Banner Acizi biliari

Acizi biliari

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Acizii biliari sunt molecule sintetizate din colesterol, la nivelul ficatului, prin conjugarea colesterolului cu anumiți aminoacizi. Depozitarea acestora se face la nivelul vezicii biliare. Din vezica biliară, după masă, sunt eliberați în intestinul subțire și au rol de emulsionare a grăsimilor alimentare.

Denumiţi în limbaj uzual şi săruri biliare, în intestin, acizii biliari se comportă, în fapt, ca un detergent care emulsionează grăsimea. După ce iau parte la procesul de digestie, acizii biliari sunt aproape în totalitate (95%) absorbiți în intestine și reintră în circulația sângelui, ajung iar la ficat și, de acolo, în vezica biliară.

Într-un organism care funcționează normal, acizii biliari sunt recirculați între ficat și intestine de aproximativ 5-10 ori pe zi.

Acizii biliari primari sunt acidul colic și acidul chenodezoxicolic. Aceștia se formează la nivelul ficatului prin conjugarea colesterolului cu glicocol și taurină.

Acizii biliari secundari sunt acidul dezoxicolic și acidul litocolic care, spre deosebire de cei primari, se formează în colon ca metaboliți bacterieni ai acizilor biliari primari.

La persoanele sănătoase, acidul ursodezoxicolic (UDCA) se regăsește în cantități foarte reduse, în timp ce, la pacienții cu sindroame colestatice cronice, nivelul lor este unul crescut.

În cazul unei bile normale, raportul dintre acizii conjugați cu glicină (glicocol) și cei cu taurină este de 3 la 1, iar la pacienții cu colestază este frecventă creșterea concentrației acizilor biliari sulfatați sau glucuronoconjugați.

Verificarea nivelului de acizi biliari este o modalitate de a înțelege mai multe procese din interiorul organismului nostru. Acizii biliari sunt responsabili și de controlul sintezei colesterolului, dar și de metabolizarea lipidelor și glucozei din organism. Un nivel crescut de acizi biliari poate indica prezența icterului sau a colestazei.

Colestaza intrahepatică de sarcină

Analiza care identifică nivelul de acizi biliari din organism este, în acest moment, cel mai utilizat și eficient test disponibil pentru diagnosticarea colestazei de sarcină. Afecțiunea este recunoscută și după denumirea de colestază obstetricală, colestază intrahepatică sau ICP, un acronim pentru Intrahepatic Cholestatis of Pregnancy. Termenul de colestază, în general, se referă la orice tip de afecțiune care împiedică circulația biliară la nivel hepatic. Sarcina este doar una dintre cauzele care pot duce la afectarea circulației biliare.

Colestaza intrahepatică de sarcină este o afecțiune temporară. Apare ca urmare a unei disfuncții hepatice care are legătură cu sarcina. Afecțiunea se manifestă prin prurit intens, generalizat pe toată suprafața corpului și apare, în cele mai multe cazuri, în trimestrul II de sarcină.

Pentru viitoarea mamă, colestaza intrahepatică (ICP) nu pune mari probleme. Pe termen lung, pentru ea nu există riscuri importante de sănătate dar, pentru făt, riscurile sunt considerabile. Apariția afecțiunii poate duce la probleme majore de dezvoltare.

Probă Acizi biliari Medlife

Când este recomandată determinarea acizilor biliari

Cel mai adesea, determinarea de acizi biliari este recomandată femeilor însărcinate, însă testarea nu este exclusiv desemnată pentru ele.

Analiza care determină nivelul de acizi biliari totali din organism poate indica și existența altor hepatopatii. Nivelul acizilor biliari poate fi modificat chiar şi atunci când alte teste ale funcţiei hepatice sunt normale şi deci pot servi ca un indicator sensibil şi specific de boală hepatică. Ca urmare, ea poate să fie recomandată oricărui pacient la care există alte indicii ale unei afecțiuni din această sferă. Medicul specialist poate indica analizele cele mai potrivite pacientului.

Procedura recoltare

Nu sunt necesare pregătiri speciale pentru a analiza acizii biliari din organism. Testarea nivelului de acizi biliari se face prin recoltarea unei probe de sânge à jeun (pe nemâncate). Recent, mai multe studii au indicat că mesele pacienților nu interferează cu rezultatul analizei de laborator, dar un consens legat de acest aspect nu există momentan.

Interpretare rezultate

Valorile de referință pentru acizii biliari sunt stabilite în funcție de vârstă.

Valori de referinţă

  • 0 – 1 an: <25 μmol/L
  • 1 - 2 ani: <9 μmol/L
  • ≥ 2 ani: <10 μmol/L

Interferențe și limite

Nu sunt cunoscute interacțiuni ale medicamentelor sau ale altor afecțiuni asupra analizei care determină acizii biliari.

Valori scăzute

Acizii biliari au valori scăzute atunci când clearance-ul hepatic este normal.

Nu există semnificații clinice la valorile sub intervalul de referință.

Valori crescute

Postprandial, după masă, concentrațiile serice de acizi biliari cresc foarte ușor la persoanele fără probleme de sănătate, iar la cei cu afecțiuni hepatice cresc semnificativ, fie că este vorba despre ciroză hepatică, colestază, tromboză venoasă portală, sindrom Budd-Chiari, boala Wilson.

În caz de colestază intrahepatică de sarcină (ICP), diagnosticul se poate confirma prin mai multe teste de laborator care includ dozarea nivelului de acizi biliari sangvini. Valorile plasmatice materne de săruri biliare sunt, în cele mai multe cazuri, de trei ori mai mari la gravidele cu ICP față de cele care nu au colestază. Există cazuri în care acizii biliari la gravidele cu ICP cresc de până la 100 de ori.

Bibliografie

  1. “Bile Acids.” Nih.gov, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 25 Sept. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Hofmann, Alan F. “The Continuing Importance of Bile Acids in Liver and Intestinal Disease.” Archives of Internal Medicine, vol. 159, no. 22, 13 Dec. 1999, p. 2647, www.jamanetwork.com, 10.1001/archinte.159.22.2647
  3. Vairappan, Balasubramaniyan. “Cholesterol Regulation by Leptin in Alcoholic Liver Disease.” Molecular Aspects of Alcohol and Nutrition, 2016, pp. 187–200, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-12-800773-0.00015-x.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu