Informații generale
Analiza pentru aminoacizi plasmatici este un test de screening cantitativ care presupune dozarea acestora din sânge, cu importanţă clinică în indentificare mai multor afecţiuni dobândite (tulburări endocrine, hepatice, neurologice etc.)
Aminoacizii reprezintă componente structurale ale proteinelor cu un rol foarte important pentru organism, cum ar fi sinteza de hormoni sau enzime. Rolul aminoacizilor este acela de a susține asimilarea nutrienților, iar în caz contrar, sinteza este afectată.
Deficitul de aminoacizi se vede în probleme la nivelul digestiei, într-o imunitate scăzută, în probleme la nivel de concentrare, în tulburări de dezvoltare (în cazul copiilor) sau chiar în probleme de fertilitate.
Aminoacizii esenţiali sunt deosebit de importanți pentru organismul uman, fiind incluși în aproape toate procesele care țin de buna funcționare a acestuia. Dezvoltarea scheletului și a musculaturii, capacitatea de refacerea organelor, celulelor și țesuturilor, dezvoltarea cognitivă și motrică reprezintă procesele în care aminoacizii au un rol esențial. Fără ei, organismul nu ar putea funcționa în mod corect, iar de aceea aminoacizii sunt baza imunității organismului.
Beneficiile aminoacizilor esențiali sunt multiple. Ei pot contribui la o bună dezvoltare a organismului, dar și la păstrarea unei vieți active și sănătoase. Iată care sunt câteva dintre ele:
- îmbunătățesc procesele cognitive, dar și capacitatea de a susține activități motorii, fizice;
- contribuie la păstrarea unei greutăți optime și a tonusului masei musculare; acest lucru este benefic mai ales în cazul copiilor și sportivilor, dar și al persoanelor care doresc să controleze aspecte care țin de greutatea corporală;
- îmbunătățesc calitatea somnului, previn insomniile, anxietatea, depresia sau tulburările psihice;
- îmbunătățesc procesele de locomoție;
- ajută la îmbunătățirea performanțelor fizice.
Există 22 de aminoacizi în alcătuirea proteinelor. O parte dintre ei sunt produși in vivo, însă zece nu pot fi sintetizați de organism şi trebuie obţinuţi din hrană, aceștia fiind considerați aminoacizi esențiali:
- Lizina – are rol în reglarea hormonilor, în producerea de anticorpi care ajută organismul să lupte cu infecțiile, în păstrarea sănătății oaselor și a mușchilor;
- Histidina – este legată de protecția celulelor nervoase deoarece susține mielina. Fără acest aminoacid pot apărea probleme de retenție a fierului în organism, poate apărea anemia sau chiar bolile renale. De asemenea, histidina joacă un rol important în păstrarea imunității organismului, dar și în producerea globulelor albe și roșii;
- Treonina – joacă un rol important în sănătatea dinților și a pielii datorită colagenului și elastinei. Treonina participă în sinteza hormonilor, iar la nivel digestiv ajută la sinteza stratului de mucus;
- Izoleucina – are o importanță majoră în procesul de vindecare a rănilor și în reglarea nivelul de glucoză din sânge;
- Leucina – ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, previne oboseala și ajută la creșterea sănătoasă a părului;
- Metionina – are implicații profunde în menținerea sănătății părului, pielii și unghiilor, dar și în absorbția de zinc și selenium;
- Valina - ajută la creșterea capacității de concentrare și la obținerea unui somn odihnitor, lipsit de insomnii. Valina îndeplinește un rol important în coordonarea mușchilor și în creșterea masei musculare;
- Fenilalanina – ajută la buna funcționare a funcțiilor creierului, lucru care influențează mai departe și alte procese ale organismului;
- Triptofanul – reglează somnul, apetitul, dar și stările emoționale;
- Arginina – ajută la buna funcționare a glandei tiroide și îmbunătățește fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați.
Când este recomandată determinarea aminoacizilor plasmatici
Analiza pentru aminoacizi plasmatici se recomandă persoanelor care prezintă tulburări ale metabolismului aminoacizilor.
Determinarea lor poate evalua anumite tulburări endocrine, neurologice, nutriționale, dar poate ajuta şi în diagnosticarea unor boli la nivel renal sau neoplazic.
