Banner Antigen Aspergillus

Antigen Aspergillus

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Aspergillus galactomannan antigen este un test de laborator ce are ca scop identificarea antigenului de Aspergillus și poate fi recomandat de medicul specialist atunci când se suspectează că pacientul ar suferi de aspergiloză.

Genul Aspergillus cuprinde mai mult de 200 de specii de ciuperci filamentoase. Acestea reprezintă principalii agenți de descompunere a substanțelor organice însă, în același timp, ele produc și toxine ce pot induce atât boli ale plantelor, dar și ale oamenilor.

Aspergiloza este o infecție produsă de Aspergillus spp. și afectează adesea sistemul respirator. Reacția alergică este declanșată de inhalarea sporilor de Aspergillus. Pacienții cu un bun sistem imunitar pot să prezinte o simptomatologie minoră însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, în organism se pot declanșa boli pulmonare adiacente sau astm bronșic.

Aspergiloza invazivă este o afecțiune ce se instalează la persoanele care prezintă neutropenie prelungită, ca urmare a unui transplant sau în urma diferitelor terapii (de exemplu corticosteroizi sau chimioterapie).

Deși în natură se găsesc numeroase specii de Aspergillus, oamenii sunt adesea infectați cu Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Aspergillus clavatus sau Aspergillus flavus.

Aspergillus niger provoacă mucegaiul negru, o boală ce afectează fructele și legumele, fiind un contaminant al alimentelor. De asemenea, Aspergillus niger se poate instala și în cadre interioare, dar și în sol, dacă mediul este favorabil dezvoltării. Acesta produce micotoxine care pot declanșa aspergiloza sau otomicoza. Aspergillus fumigatus este o specie de Aspergillus ce poate cauza pneumonie, aspergiloză invazivă sau aspergiloză bronho-pulmonară alergică.

banner

Când este recomandată determinarea antigenului Aspergillus?

Determinarea antigenului Aspergillus se recomandă atunci când medicul specialist suspectează prezența aspergilozei invazive. De asemenea, testul poate fi recomandat și în caz de:

  • sinuzită acută invazivă;
  • aspergiloză bronho-pulmonară;
  • neutropenie prelungită;
  • în urma unui transplant;
  • pentru monitorizarea tratamentului împotriva infecției cu Aspergillus.

Procedura de recoltare

Determinarea antigenului Aspergillus nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru pozitiviarea antigenului Aspergillus sunt <0.5 Index.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.

Interferenţe şi limite

Rezultate fals pozitive la testul Antigen Aspergillus pot apărea în 8% până la 14% dintre pacienți, ca urmare a consumului de făinoase ce conțin galactomannan. În astfel de situații, se recomandă repetarea testului dintr-o probă nou recoltată, dar și repetarea testului din proba curentă. Mai multe rezultate pozitive confirmă prezența antigenului de Aspergillus.

Medicamentele ce conțin compuși extrași din speciile genului Penicillium pot, de asemenea, să interfereze cu acuitatea rezultatelor.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv al testului Antigen Aspergillus confirmă prezența acestuia în proba analizată. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist în context clinic, urmând ca acesta să recomande medicația necesară.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ al testului Antigen Aspergillus confirmă absența acestuia în proba analizată, însă nu exclude diagnosticul de aspergiloză invazivă. Dacă simptomatologia specifică este prezentă, chiar dacă rezultatele testului sunt negative, medicul specialist poate recomanda repetarea acestuia la un anumit interval de timp.

Bibliografie

  1. Sugui, J. A., et al. “Aspergillus Fumigatus and Related Species.” Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine, vol. 5, no. 2, Nov. 2014, pp. a019786–86, doi:https://doi.org/10.1101/cshperspect.a019786
  2. Maertens, Johan, et al. “Screening for Circulating Galactomannan as a Noninvasive Diagnostic Tool for Invasive Aspergillosis in Prolonged Neutropenic Patients and Stem Cell Transplantation Recipients: A Prospective Validation.” Blood, vol. 97, no. 6, Mar. 2001, pp. 1604–10, doi:https://doi.org/10.1182/blood.v97.6.1604
  3. “ASPERGILLUS GALACTOMANNAN EIA TEST Diagnostic.” MiraVista Diagnostics, 9 June 2015, https://miravistalabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu