cell

Calculator analize

Ag. Adenovirus+Rotavirus

Diareile acute la sugar si la copilul mic sunt in majoritatea cazurilor de etiologie infectioasa, fiind determinate in ordinea frecventei de virusuri, bacterii si rar de protozoare parazite.
Rotavirusurile reprezinta o cauza frecventa de gastroenterita la copil, infectia rotavirala fiind favorizata de climatul de iarna; boala este contagioasa si se poate asocia cu simptome respiratorii: scaune lichide sau gleroase, cu mucus si sange, precedate frecvent de varsaturi si febra. Afectiunea este autolimitata ( 2-8 zile ), poate avea evolutie severa la pacientii imunodeprimati si in unele cazuri se poate instala si o intoleranta secundara la lactoza.
Principala modalitate de transmitere este calea fecal - orala iar susceptabilitatea este dependenta de varsta, in sensul ca numarul receptorilor pentru Rotavirus situati pe enterocit scade odata cu inaintarea in varsta, ceea ce evolueaza paralel cu scaderea susceptabilitatii la infectia rotavirala.
La adulti, infectia cu Rotavirus este de obicei asimptomatica, cu exceptia pacientilor care au primit transplant de maduva osoasa si a persoanelor varstnice institutionalizate care pot prezenta o evolutie severa.
Particulele de rotavirus sunt excretate in cantitate mare in materiile fecale ( 108 particule virale / g materii fecale ) la debut si in faza acuta, astfel ca este posibila detectarea antigenului cu ajutorul unor teste ce utilizeaza anticorpi specifici legati de o faza solida.
Adenovirusurile umane ( 51 serotipuri identificate pana in prezent ) pot determina o varietate mare de afectiuni, ce includ infectii respiratorii, oculare si gastrointestinale. Aceasta varietate se explica prin existenta numeroaselor serotipuri si prin tropismul tisular diferit al adenovirusurilor.
Adenovirusurile enterice ( tipurile 40-41 ) constituie un agent patogen important al gastroenteritei copilului, fiind implicate in unele epidemii sporadice de diaree survenite in comunitatile de copii dar si in spitale.
Transmiterea infectiei se face pe cale fecal - orala si se manifesta clinic prin scaune apoase, febra si varsaturi cu o durata medie de 8-12 zile. Principalele serotipuri de adenovirus implicate sunt 40 si 41, urmate de 2, 3, 8 si 31.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Ag. Adenovirus+Rotavirus

Interpretare valori mari:
 

Interpretare valori mici:
 

Interferente analitice la analiza Ag. Adenovirus+Rotavirus

un rezultat negativ nu exclude infectia; rezultate fals negative pot
sa apara in urmatoarele situatii :
• recoltare si/sau transport inadecvat al probei ( contaminare cu detergenti sau folosirea de conservanti )
• nivel redus al particulelor virale, sub limita de detectie a metodei

Recomandari pentru analiza Ag. Adenovirus+Rotavirus

in suspiciune clinica de gastroenterita virala

Proba lucru / Pregatire transport

coprorecoltor MF / pinguin

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.