Banner Antigen Adenovirus și Rotavirus

Antigen Adenovirus și Rotavirus

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul antigen adenovirus și rotavirus se recomandă în suspiciune clinică de gastroenterită virală.

Adenovirusurile sunt virusuri ADN comune la animale și oameni care infectează atât adulții, cât și copiii. Sunt agenți etiologici ai tractului gastrointestinal și respirator, ochiului, rinichilor și altor organe (de importanță în cazurile de imunosupresie).

Infecția cu adenovirus poate fi întâlnită pe tot parcursul anului, fără o sezonalitate distinctă, dar este cel mai des întâlnită la începutul primăverii sau al iernii.

Infecția poate apărea din surse exogene (lenjerie de pat, perne, dulapuri), reactivarea virusului anterior și expunerea la persoane infectate, prin inhalarea picăturilor aerosolizate, inoculare conjunctivală, răspândire fecal-oral.

Atât rotavirusurile, cât și adenovirusurile prezintă, în principal, transmitere fecal-orală.

Probă Antigen Adenovirus și Rotavirus Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului adenovirus și rotavirus

Efectuarea testului antigen adenovirus și rotavirus se recomandă de medicul specialist atunci când este suspicionată o gastroenterită virală.

Rotavirusul, un virus ARN, este principala cauză a gastroenteritei acute în lume. Simptomele infecției cu rotavirus includ diaree abundentă, vărsături, febră, stare de rău. Cele mai frecvente simptome sunt diareea și vărsăturile, ducând la deshidratare semnificativă. Transmiterea rotavirusurilor are loc pe cale fecal-orală. În plus, răspândirea virală poate avea loc prin mâini contaminate, fomite și, rar, prin alimente și apă contaminate.

Procedura recoltare

Determinarea antigenului rotavirus și adenovirus se realizează dintr-o probă de scaun, recoltată într-un coprorecultor fără mediu de transport. Proba se aduce la laborator în aceeași zi, iar dacă acest lucru nu este posibil se păstrează maximum 24 de ore la 2 – 8°C.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Rezultatele obținute în urma determinării antigenului rotavirus și adenovirus sunt prezentate pacientului sub forma Pozitiv / Negativ.

Se recomandă interpretarea rezultatelor în context clinic, coroborarea cu alte investigații paraclinice și urmărirea în dinamică.


Interferențe și limite

După o săptămână de la infecție, numărul de particule virale este în scădere, făcând proba mai puțin reactivă. Pentru a evita obținerea de rezultate fals-negative, este recomandată recoltarea probei de scaun în termen de maximum o săptămână de la debutul simptomelor.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru antigenele rotavirus și adenovirus confirmă etiologia virală a gastroenteritei.


Rezultat negativ

Un rezultat negativ nu exclude infecția. Rezultate fals-negativ pot apărea în cazul unei recoltări și/sau transport inadecvat, dar și în cazul unui nivel redus de particule virale, sub limita de detecție a metodei.

Bibliografie

  1. Usman, Norina, and Manuel Suarez. “Adenoviruses.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 9 Jan. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. LeClair CE;McConnell KA. Rotavirus. 2 Jan. 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Li, Wei, et al. “Rotavirus and Adenovirus Infections in Children during COVID-19 Outbreak in Hangzhou, China.” Translational Pediatrics, vol. 10, no. 9, 28 July 2021, pp. 2281–2286, https://www.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu