Banner Antigen Chlamydia Trachomatis

Antigen Chlamydia Trachomatis

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul pentru determinarea antigenului Chlamydia Trachomatis este recomandat în screening-ul infecției cu această bacterie și în determinarea unei creșteri semnificative de anticorpi, ca urmare a unei infecții recente sau recurente.

Chlamydiile sunt bacterii patogene gram negative, ce formează incluziuni caracteristice în citoplasma celulelor parazitate, ușor vizibile la microscop. Sunt cunoscute trei specii diferite de Chlamydia patogene pentru om: Chlamydia Trachomatis, Chlamydia Pneumoniae și Chlamydia Psittaci.

Chlamydia Trachomatis este cel mai răspândit agent de boli cu manifestare sexuală la nivel mondial (400-500 de milioane de cazuri), numărul infecțiilor fiind în continuă creștere. Cazurile netratate pot cauza salpingita cronică ce poate duce la sarcină ectopică sau infertilitate.

Probă Antigen Chlamydia Trachomatis Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului Chlamydia Trachomatis

Determinarea antigenului Chlamydia Trachomatis este recomandată ca test de rutină, întrucât infecțiile sunt asimptomatice.

Infecția cu această bacterie poate fi transmisă de la mamă la făt în timpul sarcinii, iar la naştere poate provoca conjunctivită sau pneumonie la nou-născuți.

În cazul femeilor care nu tratează infecția cu Chlamydia localizată la nivelul mucoasei, aceasta se poate răspândi, în timp, de la colul uterin, prin endometru, și în trompele uterine.

Aceste bacterii pot duce adesea la boli cronice legate de persistența bacteriană, inflamație și distrugerea țesuturilor. Boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică și infertilitatea factorului tubar sunt toate sechele ale bolii, induse de infecțiile ascendente cu Chlamydia Trachomatis și sunt cauzate de inflamația persistentă care creează fibroză și cicatrici ce caracterizează tulburările chlamydiale.

În cazul bărbaților, această infecție lasă mai rar sechele, dar există situații în care poate provoca inflamații ale uretrei și epididimită sau leziuni la nivelul prostatei. Ea este o cauză majoră a uretritelor nongonococice.

Procedura recoltare

Pentru detectarea antigenului Chlamydia trachomatis sunt recoltate atât pentru bărbați, cât și pentru femei, probe din secreții vaginale sau uretrale, într-un mediu de transport specific.

În cazul femeilor, analiza presupune recoltarea de celule epiteliale tubulare din endocervix. Inițial, se folosește un tampon steril pentru a înlătura excesul de mucus și exsudat la nivel exocervical. Apoi, se introduce tamponul pentru recoltare de celule tubulare, la o adâncime de 1-1.5 cm în canalul cervical și se rotește timp de 5-10 secunde.

Pentru bărbați, proba biologică se obține prin introducerea unui tampon steril la 2-4 cm adâncime în uretră și se scoate după 2 secunde, după o rotație foarte ușoară.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru testarea antigenului Chlamydia se exprimă sub forma negativ, pozitiv sau echivoc.

În cazul unui rezultat echivoc, se recomandă retestarea la un interval de 2-4 saptămâni.

Interferențe și limite

Infecțiile urinare pot influența rezultatul analizei antigen Chlamydia și pot duce la un rezultat fals.

În cazul în care infecția este într-o fază incipientă, rezultatul va fi, în cele mai multe cazuri, fals negativ. De aceea, în funcție de evaluarea clinică și anamneză, medicul poate decide repetarea analizei.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv confirmă prezența patogenului în proba analizată. Medicul specialist va recomanda o schemă de tratament specifică, urmând ca ulterior să recomande retestarea pacientului. Deoarece infecția cu Chlamydia trachomatis se transmite pe cale sexuală, se recomandă și testarea partenerilor.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ confirmă absența patogenului în proba analizată.

Bibliografie

  1. “Overview - Chlamydia.” NHS Choices. 2022, www.nhs.uk
  2. ‌Van Der Pol, Barbara, et al. “Evaluation of the Performance of a Point-of-Care Test for Chlamydia and Gonorrhea.” JAMA Network Open, vol. 3, no. 5, 14 May 2020, p. e204819, https://jamanetwork.com, 10.1001/jamanetworkopen.2020.4819
  3. ‌“Chlamydia Trachomatis - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org‌

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu