cell

Calculator analize

5’-Nucleotidaza

Este localizată la nivelul membranelor celulare, predominant hepatice (este prezenţa în cantitate mare la nivelul pereţilor canaliculilor biliare). Este de asemenea prezenta la nivel renal şi cerebral.

Deși 5'-Nucleotidaza este mai frecvent crescuta în tulburări colestatice, hepatita acută determină o creștere a sintezei hepatice și ușoară creștere usoara  a nivelului de 5' nucleotidaza  în plasmă.

Este utilizata impreună cu fosfataza alcalină (ALP)  pentru a diferenția bolile hepato-biliare de bolile osoase.  5'-nucleotidaza nu este crescută în afecțiuni osoase sau în perioada de creștere,  precum fosfataza alcalina . Atunci când ambele sunt crescute, prezența metastazelor hepatice este probabilă.

5’ nucleotidaza  confirma  obstrucția intrahepatica cu sau fără icter. Determinarea activității sale este de mare interes în diagnosticul de colestază, fiind  un  marker mai sensibil și mai specific decât alte enzime  ale membranei hepatocitare. Fiind caracteristica  retenției biliare, face posibil diagnosticul diferential intre cauzele  obstructive sau ne-obstructive ale icterului, creşterea activităţii sale enzimatice precedând cresterea  bilirubinei.

5'-nucleotidaza este de asemenea prezentă în eritrocite, deficitul  ereditar determina  anemie hemolitica non-sferocitara cu episoade icterice.

În cazul tumorilor maligne hepatice și a metastazelor hepatice, activitatea sa este crescută. Există  o relație stransa între activitatea 5'-nucleotidazei și gradul de invazie metastatică.

Unele tumori primare pot determina o creștere a activității 5'-nucleotidazei, cum ar fi cancerul de sân, la care după mastectomie au fost regasite valori normale. O corelație a fost, de asemenea, demonstrata cu metastaze  cerebrale ale tumorilor maligne de san.

Scăderea activitatii nucleotidazei 5 ' este utila in  prognosticul tumorilor prostatice.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza 5’-Nucleotidaza

Interpretare valori mari:

  • Obstrucție biliară
  • Colestază
  • Ciroză
  • Hepatita
  • Metastaze hepatice

Interferente analitice la analiza 5’-Nucleotidaza

• Medicamentele care pot crește nivelul 5’-nucleotidazei sunt: steroizi anabolizanți, antibiotice, aspirină, codeină, medicamentele hepatotoxice, imipramină, indometacin, meperidină, morfină, fenotiazine, fenitoină, diuretice tiazidice.

Recomandari pentru analiza 5’-Nucleotidaza

  • Diferentierea bolilor hepato-biliare de bolile osoase
  • Diagosticul diferential al cauzelor  obstructive sau ne-obstructive ale icterului

Executant

CERBA

Bibliografie

Frances T Fischbach  - A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests 7th edition   

Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees  “

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.