Informații generale
Testarea antigenului Cryptosporidium este o metodă de diagnostic în cazul infectării cu parazitul Cryptosporidium parvum și se realizează prin metoda imunocromatografică, metodă cu o sensibilitate foarte mare.
În trecut, metoda de diagnostic a antigenului de cryptosporidium era detecţia microscopică a oochisturilor în materiile fecale, ori examinarea microscopică a biopsiilor de intestin subţire, dar nu era la fel de sensibilă ca metoda imunocromatografică.
Cryptosporidium parvum este un parazit care se regăseşte, mai ales, în organismul animalelor. La oameni, el provoacă o formă de diaree apoasă, cunoscută şi ca diareea călătorului. Virusul se transmite, mai ales, prin consumul de apă contaminată şi de pe suprafeţele contaminate ori prin alimente insuficient gătite.
Paraziţii Cryptosporidium pătrund în organism și rămân localizați la nivelul tractului gastro-intestinal, urmând ca oochiștii să fie eliminați prin fecale. Astfel, ei pot să infecteze și alte persoane.
Infecția cu Cryptosporidium este una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei la om care durează între 3 şi 10 zile şi care, la persoanele sănătoase, poate să dispară de la sine în câteva săptămâni. La cei cu un sistem imunitar deficitar, simptomele gastrointestinale pot fi însoțite de febră, dureri abdominale și grețuri. În lipsa unui tratament adecvat pentru Cryptosporidium, infecţia poate pune în pericol viața pacientului.
Prezența antigenului de Cryptosporidium a fost depistată în organismul persoanelor infectate cu acest parazit prin teste de laborator realizate la doar câteva zile după infectare.
Când este recomandată depistarea antigenului Cryptosporidium
Analiza pentru antigen Cryptosporidium este recomandată persoanelor aflate în zonele de risc, precum celor care locuiesc sau lucrează în centre sociale sau case de copii ori grădiniţe.
Un risc mai ridicat de a contacta parazitul Cryptosporidium îl reprezintă și cei cu imunitatea scăzută.
Procedura recoltare
Analiza presupune autorecoltarea unei probe de materii fecale într-un coprorecoltor fără mediu de transport şi care se păstrează pentru maximum 3 zile la o temperatură de 2-8°C sau pentru o perioadă îndelungată, la mai mult de -20°C. Proba de scaun se analizează proaspătă şi este nevoie de cel puţin 1 gram pentru a fi trimisă la laborator.
Înainte de recoltare, pacientul trebuie să informeze medicului dacă urmează vreun tratament care ar putea interfera cu rezultatul analizei.
Interpretare rezultate
Rezultatul pentru analiza antigen Cryptosporidium se prezintă sub forma de rezultat pozitiv/ negativ.
Se recomandă interpretarea în context clinic, împreună cu alte investigații paraclinice, dar și monitorizarea dinamicii afecțiunii.
Bibliografie
- “CRYPS - Overview: Cryptosporidium Antigen, Feces.” Mayocliniclabs.com, 2019, www.mayocliniclabs.com
- Luft, B J, et al. “Characterization of the Cryptosporidium Antigens from Sporulated Oocysts of Cryptosporidium Parvum.” Infection and Immunity, vol. 55, no. 10, Oct. 1987, pp. 2436–2441, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/iai.55.10.2436-2441.1987
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.