubertate precoce si infertilitate.

Totodata, in forma clasica de HCC exista o relatie functionala intre corticosuprarenala si medulosuprarenala; displazia de medulosuprarenala cu hiposecretie de catecolamine, a fost descrisa in deficitul de 21-hidroxilaza (1) 95% din cazurile de HCC prezinta deficit de 21-hidroxilaza. Incidenta cazurilor homozigote este de 1:10000, in timp ce cazurile heterozigote au o incidenta de 2%.

La peste jumatate din copii afectati de hiperplazie corticosuprarenala congenitala, forma homozigota, simptomatologia devine aparenta in primele 3 saptamani de viata, prin asa numitul sindrom de pierdere salina.

Forma non-clasica de HCC este identificata la 6 – 12% din femeile adulte cu hirsutism.

Nivelele bazale de 17-OH-PG sunt moderat crescute; diagnsoticul se confirma prin test de stimulare cu ACTH in urma caruia concentratia de 17-OH-PG creste semnificativ.

In formele heterozigote de HCC, nivelul bazal de 17-OH-PG poate fi in intervalul de referinta; la testul de stimulare cu ACTH, o crestere de 3 ori a concentratiei de 17-OH-PG si/sau un raport 17-OH-PG / 11-deoxicorticosteron > 2, sustin un deficit enzimatic de 21-hidroxilaza (3)

 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza 17 OH Progesteron

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale 17-OH-progesteron se intalnesc in hiperplazia corticosuprarenala congenitala in special ca urmare a deficitului de 21-hidroxilaza

Interferente analitice la analiza 17 OH Progesteron

Deoarece 17-OH-progesteronul prezinta fluctuatii diurne si in functie de fazele ciclului menstrual, se recomanda ca recoltarea sa se faca dimineata si in faza foliculara a ciclului (ziua 3).

La nastere, prin activarea axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenal si gonadal, nivelul plasmatic al steroizilor si al hormonilor sexuali este crescut.

La prematuri, aceste nivele pot fi semnificativ crescute ca urmare a stress-ului sau afectiunilor comorbide.

Ca urmare, pot apare rezultate fals crescute daca recoltarea se face in primele 2-3 zile de la nastere.

Recomandari pentru analiza 17 OH Progesteron

Dozarea 17-OH-progesteron plasmatic este recomandata in:

  • • screeningul nou-nascutilor cu simptomatologie sugestiva pentru sindromul adrenogenital

  • • diagnosticul hiperplaziei corticosuprarenale congenitale cu deficit de 21-hidroxilaza

  • • evaluarea hirsutismului, tulburarilor de ciclu menstrual si infertilitatii la femei adulte

  • • evaluarea tumorilor suprarenale si ovariene

  • • monitorizarea tratamentului de substitutie cu glucocorticoizi si/sau mineralocorticoizi in cazurile diagnosticate cu HCC; recoltarea sangelui se face dimineata, inainte de administrarea dozei de hormoni.

Ghidurile recente recomanda ca, in aceste situatii, sa nu se urmareasca normalizarea concentratiei de 17-OH-PG, in scopul prevenirii riscului de instalare a unui sindrom Cushing iatrogen (2)

 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.