De asemenea, aminoacizii plasmatici sunt monitorizați și în cazul pacienților care prezintă afecțiuni metabolice ereditare.
Determinarea este utilă și în vederea monitorizării tratamentelor, pentru a putea compara nivelurile obținute de-a lungul perioadei de aplicare a acestora.
Procedura recoltare
Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate), de preferat dimineața.
În cazul copiilor și a bebelușilor/sugarilor se recomandă ca ultima masă de dinainte de recoltarea analizelor să nu fie mai devreme de 3-4 ore, astfel încât să fie evitată influența aminoacizilor alimentari în rezultate.
Este important ca pacientul să nu facă schimbări în dieta zilnică, tocmai pentru a putea obține un rezultat cât mai apropiat de valorile reale. Este indicată așadar menținerea aceleiași diete, mai ales cu circa 2-3 zile înainte de recoltare.
Recoltarea se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant, prin separarea plasmei.
Interpretare rezultate
Rezultatele analizei sunt corelate cu istoricul medical al pacientului, cu vârsta și alte afecțiuni de care suferă acesta. Sunt importante detaliile care țin de stilul de viață, mai ales în cazul pacienților care urmează, spre exemplu, anumite diete restrictive din punct de vedere al aportului de aminoacizi.
Intervale de referinţă
Parametru | Sex | Grupă de vârstă | Valori referință |
1-metil-histidină | U | 0-140 ani | <42 µmol/L |
3-metil-histidină | U | 0-140 ani | <5 µmol/L |
Acid aspartic | F | 14-140 ani | <6 µmol/L |
Acid aspartic | M | 14-140 ani | <9 µmol/L |
Acid aspartic | U | 0-30 zile | 0-50 µmol/L |
Acid aspartic | U | 1-24 luni | <15 µmol/L |
Acid aspartic | U | 2-14 ani | <20 µmol/L |
Acid glutamic | U | 1-24 luni | 10-133 µmol/L |
Acid glutamic | U | 2-140 ani | 10-150 µmol/L |
Alanină | U | 0-1 luni | 131-460 µmol/L |
Alanină | U | 1-24 luni | 100-439 µmol/L |
Alanină | U | 2-140 ani | 130-547 µmol/L |
Arginină | U | 1-24 luni | 10-130 µmol/L |
Arginină | U | 2-140 ani | 10-140 µmol/L |
Fenilalanină | F | 14-140 ani | 42-62 µmol/L |
Fenilalanină | M | 14-140 ani | 45-74 µmol/L |
Fenilalanină | U | 0-31 zile | 38-120 µmol/L |
Fenilalanină | U | 1-2 ani | 23-75 µmol/L |
Fenilalanină | U | 2-14 ani | 26-91 µmol/L |
Histidină | U | 1-24 luni | 30-112 µmol/L |
Histidină | U | 2-140 ani | 41-125 µmol/L |
Leucină | U | 1-24 luni | 45-160 µmol/L |
Leucină | U | 2-140 ani | 49-216 µmol/L |
Lizină | U | 1-24 luni | 15-35 µmol/L |
Lizină | U | 2-140 ani | 50-284 µmol/L |
Glicină | U | 1-24 luni | 60-380 µmol/L |
Glicină | U | 2-140 ani | 110-343 µmol/L |
Triptofan | F | 14-140 ani | 15-53 µmol/L |
Triptofan | U | 1-24 luni | 23-71 µmol/L |
Triptofan | U | 2-14 ani | 12-79 µmol/L |
Valină | F | 14-140 ani | 150-250 µmol/L |
Valină | U | 1-24 luni | 60-294 µmol/L |
Valină | U | 2-14 ani | 80-321 µmol/L |
Izoleucină | U | 1-24 luni | 28-95 µmol/L |
Izoleucină | U | 2-140 ani | 22-107 µmol/L |
Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Hou, Yongqing, and Guoyao Wu. “Nutritionally Essential Amino Acids.” Advances in Nutrition, vol. 9, no. 6, 15 Sept. 2018, pp. 849–851, https://academic.oup.com,
- Church, David D., et al. “Essential Amino Acids and Protein Synthesis: Insights into Maximizing the Muscle and Whole-Body Response to Feeding.” Nutrients, vol. 12, no. 12, 2 Dec. 2020, p. 3717, www.mdpi.com, 10.3390/nu12123717
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.