Informații generale
Progesteronul este un hormon steroid feminin important produs de corpul galben (corpus luteum) al ovarului și de placentă în timpul unei sarcini. O serie de caracteristici ale progesteronului stabilesc importanța sa pentru funcționarea normală a organismului.
În sarcină, progesteronul pregătește corpul să accepte un ovul fertilizat, are rol important în implantarea ovulului şi declanșează procesul de lactație. Tot nivelul de progesteron este responsabil de controlul ciclului menstrual regulat. În general, nivelul de progesteron urcă la ovulație și corpul se pregătește pentru o eventuală sarcină. În sarcină, nivelul de progesteron este de 10 ori peste cel obișnuit. Și bărbații produc progesteron, iar în cazul lor este important pentru producția de testosteron.
În cele mai multe cazuri, analiza nivelului de progesteron este recomandată femeilor care încearcă să obțină o sarcină. Rezultatul acestui test, desigur, nu poate fi o indicație precisă a unei probleme, dar valoarea progesteronului împreună cu alte teste poate ajuta la stabilirea unui diagnostic.
În perioada foliculară a ciclului menstrual, concentrația plasmatică de progesteron este extrem de scăzută. Odată cu creșterea concentrației de LH apare și o ușoară creștere a concentrației de progesteron, cu un vârf imediat înainte de ovulație. Ulterior, corpul galben începe să sintetizeze cantități importante de progesteron ce ating o concentrație maximă la 6-7 zile după ovulație, apoi scade progresiv până la aproximativ trei zile înainte de menstruație.
Secreția de progesteron în faza luteală a ciclului menstrual este variabilă, urmând un ritm circadian. În cea de a doua jumătate a ciclului menstrual este excretat prin urină pregnandiolul, principalul produs de degradare al progesteronului.
Organul țintă al progesteronului este uterul, unde determină transformarea mucoasei uterine într-un țesut bogat în glande pregătit pentru implantarea intrauterină a ovulului fecundat (faza secretorie a endometrului). Dacă intervine sarcina, progesteronul contribuie la transformarea deciduală a endometrului. Corpul galben este necesar pentru asigurarea secreției de progesteron până în săptămâna 8 de sarcină. Ulterior, placenta preia în totalitate această funcție. Pe perioada sarcinii, concentrația de progesteron crește progresiv de 10 până la de 40 - 100 de ori între săptămânile 5 - 40 de sarcină.
Pe perioada sarcinii, progesteronul inhibă contracția miometrului și produce proliferarea și dispunerea secretorie a alveolelor la nivelul glandelor mamare.
Datorită efectului termogenic, progesteronul produce o creștere a temperaturii bazale a corpului. Acest efect stă la baza utilizării graficelor de temperatură ca metodă alternativă (dar nesigură) a urmăririi variației nivelurilor de progesteron pe parcursul unui ciclu menstrual și a calculării perioadelor fertile.
Dozarea de progesteron este cel mai bun test de evaluare a ovulației. În sarcinile gemelare, concentrația de progesteron este mai mare decât în sarcinile unice. Împreună cu urmărirea concentrației plasmatice de hCG (hormonul coriogonadotrop), progesteronul permite diferențierea unei sarcini cu evoluție normală de o sarcină cu probleme, de una ectopică.
Progesteronul sintetizat la nivelul corticosuprarenalelor este transformat în corticosteroizi și androgeni și, din acest motiv, nu contribuie semnificativ la concentrația progesteronului circulant în mod normal, ci doar în cazul prezenței unor tumori corticosuprarenaliene secretante de progesteron.
Când este recomandată determinarea progesteronului
Medicul poate recomanda determinarea nivelului de progesteron în cazul în care se dorește investigarea infertilității feminine, împreună cu alte teste. Este o analiză de prim pas în aceste cazuri.
Analiza nivelului de progesteron poate stabili perioada de ovulație.
Determinarea nivelului de progesteron este o metodă de evaluare a sarcinilor cu risc. Astfel, se recomandă această analiză gravidelor care au risc de avort spontan.
Nivelurile serice de progesteron, alături de beta-HCG, fac posibilă diferențierea sarcinii uterine normale de sarcina ectopică.
La bărbați, determinarea nivelului de progesteron este recomandată în cazul disfuncțiilor erectile, în lipsa apetitului sexual, în stări de depresie și oboseală fără cauză determinată pe o perioadă mai lungă sau în scăderi ale masei musculare și/sau ale densității osoase.
Procedura recoltare
Determinarea nivelului de progesteron nu necesită pregătiri speciale.
Analiza se realizează dintr-o probă de sânge, recoltată în orice moment al zilei, fie à jeun (pe nemâncate), fie postprandial (după masă).
Medicul va indica ziua ciclului menstrual al pacientei în care se realizează recoltarea sângelui, pentru relevanța rezultatului în context clinic.
În mod uzual, analiza de progesteron este realizată în ziua 21 a ciclului menstrual pentru a evalua dacă a avut loc ovulația.
Interpretare rezultate
La nivel internațional, pentru nivelul de progesteron sunt stabilite valori normale* în funcție de sex și vârstă.
Băieți:
<1 lună: < 0.159 - 769 nmol/l
1 lună - 19 ani: < 0.159 - 3 nmol/l
Fete:
<1 lună: < 0.159 - 769 nmol/l
1 lună - 12 ani: < 0.159 - 3 nmol/l
12 ani - 14 ani < 0.159 - 38 nmol/l
Bărbați: <0.159 - 0.474 nmol/l
Femei:
Faza foliculară - progesteron: < 0.159 - 0.616 nmol/l
Ovulație - progesteron: 0.175 - 13.2 nmol/l
Faza luteală - progesteron: 13.1 - 46.3 nmol/l
Menopauză – progesteron: <0.159 - 0.401 nmol/l
Sarcină:
Trimestrul I: 35 - 141 nmol/l
Trimestrul II: 80.8 - 265 nmol/l
Trimestrul III: 187 - 679 nmol/l
Valori critice în sarcină:
<16 nmol/L: sarcină neviabilă;
16-32 nmol/L: sarcină patologică
Întotdeauna, pentru interpretarea unui rezultat legat de nivelul de progesteron, se va ține cont și de rezultatul altor teste. Medicul este cel care poate să stabilească ce relevanță are nivelul de progesteron determinat pentru fiecare pacient în parte.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Progesterone Test.” WebMD, WebMD, 6 Mar. 2017, www.webmd.com
- “Evaluating Infertility.” Acog.org, 2020, www.acog.org/
- “PGSN - Overview: Progesterone, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2022, www.mayocliniclabs.com/
- Coomarasamy, Arri, et al. “Micronized Vaginal Progesterone to Prevent Miscarriage: A Critical Evaluation of Randomized Evidence.” American Journal of Obstetrics and Gynecology, vol. 223, no. 2, Aug. 2020, pp. 167–176, www.ajog.org, 10.1016/j.ajog.2019.12.006
- Schulz, R.W., and R.H. Nóbrega. “THE REPRODUCTIVE ORGANS and PROCESSES | Regulation of Spermatogenesis.” Encyclopedia of Fish Physiology, 2011, pp. 627–634, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-374553-8.00269-0
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.