Informații generale
Determinarea anticorpilor anti virus herpetic de tip 6 (A și B) se recomandă în cazul suspicionării unei infecții cu virusul herpetic uman de tip 6.
Virusul herpetic uman tip 6, Human herpesvirus 6 (HHV-6), este un virus ADN dublu catenar care face parte din subfamilia β-herpesvirusurilor, genul Roseolovirus. Sunt descrise două tipuri de virus herpetic de tip 6: A și B.
Virusul herpetic 6A a fost detectat, în principal, la persoanele imunocompromise, iar virusul herpetic 6B este agentul etiologic al roseolei infantum, cunoscută și sub numele de “cea de-a 6-a boală a copilăriei” (exanthema subitum).
Virusul herpetic 6 și virusul herpetic 7 au un anumit nivel de omologie cu citomegalovirusul uman, un alt β-herpesvirus.
Atât virusul herpetic 6A, cât și 6B prezintă afinitate pentru limfocitele T însă, în timpul infecției acute, acestea se replică atât în limfocite (B, T, NK), cât și la nivelul macrofagelor, celulelor endoteliale, hepatocitelor, glandelor salivare și în sistemul nervos central.
Roseola infantum se prezintă, de obicei, la copiii cu vârstă cuprinsă între 6 și 12 luni, 90% dintre cazuri apărând la copiii mai mici de doi ani. Pacienții infectați prezintă, în mod clasic, febră acută cu grad înalt, de până la 40 de grade Celsius, care durează 3 - 5 zile. După aceea, defervescența rapidă a febrei este însoțită de o erupție papulară roz, nepruriginoasă, care începe pe trunchi. Roseola infantum este o boală autolimitată (organismul reușește singur să neutralizeze virusul), diagnosticată clinic, care poate fi tratată simptomatic.
Transmiterea virusului se face pe cale orală, prin tuse, strănut, vorbit, dar și prin intermediul obiectelor contaminate. Perioada de incubație (perioada între momentul infectării și apariția simptomelor) este de 5-15 zile. După infecţia primară, virusul rămâne latent în limfocite şi monocite, persistând, la un nivel scăzut, în diverse celule sau ţesuturi şi se poate reactiva în momentul în care sistemul imunitar este compromis.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Herpes 6 IgG, IgM
Titrarea anticorpilor anti virus herpetic de tip 6 (A și B) se recomandă pentru diagnosticarea infecției.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti-Herpes 6 IgM și IgG se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.
Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Metoda prin care laboratorul MedLife determină titrul de anticorpi anti virus herpetic de tip 6, IgM și IgG, este imunofluorescența indirectă. Intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului:
- Herpes 6 IgG: < 1/10
- Herpes 6 IgM: < 1/20
Rezultatele sunt prezentate pacientului sub forma pozitiv / negativ / echivoc, urmate de titrul obținut.
Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- King, Orinthia, and Yasir Al Khalili. “Herpes Virus Type 6.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Mullins, Tessa B, and Karthik Krishnamurthy. “Roseola Infantum.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 21 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Wang, Fu-Zhang, and Philip E Pellett. “HHV-6A, 6B, and 7: Immunobiology and Host Response.” Nih.gov, Cambridge University Press, 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.