Banner Anticorpi anti-HU

Anticorpi anti-HU

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-Hu (cunoscuți și ca anticorpi nucleari antineuronali de tip 1 sau ANNA-1) sunt o categorie de anticorpi anti-neuronali utilizați pentru diagnosticarea sindroamelor paraneoplazice.

Sindroamele neurologice paraneoplazice (SNP) sunt un grup de tulburări neurologice mediate imun care apar frecvent cu anumite afecțiuni maligne, cum ar fi cancerul pulmonar cu celule mici, cancerul de sân, timomul și limfomul.

Simptomele sindroamelor neurologice neoplazice sunt foarte diverse și preced, de obicei, manifestarea cancerelor asociate, conducând la dificultăți în diagnosticarea precoce și la întârzierea intervenției în stadiile incipiente ale malignității.

În ultimele decenii, au fost identificați o duzină de anticorpi împotriva antigenelor co-exprimate de neuroni și celulele tumorale, iar detectarea acestor antigene poate fi un potențial instrument de diagnostic pentru sindroamele neurologice paraneoplazice. Acești anticorpi se găsesc la aproximativ 60% dintre pacienții cu sindrom neurologic neoplazic. Pacienții care prezintă simptome neurologice, dar fără cancer detectat, pot fi diagnosticați definitiv cu sindrom neurologic neoplazic dacă sunt detectați anticorpi onconeurali bine caracterizați.

Anti-Hu este unul dintre cei mai bine caracterizați anticorpi și este cel mai frecvent observat la pacienții cu sindrom neurologic neoplazic. Aproximativ 2% dintre pacienții cu cancer sunt pozitivi pentru anti-Hu. Mai mult, detectarea în ser a acestor anticorpi a prezis un prognostic mai prost.

Anticorpii anti-Hu determină fie un sindrom encefalomielitic, fie o neuropatie senzitivă. În general, acești anticorpi apar în sindroamele neurologice paraneoplazice asociate cancerului pulmonar cu celule mici, însă au mai fost detectați și la copiii cu tulburări de motilitate intestinală, ataxie cerebeloasă sau encefalite.

Proba Anticorpi anti-HU MedLife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Hu

Determinarea anticorpilor anti-Hu este recomandată pentru diagnosticarea unor afecțiuni neurologice de cauză neprecizată.

Prin definiție, sindromul paraneoplazic neurologic este observat în absența metastazelor cerebrale sau a invaziei directe a sistemului nervos central și nu este un efect secundar al tratamentului, tulburărilor metabolice sau infecției. Acest sindrom se prezintă, de obicei ca ataxie acută sau subacută moderată până la severă a trunchiului și membrelor, nistagmus (mișcări ritmice și involuntare ale globilor oculari), vertij, disartrie (tulburare motorie de vorbire cauzată de slăbiciunea grupelor musculare implicate în vorbire sau de pierderea capacității de coordonare a acestora) și uneori diplopie (vedere dublă) sau oscilopsie (problemă de vedere în care obiectele par că se mișcă sau vibrează, în timp ce acestea, de fapt, stau pe loc).

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-Hu se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial.

Acești anticorpi pot fi analizați și din lichid cefalorahidian.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Metoda de lucru utilizată de laboratorul MedLife pentru determinarea anticorpilor anti-Hu este IFT, iar o valoare normală* este considerată a fi un titru < 1:10.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-Hu impune căutarea cancerului pulmonar.

Prezenţa unori titruri scăzute de anticorpi anti-Hu se asociază cu o fază precoce şi un răspuns bun la chimioterapie.

Anticorpul anti-Hu pare, atunci când este prezent, a fi un bun marker pentru cancerul pulmonar cu celule mici și, când este prezent la titru mare, pentru cancerul pulmonar cu celule mici asociat cu un sindrom paraneoplazic.


Rezultat negativ

Pacienții sănătoși nu prezintă în ser sau lichidul cefalorahidian anticorpii anti-Hu.

Bibliografie

  1. Li, Jia, and Weihong Lin. “Various Clinical Features of Patients with Anti-Hu Associated Paraneoplastic Neurological Syndromes.” Medicine, vol. 97, no. 18, 1 May 2018, pp. e0649–e0649, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1097/md.0000000000010649
  2. Li, Zichao, et al. “Paraneoplastic Neurological Syndrome with Positive Anti-Hu and Anti-Yo Antibodies: A Case Report.” World Journal of Clinical Cases, vol. 10, no. 13, 6 May 2022, pp. 4190–4195, www.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.12998/wjcc.v10.i13.4190

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu