Descriere: 

Progesteronul este cel mai important progestativ natural si principalul produs de sinteza al corpului galben (corpus luteum) si, pe perioada sarcinii, al placentei.

In perioada foliculara a ciclului menstrual, concentratia plasmatica a progesteronului este extrem de scazuta. Odata cu cresterea concentratiei de LH apare si o usoara crestere a concentratiei de progesteron, cu un varf imediat inainte de ovulatie; ulterior, corpul galben incepe sa sintetizeze cantitati importante de progesteron ce ating o concentratie maxima la 6-7 zile dupa ovulatie, apoi scade progresiv pana la aproximativ 3 zile inainte de menstruatie.

Secretia de progesteron in faza luteala a ciclului menstrual este pulsatila, urmand un ritm circadian. In cea de a doua jumatate a ciclului menstrual este excretat prin urina pregnanediolul, principalul produs de degradare al progesteronului.

Principalul organ tinta al progesteronului este uterul unde determina transformarea mucoasei uterine intr-un tesut bogat in glande pregatit pentru implantarea intrauterina a ovulului fecundat (faza secretorie a endometrului). Daca intervine sarcina, progesteronul contribuie la transformarea deciduala a endometrului. Corpul galben este necesar pentru asigurarea secretiei de progesteron pana in saptamana 8 de sarcina; ulterior, placenta preia in totalitate aceasta functie. Pe perioada sarcinii concentratia de progesteron creste progresiv de 10 pana la de 40 - 100 de ori intre saptamanile  5 - 40 de sarcina.

Pe perioada sarcinii, progesteronul inhiba contractia miometrului si produce proliferarea si dispunerea secretorie a alveolelor la nivelul glandelor mamare (1,2).

Datorita efectului termogenic, progestronul produce o crestere a temperaturii bazale a corpului. Acest efect sta la baza utilizarii hartilor de temperatura ca metoda alternativa (dar nesigura) a urmaririi variatiei nivelelor de progesteron pe parcursul unui ciclu menstrual (1)

Dozarea progesteronului este cel mai bun test de evaluare a ovulatiei. In sarcinile gemelare, concentratia de progesteron este mai mare decat in sarcinile unice. Impreuna cu urmarirea concentratiei plasmatice de hCG (hormonul coriogonadotrop), progesteronul permite diferentierea unei sarcini cu evolutie normala de o sarcina anormala sau ectopica. (3)

Progesteronul sintetizat la nivelul corticosuprarenalelor este transformat in corticosteroizi si androgeni si, din acest motiv, nu contribuie semnificativ la concentratia progesteronului circulant, decat in cazul prezentei unor tumori corticosuprarenaliene secretante de progesteron (4)

Recomandari: 

Dozarea progesteronului plasmatic este utilizata in (2):

- evaluarea prezentei si functiei corpului galben

- realizarea hartii de temperatura pentru urmarirea aparitiei ovulatiei

- indicarea perioadei de ovulatie

- evaluarea statusului functional al corpului galben in cazurile de infertilitate

- evaluarea functiei placentare pe perioada sarcinii

- impreuna cu ceilalti hormoni ovarieni si gonadotropi contribuie la evaluarea functiei ovarelor

- in diagnosticul fertilitatii pentru detectarea ovulatiei si evaluarea fazei luteale

Interpretare valori mici: 

Valori scazute ale progesteronului se intalnesc in (3):

- amenintare de avort spontan

- sindromul galactoree – amenoree (hipogonadism primar sau secundar)

- sindromul de faza luteala scurta

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale progesteronului se intalnesc in (4):

 - hiperplazie corticosuprarenala congenitala (prin deficit de 21-hidroxilaza, 17-hidroxilaza si 11-alfa-hidroxilaza)

- tumori ovariene lipoide

- sarcina molara

- chorioepiteliom ovarian

Interferente analitice: 

O serie de medicamente produc modificari ale concentratiei plasmatice a progesteronului (3):

- medicamentele care cresc concentratia plasmatica a progesteronului sunt: corticotropin, ketoconazol, progesteron, tamoxifen

- medicamente care scad concentratia plasmatica a progesteronului: ampicilina, carbamazepina, danazol, medroxiprogesteron, contraceptive orale, pentobarbital, fenitoina, acid valproic.

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemâncate).

Pacientele vor menţiona : data ultimei menstruaţii;  trimestrul de sarcină.