Banner Acid vanilmandelic (VMA)

Acid vanilmandelic (VMA)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul pentru acidul vanilmandelic reprezintă o metodă adjuvantă în evaluarea a trei tipuri de tumori:

  • feocromocitom;
  • neuroblastom;
  • ganglioneurom.

Acidul vanilmandelic (VMA), sau acidul 3-metoxi-4-hidroximandelic, este un produs important al metabolismului catecolaminelor (norepinefrinei și epinefrinei). Acesta este creat în ficat și excretat în urină.

Acidul vanilmandelic, împreună cu alți metaboliți ai catecolaminelor, prezintă valori crescute la pacienții diagnosticați cu una dintre cele trei tipuri de tumori: neuroblastom, feocromocitom sau ganglioneurom.

Probă Acid vanilmandelic (VMA) Medlife

Când este recomandată determinarea acidului vanilmandelic

Determinarea cantității de acid vanilmandelic poate fi utilizată pentru detecția neuroblastomul, feocromocitomul (tumoră a celulelor cromafine, responsabile de depozitarea și secreția catecolaminelor în organism), ganglioneuromul, cât și alte tumori ale crestei neurale.

Testarea metabolitului este recomandată și pentru monitorizarea tratamentului acestor afecțiuni, însă poate fi folosită și ca măsură indirectă a nivelurilor de epinefrină/ norepinefrină.

Totodată, analiza acidului vanilmandelic poate fi recomandată persoanelor care prezintă tensiune arterială crescută (care nu răspund la tratament), cefalee severă, transpirație, palpitații, tremur, precum și celor asimptomatice, persoanelor care suferă de tumori suprarenale sau neuroendocrine sau care au rude cu feocromocitom.

Procedura recoltare

Analiza acidului vanilmandelic se efectuează dintr-o probă de urină, colectată în decursul a 24 de ore.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru acidul vanilmandelic, atât la bărbați, cât și la femei, se încadrează în intervalul: 1 - 11 mg/ 24h..

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Unele medicamente pot influența nivelul acidului vanilmandelic din organism, de aceea este recomandată întreruperea medicamentației cu o săptămână înainte de efectuarea analizei.

De asemenea, se recomandă evitarea stresului fizic și emoțional, fumatului, a consumului de cafea, ceai, ciocolată, fructe (în special banane și nuci) și a alimentelor ce conțin vanilie, precum și evitarea postului alimentar.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale nivelului de acid vanilmandelic se întâlnesc în cazuri de urină alcalină, uremie sau în administrarea substanțelor radiologice de contrast. Aceste valori corelate cu un nivel scăzut de acid homovanilic sunt cauzate de scăderea nivelului de catecolamine din organism, în timp ce un nivel normal de catecolamine corelat cu un nivel scăzut de acid vanilmandelic pot fi cauza unei deficiențe a enzimelor metabolice COMT și/sau MAO.

Valori crescute

Valori crescute de acid vanilmandelic pot indica tumori secretoare de catecolamine (pentru un diagnostic cât mai precis, se recomandă testarea în paralel a nivelului de acid homovanilic).

Dacă nivelul catecolaminelor este ridicat la o persoană care a fost tratată pentru o tumoră secretoare de catecolamine, rezultatul poate sugera că tumora este recurentă sau că tratamentul a fost ineficient.

Valori crescute ale acidului vanilmandelic se pot întâlni și în caz de hipoglicemie, de aceea, se va evita efectuarea testului la pacienții care nu se alimentează per os (pe cale orală).

Bibliografie

  1. Kamal, Sarah, and Sarah L Lappin. “Biochemistry, Catecholamine Degradation.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 3 Sept. 2021, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Mashige, Fumiko, et al. “Acidic Catecholamine Metabolites and 5-Hydroxyindoleacetic Acid in Urine: The Influence of Diet.” Annals of Clinical Biochemistry: International Journal of Laboratory Medicine, vol. 33, no. 1, Jan. 1996, pp. 43–49, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1177/000456329603300106
  3. Smith, S J, et al. “Urine Catecholamine Levels as Diagnostic Markers for Neuroblastoma in a Defined Population: Implications for Ophthalmic Practice.” Eye, vol. 24, no. 12, 24 Sept. 2010, pp. 1792–1796, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1038/eye.2010.125
  4. Peaston, Robert T, and Cyril Weinkove. “Measurement of Catecholamines and Their Metabolites.” Annals of Clinical Biochemistry: International Journal of Laboratory Medicine, vol. 41, no. 1, 1 Jan. 2004, pp. 17–38, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1258/000456304322664663

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu