Banner Antigen Campylobacter jejuni/coli

Antigen Campylobacter jejuni/coli

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Campylobacter este o bacterie Gram-negativă, responsabilă de bolile diareice la nivel mondial. Infecția este asociată cu consumul de carne de pasăre insuficient gătită, de lapte crud și apă contaminată. Infecția se mai poate transmite și prin contactul direct cu animalele infectate sau prin cale fecal-orală, mai ales la copii.

Dintre speciile de Campylobacter, C. jejuni şi C. coli sunt principalele cauze ale gastroenteritei la oameni care dezvoltă, de obicei, o boală diareică autolimitată ce poate dura 5-7 zile.

Simptomatologia infecției include dureri abdominale, ocazional vărsături, diaree sau crampe abdominale. În funcție de sistemul imunitar al persoanei, infectarea poate fi asimptomatică sau poate provoca febră, dureri de cap și musculare, dureri la nivelul articulațiilor, astenie, diaree, dureri şi crampe abdominale. În situații rare, pot apărea artrita şi sindromul Guillain Barre (o boală neurologică rară care afectează sistemul nervos periferic și care poate duce la paralizie). În zonele puternic industrializate, infecțiile cu Campylobacter produc sindrom inflamator, uneori hemoragic sau dizenterie.

Netratat, pacientul poate fi contagios pentru aproape o lună, timp în care elimină bacteria prin materii fecale. La persoanele cu imunodeficiență, excreția poate fi permanentă.

Analiza de antigen campylobacter este necesară, așadar, pentru a depista tipul de bacterie - C.jejuni şi C.coli - care a produs o infecţie a tractului digestiv, precum și pentru a ajuta medicul să stabilească un tratament adecvat.

Probă Antigen Campylobacter jejuni/coli Medlife

Când este recomandată depistarea antigenului Campylobacter jejuni/coli

Analiza pentru depistarea antigenului Campylobacter este recomandată în diagnosticarea unei infecții a tractului digestiv sau pentru confirmarea infectării cu Campylobacter. Determinarea antigenului Campylobacter jejuni/coli este recomandată și în cazul pacienților cu dizenterie ori cu diferite afecțiuni autoimune care afectează sistemul nervos.

De asemenea, testarea mai este recomandată și persoanelor care se confruntă cu o diaree care durează mai multe zile și care este însoțită de alte simptome precum: dureri abdominale, vărsături, febră și deshidratare sau chiar dureri articulare.

Procedura recoltare

Procedura de recoltare presupune reținerea unei cantități mici de aproximativ 1 g de materii fecale proaspete într-un coprocultor steril, fără mediu de transport.

Pacientul nu are nevoie de nicio pregătire prealabilă pentru această analiză, dar este indicat să îi comunice medicului dacă a luat medicamente antidiareice care pot altera rezultatul.

Interpretare rezultate

Testarea pentru antigenului Campylobacter în materii fecale întoarce un rezultat sub formă de pozitiv/negativ.

Un antigen campylobacter pozitiv evidențiază clar o infecție cu Campylobacter, iar un eventual rezultat negativ nu exclude total prezența bacteriei la pacienții care prezintă simptome specifice și, deci, sunt considerați suspecți.

Se recomandă interpretarea rezultatelor analizelor în context clinic, împreună cu alte investigații paraclinice, dar și monitorizarea dinamicii afecțiunii.

Interferențe și limite

O posibilă limită a analizei o poate reprezenta recoltarea unei cantități insuficientă de materii fecale sau o mixare incorectă a probei cu reactivul utilizat. În acest caz, se poate obține un rezultat fals negativ al testului.

Pe de altă parte, și o cantitate în exces de probă poate duce la obținerea unor rezultate nevalide.

Bibliografie

  1. Locht, H. “Comparison of Rheumatological and Gastrointestinal Symptoms after Infection with Campylobacter Jejuni/Coli and Enterotoxigenic Escherichia Coli.” Annals of the Rheumatic Diseases, vol. 61, no. 5, 1 May 2002, pp. 448–452, 10.1136/ard.61.5.448. Accessed 14 Nov. 2020.
  2. Regnath, Thomas, and Ralf Ignatius. “Accurate Detection ofCampylobacterSpp. Antigens by Immunochromatography and Enzyme Immunoassay in Routine Microbiological Laboratory.” European Journal of Microbiology and Immunology, vol. 4, no. 3, Sept. 2014, pp. 156–158, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1556/eujmi-d-14-00018

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu