Banner 17 OH Corticosteroizi (17-OHCS)

17 OH Corticosteroizi (17-OHCS)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testarea 17 OH corticosteroizi (17-OHCS) se folosește pentru a determina nivelul cortizolului secretat de organism. Acest lucru are implicații majore în starea de sănătate pentru că un nivel anormal de corticosteroizi poate duce la apariția unor probleme care afectează calitatea vieții.

17 OH corticosteroizii sunt derivați ai cortizolului și cortizonului. Ei se formează în ficat prin descompunerea cortizolului atunci când organismul este afectat de stres sau de diferite procese inflamatorii şi se elimină prin urină.

Analiza 17 OH corticosteroizi (17-OHCS) mai poate oferi o evaluare a funcţiei glandelor suprarenale.

Glandele suprarenale sunt parte a sistemului endocrin și sunt dispuse la polul superior al celor doi rinichi. Acestea sunt alcătuite din două organe endocrine diferite ca origine, structură și funcție, și anume:

  • medulosuprarenala - situată în zona centrală, secretă hormoni denumiți catecolamine (adrenalină și noradrenalină);
  • corticosuprarenala - situată în zona periferică, secretă mai multe tipuri de hormoni: mineralocorticoizi, glucocorticoizi și hormoni sexuali sau steroizi.

Corticosteroizii sunt hormoni care se află într-o strânsă interconectare cu starea psihică și emoțională a pacienților, fiind adesea numiti și hormonul stresului. Acești hormoni au o influență foarte mare în reglarea tensiunii arteriale și astfel ei au o influență benefică în limitarea efectelor bolilor cardiovasculare.

Probă 17 OH Corticosteroizi (17-OHCS) Medlife

Când este recomandată determinarea analizei 17 OH Corticosteroizi

Se recomandă ca această analiză să fie făcută în cazul suspiciunii de producere a unui nivel prea mare de cortizol. De asemenea, determinarea nivelului de 17 OH Corticosteroizi se face în cazul suspiciunii de boala Addison, sindrom Cushing, carcinom suprarenal sau hirsutism (hipertricoza).

De asemenea, se recomandă realizarea analizei în cazul unor simptome precum:

  • stare generală proastă;
  • amețeală;
  • umflarea feței (faţă de “lună plină”); 
  • stare psihică alterată sau modificări la nivelul posturii;
  • greață;
  • oboseală;
  • diaree;
  • vărsături.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor este un proces neinvaziv, fiind necesară doar o probă de urină pentru testare. Se recoltează urina într-un interval de 24 de ore. Probele de la fiecare micțiune sunt depozitate într-un recipient steril (urina se păstrează la 2-8 °C), iar apoi se amestecă. Din acest amestec se opresc circa 20 ml de urină care vor fi supuși analizei.

Se recomandă o igienă riguroasă pentru ca probele de urină să nu fie contaminate de bacterii. Curățarea cu apă și săpun la exteriorul organelor genitale permite colectarea în siguranță. Nu se recomandă eventuale spălături la nivel intern.

De asemenea, prima urină de dimineață se aruncă, urmând a începe colectarea cu următorul episod de micțiune.

Interpretare rezultate

Rezultatele se interpretează în funcție de vârsta şi de sexul pacienților, fiind stabilite următoarele valori și de referință:

  • Bărbați: 3 - 12 mg/24 ore
  • Femei: 2 - 8 mg/24 ore

Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul în care pacienții urmează tratamente pe bază de contraceptive orale, medicamente antibiotice și steroizi.

Efortul fizic şi stresul emoțional pot stimula activitatea corticosuprarenalelor.

Valori scăzute

Valori scăzute pentru 17 OH Corticosteroizi se înregistrează în cazul producției insuficiente de hormoni.

De asemenea, valori scăzute pot fi observate și în boala Addison sau după intervenții chirurgicale pentru extirparea glandei suprarenale.

Valori crescute

Valorile mai mari decât cele specificate în intervalele de referință pot indica următoarele probleme:

  • malnutriție;
  • depresie;
  • sindrom Cushing;
  • hipertensiune arterială, în special în forme severe;
  • tratamente cu cortizon.

Valori mari pot să apară și în sarcină sau în perioade cu stres emoțional ridicat. În același timp, atunci când se recoltează într-o perioadă de 24 de ore o cantitate mare de urnă pot fi observate valori ridicate ale 17 OH Corticosteroizi.

Bibliografie

  1. Stenbäck, Asser, et al. “Depression and Anxiety Ratings in Relation to the Excretion of Urinary Total 17-OHCS in Depressive Subjects.” Journal of Psychosomatic Research, vol. 9, no. 4, May 1966, pp. 355–362, www.sciencedirect.com, 10.1016/0022-3999(66)90006-7
  2. Smith, Andrew G. “Toxicology of DDT and Some Analogues.” Hayes’ Handbook of Pesticide Toxicology, 2010, pp. 1975–2032, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-374367-1.00093-8

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu