Banner Anticorpi anti-HE IgM

Anticorpi anti-HE IgM

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti-HE IgM poate fi recomandată în cazul suspiciunii unei infecții cu virusul hepatitei E.

Virusul hepatitei E (HEV) aparține familiei Hepeviridae, genul Hepevirus, și provoacă o infecție acută, adesea autolimitată. HEV prezintă genom ARN și este un virus de dimensiuni reduse, sferic, ce se poate transmite pe cale fecal-orală. Acesta are patru genotipuri diferite, și anume genotipurile 1, 2, 3 și 4. Genotipurile 1 și 2 au fost întâlnite doar la oameni, urmând ca genotipurile 3 și 4 să fie prezente la porci, căprioare sau mistreți.

Infecția cu hepatita E poate fi întâlnită în întreaga lume, însă aceasta este endemică în Asia centrală și de sud-est și Mexic, ca urmare a accesului limitat la servicii esențiale precum canalizare, igienă sau sănătate. Focarele de hepatită E apar în urma contaminării cu fecale a apei potabile sau a alimentelor, răspândindu-se astfel foarte rapid în întreaga comunitate. De asemenea, se pot declanșa focare de hepatită E și zone de război sau tabere pentru refugiați. În țările dezvoltate, infecția poate apărea la persoanele care au călătorit în zonele endemice pentru virusul hepatitei E. Hepatita E afectează ficatul, cauzând umflarea acestuia.

Perioada de incubație după expunere poate varia de două la zece săptămâni. Persoanele ce sunt infectate ajung să excrete virusul în fecale începând de la câteva zile, până la 3-4 săptămâni după debutul afecțiunii. În cazuri rare, hepatita E poate fi severă și poate duce la hepatită fluminantă. Femeile însărcinate și diagnosticate cu hepatita E, în special cele aflate în trimestrul al doilea și al treilea, prezintă risc crescut de pierdere a fătului, dar și risc crescut de insuficiență hepatică.

Probă Anticorpi anti-HE IgM Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-HE IgM

Determinarea anticorpilor anti-HE IgM poate fi recomandată de medicul specialist pentru diagnosticarea infecției recente cu virusul hepatitei E. De asemenea, dozarea anticorpilor poate fi recomandată și pentru monitorizarea pacienților postinfecție.

Simptomatologia hepatiei E poate include:

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-HE nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru anticorpii anti-HE IgM sunt:

  • Negativ: < 0.8 Index
  • Echivoc: 0.8 - 1.1 Index
  • Pozitiv: >= 1.1 Index

Valorile de referință* sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Un rezultat negativ nu exclude prezența infecției recente dacă testul a fost realizat înainte de formarea anticorpilor. Un rezultat pozitiv nu este întotdeauna specific pentru o infecție activă deoarece anticorpii pot persista în sânge o perioadă lungă de timp.


Valori crescute

Valori crescute ale testului ce dozează anticorpii anti-HE IgM sunt specifice pentru o infecție cu virusul hepatitei E. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist în context clinic. În cazul unui rezultat echivoc, medicul poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale anticorpilor anticorpilor anti-HE IgM indică absența hepatitei E în organism.

Bibliografie

  1. Abdullah Tarık Aslan, and Yasemin Balaban. “Hepatitis E Virus: Epidemiology, Diagnosis, Clinical Manifestations, and Treatment.” World Journal of Gastroenterology, vol. 26, no. 37, 7 Oct. 2020, pp. 5543–5560, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3748/wjg.v26.i37.5543
  2. Ma, Zhiyong, et al. “Chronic Hepatitis E: Advancing Research and Patient Care.” Journal of Hepatology, vol. 77, no. 4, 1 Oct. 2022, pp. 1109–1123, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.jhep.2022.05.006
  3. Kamar, Nassim, et al. “Hepatitis E.” The Lancet, vol. 379, no. 9835, 1 June 2012, pp. 2477–2488, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1016/s0140-6736(11)61849-7
  4. Mohammad Sultan Khuroo, et al. “Hepatitis E: Discovery, Global Impact, Control and Cure.” World Journal of Gastroenterology, vol. 22, no. 31, 1 Jan. 2016, pp. 7030–7030, www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3748/wjg.v22.i31.7030

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu