Banner Antigen Cryptosporidium

Antigen Cryptosporidium

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testarea antigenului Cryptosporidium este o metodă de diagnostic în cazul infectării cu parazitul Cryptosporidium parvum și se realizează prin metoda imunocromatografică, metodă cu o sensibilitate foarte mare.

În trecut, metoda de diagnostic a antigenului de cryptosporidium era detecţia microscopică a oochisturilor în materiile fecale, ori examinarea microscopică a biopsiilor de intestin subţire, dar nu era la fel de sensibilă ca metoda imunocromatografică.

Cryptosporidium parvum este un parazit care se regăseşte, mai ales, în organismul animalelor. La oameni, el provoacă o formă de diaree apoasă, cunoscută şi ca diareea călătorului. Virusul se transmite, mai ales, prin consumul de apă contaminată şi de pe suprafeţele contaminate ori prin alimente insuficient gătite.

Paraziţii Cryptosporidium pătrund în organism și rămân localizați la nivelul tractului gastro-intestinal, urmând ca oochiștii să fie eliminați prin fecale. Astfel, ei pot să infecteze și alte persoane.

Infecția cu Cryptosporidium este una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei la om care durează între 3 şi 10 zile şi care, la persoanele sănătoase, poate să dispară de la sine în câteva săptămâni. La cei cu un sistem imunitar deficitar, simptomele gastrointestinale pot fi însoțite de febră, dureri abdominale și grețuri. În lipsa unui tratament adecvat pentru Cryptosporidium, infecţia poate pune în pericol viața pacientului.

Prezența antigenului de Cryptosporidium a fost depistată în organismul persoanelor infectate cu acest parazit prin teste de laborator realizate la doar câteva zile după infectare.

Probă Antigen Cryptosporidium Medlife

Când este recomandată depistarea antigenului Cryptosporidium

Analiza pentru antigen Cryptosporidium este recomandată persoanelor aflate în zonele de risc, precum celor care locuiesc sau lucrează în centre sociale sau case de copii ori grădiniţe.

Un risc mai ridicat de a contacta parazitul Cryptosporidium îl reprezintă și cei cu imunitatea scăzută.

Procedura recoltare

Analiza presupune autorecoltarea unei probe de materii fecale într-un coprorecoltor fără mediu de transport şi care se păstrează pentru maximum 3 zile la o temperatură de 2-8°C sau pentru o perioadă îndelungată, la mai mult de -20°C. Proba de scaun se analizează proaspătă şi este nevoie de cel puţin 1 gram pentru a fi trimisă la laborator.

Înainte de recoltare, pacientul trebuie să informeze medicului dacă urmează vreun tratament care ar putea interfera cu rezultatul analizei.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza antigen Cryptosporidium se prezintă sub forma de rezultat pozitiv/ negativ.

Se recomandă interpretarea în context clinic, împreună cu alte investigații paraclinice, dar și monitorizarea dinamicii afecțiunii.

Interferențe și limite

O interferenţă importantă apare atunci când pacientul a luat medicamente antidiareice ori a folosit uleiuri minerale care pot afecta rezultatul testării.

De asemenea, şi urmarea prealabilă a unui tratament pe bază de antibiotic poate altera corectitudinea rezultatelor.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv confirmă prezența parazitului în proba analizată, fiind o dovadă a infecției.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ confirmă absența parazitului. Există situații în care un rezultat negativ nu exclude total prezența parazitului la pacienții care prezintă simptomatologie specifică, fiind astfel considerați suspecți.

Bibliografie

  1. “CRYPS - Overview: Cryptosporidium Antigen, Feces.” Mayocliniclabs.com, 2019, www.mayocliniclabs.com
  2. Luft, B J, et al. “Characterization of the Cryptosporidium Antigens from Sporulated Oocysts of Cryptosporidium Parvum.” Infection and Immunity, vol. 55, no. 10, Oct. 1987, pp. 2436–2441, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1128/iai.55.10.2436-2441.1987

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu