cell

Calculator analize

Herpes 6 IgM si IgG - Anticorpi

Virusul herpetic uman tip 6,  Human herpesvirus 6 (HHV-6),  a fost izolat în 1986, este un virus ADN și face parte din subfamilia β-herpesvirusurilor, genul Roseolovirus.  Se descriu două tipuri de  HHV-6: A şi B. HHV-6A a fost detectat în principal la gazde imunocompromise iar HHV-6B este agentul etiologic al roseolei infantum sau a 6-a boala a copilăriei (exanthema subitum)   

Asemenea celorlalte virusuri herpetice HHV-6 determină atât infecţii primare cât şi reactivări ale unor infecţii latente. 95% din populaţie prezentând anticorpi anti-HHV-6; transmisia virusului se face în general prin intermediul salivei persoanelor infectate.

În faza acută virusul se replică în limfocite (B, T, NK), macrofage, histiocite, celule endoteliale, hepatocite, glande salivare şi în sistemul nervos central. HHV-6A infectează cu predilecţie celulele nervoase, iar HHV-6B se găseşte mai frecvent în celulele mononucleare din sângele periferic. Citoliză direct produsă de virus determină manifestările cutanate şi cele asemănătoare mononucleozei infecţioase.

Perioada de incubaţie este de 1-2 săptămâni după care apare infecţia primară. De obicei, 40 – 50% dintre copii fac boala în primul an de viaţă și 77 – 82% până la vârsta de 2 ani, cu un vârf între 9 şi 21 luni fiind responsabilă de o treime din cazurile de convulsii febrile la copiii cu vârsta între 6-24 luni. Infecţiile cu HHV-6 se manifestă ca exanthema subitum (roseola infantum) in proporție de 25% și se  caracterizată prin febră ridicată ce durează 3-4 zile, erupţii cutanate maculare sau maculopapuloase, care apar atunci când temperatura revine la normal. Erupţiile cutanate încep de la trunchi sau gât, se răspândesc spre faţă şi membre şi au o durată ce variază între câteva ore şi 2 zile. Pot apărea și alte simptome ca: tuse, limfadenopatie cervicală sau occipitala, iritabilitate, conjunctivită, edem palpebral, protruzia fontanelei, rinoree, sau diaree. Manifestările clinice durează în medie 9 zile şi uneori se complică cu meningită sau encefalită.

Diagnosticul se stabileşte de obicei clinic ,însă uneori pentru confirmarea infecţiei sunt utile şi testele serologice efectuate mai ales pe seruri-perechi (la debutul bolii şi în perioada de convalescenţă) pentru demonstrarea seroconversiei anticorpilor de tip IgG. Anticorpii de tip IgG apar în prima săptămână după infecţie, ating un maxim la aproximativ 14 zile şi persistă toată viaţa. Anticorpii de tip IgM pot fi detectaţi la începutul infecţiei cu HHV-6 şi persistă câteva săptămâni, însă pot lipsi în unele cazuri.

Infecţia acută cu HHV-6 este rară la adulţii imunocompetenţi si se poate manifesta ca un sindrom asemănător mononucleozei infecţioase cu febră, limfadenopatie, rash generalizat, hepatită fulminantă, purpura trombocitopenică, miocardită sau encefalită.

După infecţia primară virusul rămâne latent în limfocite şi monocite, persistă la un nivel scăzut în diverse celule sau ţesuturi şi se poate reactiva în momentul în care sistemul imunitar este compromis. La persoanele imunocompetente această infecţie persistentă nu are nici o consecinţă.

Diagnosticul infecţiei HHV-6 active la pacienţii imunodeprimaţi este adesea dificil – demonstrarea ADN-ului viral în ser, plasmă sau LCR poate ajuta în acest sens. Testele serologice au valoare limitată în depistarea reactivărilor infecţiei la această categorie de pacienţi.

Interferente analitice la analiza Herpes 6 IgM si IgG - Anticorpi

Anticorpii de tip IgM pot să nu fie detectaţi la unii copii cu roseola infantum. Testele serologice nu pot diferenţia o infecţie HHV-6A de o infecţie HHV-6B1.

Bibliografie

1. Jeffrey I. Cohen. Human Herpesvirus Types 6 and 7. In Mandell, Douglas,and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, 7th edition, Churchill Livingstone, Elsevier, 2010, 2011-2014.

 2. LaboratorMedlife. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2011. Ref Type: Catalog.

 3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Human Herpesvirus 6 (HHV-6)Antibodies, IgG/Ig Antibodies. www.labcorp.com 2011. Ref Type: Internet Communication.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.