Banner Angiotensina II

Angiotensina II

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea nivelului de angiotensină II este o analiză recomandată în diagnosticarea și clasificarea pacienților hipertensivi.

Angiotensina II este un hormon peptidic care afectează activitățile inimii, rinichilor, sistemului vascular și creierului. Are acțiune vasoconstrictoare, ceea ce înseamnă că duce la creșterea tensiunii arteriale prin stimularea contracției componentei musculare netede a arterelor.

Angiotensina stimulează, de asemenea, producţia de aldosteron, un hormon corticosuprarenal, care influențează retenția de sodiu, un aspect deosebit de important în cazurile de tensiune arterială.

Tensiunea arterială este descrisă ca presiunea exercitată de sânge la trecerea lui prin vasele capilare. Tensiunea poate fi privită ca un instrument prin care poate fi monitorizată sănătatea organismului, deoarece fluctuațiile acesteia pot indica o problemă.

Probă Angiotensina II Medlife

Când este recomandată determinarea angiotensinei II

Determinarea nivelului de angiotensină II este recomandată în special pacienților care prezintă hipertensiune arterială. De asemenea, este utilă și în diagnosticarea persoanelor cu suspiciune de hipertrofie cardiacă.

Este necesar ca nivelul de angiotensină II să fie determinat și în cazul pacienților care prezintă boli renale, pentru că acest hormon determină creșterearea absorbției de sodiu.

Procedura recoltare

Recoltarea probei pentru determinarea angiotensinei II se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant, a jeun (pe nemâncate). Înainte de recoltarea probei, pacientul trebuie să fie în repaus pentru aproximativ 30 de minute, timp în care să stea întins, relaxat. Această măsură este obligatorie pentru ca tensiunea arterială să nu crească.

O altă recomandare importantă este ca pacientul să nu consume foarte multă sare în ziua premergătoare recoltării probei și să întrerupă înainte de analiză tratamentul cu contraceptive orale, cu glucocorticoizi sau estrogeni.

Interpretare rezultate

Valori normale* sunt considerate în intervalul 19.0 – 38.0 pmol/l.

Interpretarea rezultatelor analizelor pentru angiotensina 2 se face luând în calcul istoricul medical al pacientului.

Este important de înțeles faptul că angiotensina nu este un test care să stabilească un diagnostic exact, de aceea, pentru o diagnosticare corectă, trebuie luate în calcul și alte analize medicale.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul în care pacientul urmează tratamente cu estrogeni, sodiu, potasiu, mineralocorticoizi, glucocorticoizi sau substanțe diuretice.

Rezultatele pot fi influențate și dacă nu s-a respectat intervalul de repaus de 30 de minute înaintea recoltării probei pentru analiză, deoarece mișcarea sau stresul pot determina creșterea tensiunii arteriale.

Valori scăzute

Valori scăzute ale angiotensinei II pot fi întâlnite la persoanele cu hipotensiune arterială.

Valori crescute

Valori crescute pot fi întâlnite în hipertensiunea arterială sau în cazul unor afecțiuni renale.

Bibliografie

  1. Michel, Jean-Baptiste. “Système Rénine-Angiotensine et Remodelage Vasculaire.” M/S : Médecine Sciences, vol. 20, no. 4, 2022, pp. 409–413, www.erudit.org
  2. Benigni, Ariela, et al. “Angiotensin II Revisited: New Roles in Inflammation, Immunology and Aging.” EMBO Molecular Medicine, vol. 2, no. 7, July 2010, pp. 247–257, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1002/emmm.201000080

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu