Banner Antigen Helicobacter Pylori

Antigen Helicobacter Pylori

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Antigenul reprezintă o moleculă sau o structură de molecule care aderă la anticorpii specifici unei infecții. Detectarea antigenului arată prezența în organism a microbului, a bacteriei.

Helicobacter Pylori este o bacterie Gram negativă care determină gastrita cronică, ulcerele gastrice și duodenale, dar și limfoame de tip MALT (forme de neoplazii hematologice caracterizate prin proliferarea celulelor din țesutul limfoid asociat mucoasei digestive). Recent, o serie de studii au stabilit și legătura între prezența Helicobacter Pylori în organism și cancerul gastric și, ca urmare a acestor date, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer) a clasificat Helicobacter Pylori ca un carcinogen de grupa I.

În cele mai multe cazuri, dacă Helicobacter Pylori ajunge în organism, acesta colonizează la nivelul mucoasei gastrice, iar în situații mai rare este identificat și la nivelul duodenului.

Majoritatea pacienților care au Helicobacter Pylori în organism nu prezintă simptome și, ca atare, pentru a identifica existența acestei bacterii, se recurge la o analiză pentru detectarea de antigen anti-Helicobacter Pylori.

Spre deosebire de analiza pentru anticorpii Helicobacter Pylori, analiza antigen Helicobacter Pylori nu se realizează din sânge, ci din coprocultură, adică dintr-o probă de materii fecale.

Există două categorii de metode pentru a diagnostica infecţia cu Helicobacter Pylori:

 • metode invazive: prin endoscopie digestivă superioară sunt prelevate mici porțiuni de la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului (biopsie);
 • metode non-invazive: testul respirator cu uree și depistarea antigenului Helicobacter Pylori în materiile fecale.

La pacienții sub 45 de ani, fără simptome de boală, este recomandată recoltarea doar prin metode non-invazive. Determinarea antigen Helicobacter Pylori din coprocultură (materii fecale) are o acuratețe de peste 90%.

Endoscopia cu recoltarea unei biopsii este recomandată celor cu vârsta de peste 45 de ani, dar și pacienților care au dificultăți la înghițire sau care au scăzut inexplicabil în greutate, prezintă sângerări gastrice evidente sau au anemie (indiferent de vârstă).

În România, anticorpii Helicobacter Pylori sunt identificați des la copii, adolescenți și tineri. Incidenţa este mult diferită față de țările din Vestul Europei și SUA, unde infecția este întâlnită mai des la adulți.

Probă Ag. Helicobacter Pylori Medlife

Când este recomandată determinarea antigenului Helicobacter Pylori

Pentru că existența bacteriei în organism nu este asociată unor simptome, în cele mai multe dintre cazuri, determinarea antigen Helicobacter Pylori este recomandată la pacienții cu dispepsie de cauză nespecificată, care nu au făcut endoscopie.

Testarea pentru anticorpi Helicobacter Pylori este recomandată și pacienților cu ulcer, diagnosticat recent sau în trecut, celor cu reflux gastroesofagian, dar și celor la care se suspicionează o formă de cancer al stomacului.

Extrem de rar, prezența bacteriei în organism duce și la apariția simptomelor.

Practica medicală a arătat că cel mai des întâlnite simptome sunt:

 • Arsuri gastrice;
 • Umflarea abdomenului;
 • Balonare repetată;
 • Greață;
 • Flatulență excesivă;
 • Halitoză;
 • Eructații.

Determinarea antigenului pentru Helicobacter Pylori este recomandată și pacienților care au în istoricul familial cazuri de cancer gastric la rudele de gradul I, dar și înainte de a începe un tratament pe o perioadă mai lungă cu antiinflamatorii nesteroidiene sau cu aspirină la pacienții care au avut ulcer gastroduodenal.

Procedura recoltare

Pentru determinarea antigen Helicobacter Pylori din coprocultură, este necesară o probă biologică din materii fecale proaspăt recoltate în orice moment al zilei. Se recoltează câte o porțiune de dimensiunea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal. Se folosesc recipienți speciali pentru coprocultură, de unică folosință.

Stabilitatea probei pentru materiile fecale fără mediu conservant este de o oră la temperatura camerei.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza antigen Helicobacter Pylori se prezintă ca negativ sau pozitiv.

Antigen Helicobacter Pylori negativ arată absența bacteriei în organism.

Antigen Helicobacter Pylori pozitiv arată prezența bacteriei în organism și necesită tratament specific.

Interferențe și limite

Rezultatul analizei pentru determinarea antigen Helicobacter Pylori poate fi afectat de tratamentul cu antibiotic; de aceea, recoltarea probei se recomandă a fi făcută în afara perioadei de tratament.

Rezultate posibile

În cazul în care rezultatul analizei antigen Helicobacter Pylori este pozitiv, tratamentul necesar este recomandat de medic în funcție de tabloul clinic al pacientului.

Terapia infecției cu Helicobacter Pylori include până la patru medicamente care scad secreția gastrică acidă, dar și anumite tipuri de antibiotic care se administrează până la 14 zile. Tratamentul este menit nu doar să elimine infecția, ci și să vindece afecțiunile ulceroase și să prevină recidivele.

După tratament, analiza antigen Helicobacter Pylori se poate reface la 4 săptămâni pentru a vedea dacă microbul a dispărut din organism şi dacă tratamentul și-a făcut efectul.

Testul pentru anticorpi făcut dintr-o probă de sânge nu este relevant în acest sens, pentru că anticorpii rămân o perioadă mai lungă în organism, chiar și după eliminarea infecției.

Bibliografie

 1. https://www.nhs.uk/
 2. https://www.labcorp.com
 3. Calik, Zeki, et al. “Investigation of Helicobacter Pylori Antigen in Stool Samples of Patients with Upper Gastrointestinal Complaints.” Brazilian Journal of Microbiology, vol. 47, no. 1, Jan. 2016, pp. 167–171, www.sciencedirect.com, 10.1016/j.bjm.2015.11.022.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu