Informații generale
Neisseria gonorrhoeae este o bacterie Gram-negativă ce aparține genului Neisseria și care reprezintă agentul infecțios pentru afecțiunea numită gonoree.
Genul Neisseria cuprinde cel puțin opt specii comensale (esenţiale) nepatogene de Neisseria care reprezintă, împreună, o proporție considerabilă din microbiomul uman nazal și orofaringian. Numeroase Neisseria spp. pot coloniza gazde non-umane, printre care se numără câini, pisici, insecte sau specii aviare. O altă specie patogenă a genului este reprezentată de Neisseria meningitidis. Deși se consideră că cele două specii au evoluat împreună dintr-un strămoș comun nepatogen, acum acestea se dezvoltă în spații diferite ale corpului uman, cum ar fi mucoasa genitală şi mucoasa nazofaringiană.
Gonoreea reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, cu aproximativ 87 de milioane de noi cazuri de infecții pe an la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din numărul total, aproximativ 4 milioane de cazuri sunt diagnosticate în America de Nord, Europa, Noua Zeelandă și Australia, urmând ca restul de mai bine de 80 de milioane de cazuri să fie întâlnite în țările cu venituri mici din Asia, Africa sau America Latină. În prezent, se estimează că există o incidență a creșterii cazurilor de gonoree în SUA și Europa.
Transmiterea Neisseria gonorrhoeae are loc prin contactul direct al mucoaselor, fapt ce poate duce la apariția infecțiilor la nivelul uretrei, endocervixului, rectului sau faringelui. Aproximativ 90% dintre infecțiile uretrale diagnosticate la bărbați sunt caracterizate prin secreții sau disurie, în timp ce mai puțin de 50% dintre infecțiile cervicale sau uretrale la femei sunt simptomatice. Aproximativ toate cazurile de infecții faringene cu Neisseria gonorrhoeae sunt asimptomatice.
Transmiterea unui agent patogen este stadiul cel mai puțin studiat al infecțiilor, acest lucru fiind specific și pentru infecțiile cu Neisseria gonorrhoeae. Pentru a putea fi un agent patogen de succes, acesta trebuie să poată fi capabil de o transmitere eficientă la o nouă gazdă. Neisseria gonorrhoeae nu poate supraviețui în afara unei gazde. Procesul de transmitere are loc în urma numeroaselor contacte sexuale neprotejate, dar și cu parteneri multiplii. Neisseria gonorrhoeae se atașează de spermatozoizi și se transmite astfel de la bărbați, în urma ejaculării. Cu toate acestea, procesul prin care este menținută transmiterea de la femei la partenerii acestora este mai puțin cunoscut. După ce are loc transmiterea în noua gazdă, Neisseria gonorrhoeae intră în contact cu epiteliul mucoasei pentru a se putea reproduce și pentru a se putea transmite, mai apoi, la noi gazde. Reproducerea cu succes a bacteriei implică concurarea acesteia cu microbiomul rezident, pentru a obține cât mai mulți nutrienți disponibili. Neisseria gonorrhoeae are nevoie de nutrienți precum fier, zinc, dar și mangan.
Când este recomandată determinarea analizei Antigen Neisseria gonorrhoeae
Determinarea testului este recomandată atunci când pacientul suspectează că poate avea o infecție cu Neisseria gonorrhoeae, dar și atunci când pot fi prezente simptome precum:
- disurie (durere în procesul de urinare);
- modificarea texturii și a culorii secrețiilor;
- apariția sângerării vaginale;
- dureri în timpul contactului sexual;
- dureri și senzație de usturime la nivelul gâtului;
- durere în zona organelor genitale, ce poate fi urmată de sângerări.
Testarea poate fi recomandată de medicul specialist și:
- femeilor însărcinate;
- persoanelor cu mai mulți parteneri sexuali;
- persoanelor cu HIV sau afecțiuni cu transmitere sexuală;
- în cazul unui nou partener aflat sub tratament pentru o infecție cu transmitere sexuală;
- anual, ca test de screening de rutină.
Procedura recoltare
Determinarea testului pentru antigenul Neisseria gonorrhoeae se realizează cu ajutorul unui tampon special care permite colectarea secrețiilor. Pentru recoltarea secreției vaginale este recomandat ca aceasta sa aibă loc în afara perioadei menstruale.
Interpretare rezultate
Rezultatul pentru analiza Antigen Neisseria gonorrhoeae se prezintă sub forma
Pozitiv/ Negativ
Bibliografie
- Quillin, Sarah Jane, and H Steven Seifert. “Neisseria Gonorrhoeae Host Adaptation and Pathogenesis.” Nature Reviews Microbiology, vol. 16, no. 4, 12 Feb. 2018, pp. 226–240, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29430011/, https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.169
- García-Mendiola, Rebeca, et al. “Neisseria Gonorrhoeae.” Revista Chilena de Infectología, vol. 34, no. 3, 1 June 2017, pp. 263–264, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28991324/, https://doi.org/10.4067/s0716-10182017000300010
- Abrams, A Jeanine, and David L Trees. “Genomic Sequencing of Neisseria Gonorrhoeae to Respond to the Urgent Threat of Antimicrobial-Resistant Gonorrhea.” Pathogens and Disease, vol. 75, no. 4, 5 Apr. 2017, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28387837/, https://doi.org/10.1093/femspd/ftx041
- Meyer, Thomas, and Susanne Buder. “The Laboratory Diagnosis of Neisseria Gonorrhoeae: Current Testing and Future Demands.” Pathogens, vol. 9, no. 2, 31 Jan. 2020, pp. 91–91, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32024032/, https://doi.org/10.3390/pathogens9020091
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
