Informații generale
Determinarea anticorpilor anti-HE IgG poate fi recomandată pentru diagnosticul expunerii anterioare la Virusul hepatitei E (HEV).
Virusul hepatitei E aparține familiei Hepeviridae, genul Hepevirus și provoacă o infecție acută, adesea autolimitată, ce poate evolua rar către hepatită fulminantă. HEV prezintă genom ARN și este un virsus de dimensiuni reduse, sferic, ce se poate transmite pe cale fecal-orală. Acesta are patru genotipuri diferite, și anume genotipurile 1, 2, 3 și 4. Genotipurile 1 și 2 au fost întâlnite doar la oameni, urmând ca genotipurile 3 și 4 șă fie prezente la porci, căprioare sau mistreți.
La nivel global, prevalența virsulului hepatitic E este în creștere, estimându-se că aproximativ două miliarde de oameni sunt pozitivi pentru anticorpii anti-HE IgG. Cea mai mare seroprevalență a HEV se întâlnește în țările cu statut socio-economic scăzut.
Perioada de incubație a virusului poate varia de la două până la 10 săptămâni. Anticorpii de tip IgM sunt primii care se formează, urmând ca anticorpii de tip IgG să apără la scurt timp. Aceștia pot fi detectați în ser până la 20 de luni de la formare.
Simptomatologia poate să lipsească inițial. Totuși, anumiți pacienți pot prezenta febră, icter sau tulburări gastrointestinale. Femeile însărcinate și diagnosticate cu hepatita E, în special cele din trimestrul al doilea și al treilea, prezintă atât un risc crescut de pierdere a fătului, dar și risc crescut de insuficiență hepatică.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-HE IgG
Determinarea anticorpilor anti-HE IgG poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:
- diagnosticul infecției cu virusul hepatitic E;
- determinarea unei expuneri anterioare la virusul hepatitic E;
- evaluarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu hepatită.
Simptomatologia Hepatiei E poate include:
- febră;
- greață și vărsături;
- dureri la nivelul abdomenului;
- erupții cutanate;
- dureri ale articulațiilor;
- icter;
- urină de culoare închisă;
- hepatomegalie.
Procedura de recoltare
Determinarea anticorpilor anti-HE IgG nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Rezultatele testului ce dozează anticorpii anti-HE IgG nu diferă în funcție de sex sau vârstă, iar valorile normale* se prezintă sub forma de:
- Negativ: < 0.8 Index
- Echivoc: 0.8 - 1.1 Index
- Pozitiv: >= 1.1 Index
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Interferențe și limite
Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Un rezultat negativ nu exclude prezența infecției recente, dacă testul a fost realizat înainte de formarea anticorpilor. Medicul specialist poate recomanda dozarea anticorpilor de tip IgG împreună cu anticorpii IgM.
Valori crescute
Valori crescute ale testului ce dozează anticorpii anti-HE IgG sunt specifice pentru o infecție cu viruslui hepatitei E. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist, în context clinic. În cazul unui rezultat echivoc, medicul poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp.
Valori scăzute
Valorile scăzute ale anticorpilor anticorpilor anti-HE IgG indică absența expunerii la HEV.
Bibliografie
- Paternostro, Rafael, et al. “Prevalence of Anti‐Hepatitis E Antibodies and Impact on Disease Severity in Non‐Alcoholic Fatty Liver Disease.” Hepatology Research, vol. 51, no. 1, 6 Nov. 2020, pp. 69–79, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1111/hepr.13581
- Abdullah Tarık Aslan, and Yasemin Balaban. “Hepatitis E Virus: Epidemiology, Diagnosis, Clinical Manifestations, and Treatment.” World Journal of Gastroenterology, vol. 26, no. 37, 7 Oct. 2020, pp. 5543–5560, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3748/wjg.v26.i37.5543
- “HEVG - Overview: Hepatitis E Virus IgG Antibody, Serum.” @Mayocliniclabs, 2013, www.mayocliniclabs.com
- “Hepatitis E | Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2023, https://my.clevelandclinic.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
