Banner 17-Cetosteroizi urinari

17-Cetosteroizi urinari

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

17-cetosteroizii urinari provin din metabolizarea hepatică a doi hormoni: DHEA-S şi DHEA. Determinarea lor în urină este esenţială în monitorizarea şi diagnosticarea unor afecţiuni hormonale, atât la bărbaţi cât şi la femei.

O treime din 17-cetosteroizii urinari la bărbaţi sunt proveniţi din degradarea hormonilor gonadali (esenţiali pentru creşterea pubertară). La femei şi copii, principala sursă o reprezintă corticosuprarenala.

Prin determinarea cantitativă a acestor corticosteroizi în urină se măsoară, indirect, cantitatea de hormoni androgeni (responsabili pentru dezvoltarea organelor genitale şi a caracterelor sexuale) produşi de corticosuprarenale (regiunea corticală ce reprezintă cea mai mare parte a glandei suprarenale) şi gonade (glande sexuale).

În principiu, un pacient care prezintă o pilozitate excesivă are valori mari ale 17-cetosteroizilor urinari. El se poate adresa unui medic endocrinolog care va observa dacă valorile acestor analize sunt corespunzătoare vârstei şi care va căuta cauza exactă a dereglării hormonale.

În analiza apariţiei pubertăţii precoce/întârziate, în cazul ambelor sexe, determinarea acestei analize este benefică şi constituie un instrument de comparare a dezvoltării armonioase a viitorului adult pentru medicul endocrinolog.

De reținut că lipsa pilozităţii sau apariţia ei în exces poate avea două cauze: gonadala sau corticosuprarenala. Măsurarea în urină a 17-cetosteroizilor constituie un prim test de screening în depistarea cauzei. Totuşi, sunt necesare şi măsurători ale colesterolului sangvin total care stă la baza sintezei hormonilor steroidieni şi, implicit, sexuali.

Probă 17-Cetosteroizi urinari Medlife

Când este recomandată determinarea 17-cetosteroizilor urinari

Determinarea cantitativă a 17-cetosteroizilor se recomandă pentru diagnosticarea afecţiunilor hormonale, dintre care cele mai frecvente sunt:

  • Virilizarea - afecțiune care apare ca urmare a excesului de hormoni androgeni și care se manifestă prin apariția părului pe corp, ca trăsătură masculină, în cazul femeilor, prin apariția precoce a menstruației sau prin apariția încă de la pubertate a părului pubian. Virilismul sau viralizarea survine ca urmare a unul dezechilibru la nivelul glandelor suprarenale, iar în acest context apare pilozitatea excesivă pe față, gât, bărbie, piept sau spate. De asemenea, virilizarea poate implica și modificarea timbrului vocal tot în cazul femeilor, iar uneori pot apărea stagnări la nivelul creșterii (sindrom adrenogenital).
  • Hirsutismul sau hipertricoza – apariția pilozității în exces la nivelul feței, pieptului sau bărbiei, în cazul femeilor. Afecțiunea determină modificări în calitatea vieții și în echilibrul hormonal al pacientei.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face prin colectarea urinei pe parcursul a 24 de ore, cu eliminarea primei urine, de dimineață. Astfel, recoltarea se poate începe de la ora 7:00 a dimineții primei zile, pentru ca ultima cantitate de urină să fie colectată în dimineața celei de-a doua zi, tot la ora 7:00.

Prima urină este întotdeauna mai concentrate; pentru a nu influența rezultatele, se recomandă colectarea urinei doar începând cu cea de-a doua micțiune a dimineții.

Se recoltează urina pe parcursul a 24 de ore într-un recipient steril, iar pentru analiză se opresc circa 10 ml; aceasta poate fi adusă la laborator într-un recipient special, steril, folosit pentru sumarul de urină.

Pe durata colectării urinei în intervalul de 24 de ore, aceasta trebuie păstrată la o temperatură de 2-8°C.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face în funcție de vârsta și sexul pacienților, iar intervalele de referință* sunt:

  • Bărbați - 10-20 mg (34-69 µmol)/ 24 h
  • Femei - 5-15 mg (17-52 µmol)/ 24 h

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul în care pacienții urmează tratamente pe bază de antibiotice, antidiuretice sau contraceptive orale. Există posibilitatea recomandării stopării acestor tratamente cu aproximativ o săptămână înainte de realizarea analizei.

Atât stresul fizic cât şi cel emoţional pot determina creşterea nivelului de 17-cetosteroizi, dar şi obezitatea sau o sarcină aflată în evoluţie.

Valori scăzute

Valori scăzute pentru 17-cetosteroizi se întâlnesc:

  • în cazul unei cantități scăzute de hormoni eliberați de glanda pituitară;
  • afecțiuni la nivelul rinichilor;
  • boala Addison;
  • în situația extirpării unuia dintre testicule;
  • sindrom Klinefelter.

Valori crescute

Valori crescute pentru 17-cetosteroizi se pot înregistra în următoarele situații:

  • apariția unor tumori;
  • sindrom Cushing;
  • cancer ovarian sau testicular;
  • tiroida care funcționează deficitar;
  • ritm stresant de viață;
  • obezitate.

Bibliografie

  1. “17-Ketosteroids.” Ucsfhealth.org, 13 Aug. 2019, www.ucsfhealth.org
  2. Dmitrieva, E. V., et al. “Determination of Ketosteroids in Human Urine Using Dispersive Liquid-Liquid Microextraction and Ultra High-Performance Liquid Chromatography-High Resolution Mass Spectrometry.” Journal of Analytical Chemistry, vol. 76, no. 11, Nov. 2021, pp. 1305–1311, https://link.springer.com, 10.1134/s1061934821110034

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu