Descriere: 

Exista mai multe provitamine ale vitaminei D. Din provitamine, sub actiunea razelor UV, rezulta vitaminele cu actiune antirahitica.

Vitamina D2 (ergocalciferolul) reprezinta sursa alimentara si terapeutica de vitamina D.

Vitamina D3(colecalciferolul) este sintetizata la nivelul dermului, prin iradierea cu raze ultraviolete a precursorului sau, 7- dehidrocolesterol.

Atat vitamina D2 cat si vitamina D3 nu au activitate biologica semnificativa, de aceea este nevoie sa fie metabolizate la forme active. Activarea are loc in 2 etape, mai intai la nivel hepatic si apoi la nivel renal. Vitamina D avand o structura liposolubila este transportata in circulatie sub forma unui complex cu alfa 1 globulina specifica – proteina transportoare a vitaminei D(VDB= vitamin D (calcidiol), un metabolit cu activitate biologica limitata.

25-OH-vitamina D, cu un timp de injumatatire prelungit (2-3 sapatamani), constituie principalul rezervor circulant si cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D.

Mai mult de 95% din 25-OH vitamina D dozabila in ser este reprezentata de 25-OH vitamina D3; 25-OH vitamina D2 creste in ser la nivele masurabile doar la pacientii care iau medicatie continand vitamina D2. Tesul uilizat in laborator determina 25-OH vitamina D totala.

Recomandari: 
  •  diagnosticul deficitului de vitamina D;
  •  diagnosticul diferential al cauzelor de rahitism si osteomalacie;
  •  monitorizarea terapiei de substitutie cu vitamina D;
  •  diagnosticul hipervitaminozei D.
Interpretare valori mici: 

Desi nu exista un consens asupra valorilor optime de 25-OH vitamina D, majoritatea specialistilor defineste deficitul de vitamina D printr-un nivel seric <20 ng/mL (50 nmol/L). Valorile <10 ng/mL indica un deficit sever. In urma studiilor efectuate s-a constatat ca absorbtia intestinala a calciului creste cu 45-65% in cazul in care se obtine o crestere a nivelului seric de 25-OH vitamina D de la 20 la 32 ng/mL (de la 50 la 80 nmol/L). Din acest motiv valorile cuprinse intre 20 si 29 ng/mL pot fi considerate ca un indicator de insuficienta relativa a vitaminei D, in timp ce un nivel >30 ng/mL este adecvat atat pentru absorbtia intestinala optima a calciului (ce mentine echilibrul mineral osos) cat si pentru corectarea hiperparatiroidismului secundar. Pentru a se atinge valorile optime aportul zilnic de vitamina D trebuie sa fie de minimum 800 UI (mai mare decat recomandarile actuale).

Interpretare valori mari: 

Intoxicatia cu vitamina D se observa de obicei la valori serice ale 25-OH vitaminei D >150 ng/mL (374 nmol/L). Determinarea nivelului de 25-OH vitamina D este utila pentru diagnosticul diferential cu afectiunile granulomatoase, in special sarcoidoza, in care pacientii prezinta de asemenea hipercalcemie, hiperfosfatemie si un nivel redus de PTH (prin conversia ectopica a 25-OH vitaminei D in 1,25-(OH)2 vitamina D), insa valorile 25-OH vitaminei D sunt mult mai mici decat in hipervitaminoza D. 

Interferente analitice: 

Obtinerea unor valori >10 ng/mL de 25-OH vitamina D in prezenta unui tablou clinic sugestiv pentru deficitul de vitamina D impune determinarea 1,25-(OH)2 vitamina D impreuna cu testarea functiei renale

bibliografie: 

Biochimie clinica . Implicatii practice, ed 2 Minodora Dobreanu