Banner Anticorpi anti-mielină IgA, IgM, IgG (MAG)

Anticorpi anti-mielină IgA, IgM, IgG (MAG)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce măsoară anticorpii anti-mielină IgA, IgM, IgG (MAG) sunt recomandați pentru stabilirea unui diagnostic clar de neuropatie sau polineuropatii cronice.

Mielina este un strat de protecție fosfolipidic ce înconjoară neuronii (axonii neuronilor). Impulsurile electrice trec de la o celulă la alta, iar acest proces trebuie facilitat pentru ca organismul să răspundă la stimuli și să acționeze conform indicațiilor date. Mielina este cea care facilitează transmiterea impulsurilor electrice.

Atunci când stratul de mielină se pierde, acest lucru înseamnă un dezechilibru major, deoarece determină apariția de tulburări la nivelul sistemului nervos central (SNC).

Glicoproteina asociată mielinei (Myelin-associated glycoprotein - MAG) este un marker molecular cu rol în producția de mielină și în menținerea intactă a acesteia.

Anticorpii anti-mielină MAG sunt asociați cu neuropatia periferică demielinizantă senzorio-motorie. Neuropatiile sunt tulburări la nivelul SNC, iar acestea pot afecta mai mulți nervi, printre care și nervul sciatic și pot fi de mai multe tipuri. Astfel, cel mai adesea, implicațiile anticorpilor anti-mielină MAG se observă în cazul afecțiunilor care țin de motricitate.

Anticorpii de tip IgA se găsesc la nivelul plasmei sau al secrețiilor externe și au ca scop eliminarea cantităților mici de antigene. Aceștia rămân în sânge pentru o perioadă scurtă de timp.

Anticorpii de tip IgM sunt produși de organism înainte de anticorpii IgG, aceștia reprezentând răspunsul imun primar împotriva unui antigen.

Anticorpii de tip IgG reprezintă cei mai comuni anticorpi și singura clasă de imunoglobuline ce poate străbate placenta. Aceștia se formează în urma infecției cu anitgenul sau a imunizării.

Probă Anticorpi anti-mielină IgA, IgM, IgG (MAG) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-mielină IgA, IgG, IgM (MAG)

Se recomandă dozarea de anticorpi anti-mielină MAG în cazul suspiciunii apariției neuropatiilor sau polineuropatiilor, rezultatele fiind de ajutor atât în diagnosticarea acestor afecțiuni, cât și în stabilirea metodei de tratament.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Rezultatele pentru anticorpii anti-mielină MAG se exprimă sub formă de titru, cu valoarea normală: anticorpi anti-mielină MAG negativ.

Valorile* pentru încadrarea rezultatelor pentru anticorpii MAG sunt identice pentru cele 3 tipuri de imunoglobuline, și sunt următoarele:

Negativ < 1000 BTU*
Nesemnificativ 1000-2000 BTU*
Echivoc 2000-4000  BTU*
Moderat 4000-10000 BTU*
Semnificativ > 10000 BTU*

Buhlmann Titre Units*

Rezultatele se interpretează luând în calcul și alte afecțiuni de care poate suferi pacientul și care pot influența titrarea.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Există situații în care rezultatul poate apărea pozitiv pentru anticorpi în cazul bolilor reumatismale. Aceste cazuri sunt însă rare, iar din acest motiv se impune interpretarea rezultatelor având în vedere istoricul medical al pacienților.

Valori scăzute

Valorile scăzute nu au semnificație clinică. Dacă titrul este negativ, atunci prezența neuropatiilor inflamatorii sau senzitivo-motorii demielinizante nu este semnalată.

Valori crescute

Valorile crescute pentru anticorpii IgM anti-mielină MAG pot indica neuropatii senzitivo-motorii.

De asemenea, se pot observa valori crescute și în cazul sclerozei multiple, o boală cu progresie constantă care nu se poate trata, ci doar ameliora.

Bibliografie

  1. Jean Harry, G., and Arrel D. Toews. “Myelination, Dysmyelination, and Demyelination.” Handbook of Developmental Neurotoxicology, 1998, pp. 87–115, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-012648860-9.50007-8
  2. Latov, Norman. “Antibody Testing in Neuropathy Associated with Anti-Myelin-Associated Glycoprotein Antibodies: Where We Are after 40 Years.” Current Opinion in Neurology, vol. 34, no. 5, 12 Aug. 2021, pp. 625–630, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1097/wco.0000000000000975

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu