Banner 1,25-dihidroxi vitamina D3

1,25-dihidroxi vitamina D3

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce măsoară 1,25-dihidroxi Vitamina D3 este utilizat pentru a evalua forma activă a vitaminei D și este destinat diagnosticării diferențiale a hipocalcemiei, precum și pentru monitorizarea pacienților cu o boală osoasă sau insuficiență renală cronică.

1,25-dihidroxi Vitamina D3, cunoscută și sub numele de calcitriol, este forma activă a vitaminei D, aceasta fiind sintetizată la nivel renal. Calcitriolul este folosit pentru a trata și a preveni nivelurile scăzute de calciu din sângele pacienților ce prezintă disfuncții ale rinichilor sau glandelor paratiroide.

Vitamina D are mai multe funcții în creșterea celulelor, imunitate și metabolism. Deficitul de vitamina D este asociat la adulți cu osteoporoza (scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare - absorbția calciului și fosforului din os) și osteomalacia (mineralizarea osoasă anormală a osului deja format), iar la copiii cu rahitism (calcifierea insuficientă a țesutului fundamental osos).

Studiile recente despre efectele fiziologice ale vitaminei D sugerează, de asemenea, un rol în bolile autoimune, cancere, hipertensiunea arterială, scleroza multiplă, tulburările cognitive, tulburarea bipolară și schizofrenie.

Probă 1,25-dihidroxi vitamina D3 Medlife

Când este recomandată determinarea nivelului de 1,25-dihidroxi vitamina D3

Testarea pentru determinarea nivelului de 1,25-dihidroxi vitamina D3 se poate recomanda de medic pentru a ajuta la diagnosticarea următoarelor afecțiuni:

  • Tulburare paratiroidiană;
  • Insuficiență renală;
  • Hiperparatiroidism primar;
  • Hipoparatiroidism;
  • Pseudohipoparatiroidism;
  • Osteodistrofie renală;
  • Rahitism rezistent la vitamina D.

Procedura recoltare

Determinarea nivelului de 1,25-dihidroxi vitamina D3 nu necesită pregătiri speciale şi se realizează dintr-o probă de sânge recoltată, de preferat, a jeun (pe nemâncate) sau după minimum 8 ore de la ultima masă.

Interpretare rezultate

Intervalul de referință* pentru 1,25-dihidroxi Vitamina D3 este 19.9 - 79.3 pg/mL.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

În anumite situații, în cazul intoxicației cu vitamina D, testul ce măsoară 1,25-dihidroxi Vitamina D3 poate avea valori normale sau scăzute.

Probele intens hemolizate sau lipemice pot interfera cu rezultatele.

Valori scăzute

Deficiența de vitamina D „subclinică” sau insuficiența vitaminei D este obișnuită și este definită ca un nivel de vitamina D mai scăzut decât normal, care nu are semne sau simptome vizibile. Cu toate acestea, insuficiența vitaminei D este adesea asociată cu absorbția gastrointestinală redusă a calciului, scăderea densității osoase (osteopenie sau osteoporoză) și, în unele cazuri, o scădere ușoară a nivelului de calciu din sânge, creșterea hormonului paratiroidian (care accelerează resorbția osoasă), o creștere a riscului de cădere și posibile fracturi, toate acestea putând afecta grav calitatea vieții unei persoane.

Astfel, identificarea și tratarea insuficienței sau deficienței de vitamina D este importantă pentru menținerea rezistenței osoase. Tratamentul poate chiar îmbunătăți sănătatea altor sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar, muscular și cardiovascular, deși sunt necesare mai multe cercetări în aceste domenii.

Principalele motive pentru nivelul scăzut de vitamina D sunt:

  • Lipsa vitaminei D din alimentație, deseori asociată cu expunerea inadecvată la soare;
  • Incapacitatea de a absorbi vitamina D din intestine;
  • Boli sau intervenții chirurgicale care afectează absorbția grăsimilor — anumite boli afectează capacitatea organismului de a absorbi cantități adecvate de vitamina D prin tractul intestinal (boala celiacă, boala Crohn și fibroza chistică);
  • Incapacitatea de a procesa vitamina D din cauza bolilor renale sau hepatice;
  • Ficatul și rinichii au enzime importante care schimbă vitamina D din pielea expusă la soare sau alimentele în forma biologic activă a vitaminei D. Persoanele cu boli cronice ale rinichilor și ficatului prezintă un risc crescut de a avea un nivel scăzut de vitamina D activă, deoarece au niveluri scăzute ale acestor enzime;
  • Aport inadecvat - sugarii, copiii și adulții în vârstă sunt expuși riscului de a avea niveluri scăzute de vitamina D din cauza aportului inadecvat;
  • Laptele matern conține niveluri scăzute de vitamina D, iar majoritatea formulelor pentru sugari nu conțin vitamina D în cantități optime;
  • Persoanele în vârstă nu consumă suficiente alimente bogate în vitamina D și, chiar și atunci când o fac, absorbția poate fi limitată;
  • Persoanele care nu consumă sau nu pot consuma produse lactate sunt, de asemenea, expuse riscului de deficit de vitamina D.

Valori crescute

Intoxicația cu vitamina D se observă, de obicei, la valori serice ale 1,25-dihidroxi Vitamina D3 mai mari de 150 ng/mL (374 nmol/L). Simptomele intoxicației acute includ confuzie, poliurie, polidipsie, anorexie, greață și vărsături, slăbiciune musculară. Intoxicația cronică poate conduce la nefrocalcinoză (calcificări la nivel renal), demineralizare osoasă.

Ficatul reprezintă principalul sediu de depozitare al vitaminei D, iar atunci când sunt consumate cantități mari, excesul este stocat la nivelul țesutului adipos. Atunci când și acest sediu de depozit ajunge la saturație, vitamina D rămâne în ser și este convertită la nivele toxice de 25-OH vitamină D.

Determinarea nivelului de 1,25-dihidroxi Vitamina D3 este utilă și pentru diagnosticul afecțiunilor granulomatoase, în special sarcoidoza, în care pacienții prezintă, de asemenea, hipercalcemie, hiperfosfatemie și un nivel redus de PTH.

Valori crescute ale 1,25-dihidroxi Vitamina D3 mai pot fi întâlnite și în rahitismul ereditar de tip II dependent de vitamina D, limfoame sau hiperparatiroidism primar.

Excesul de calciferol (hipervitaminoza) se caracterizează prin:

  • Efecte toxice asociate cu mobilizarea calciului din oase;
  • Creșterea calcemiei și fosfatemiei;
  • Calcifierea unor țesuturi.

Bibliografie

  1. Cam, Ha. “Vitamin D3 1,25-Dihydroxyvitamin D: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 19 May 2021, https://emedicine.medscape.com
  2. “A Prospective Study of Plasma Vitamin D Metabolites, Vitamin D Receptor Polymorphisms, and Prostate Cancer | Cochrane Library.” Cochranelibrary.com, 2022, www.cochranelibrary.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu