Informații generale
Testul ce măsoară anticorpii anti-Neisseria Gonorrhoeae este recomandat pentru a identifica dacă în organism este prezentă o infecție cauzată de Neisseria Gonorrhoeae, dar și ca test de rutină pentru persoanele active sexual.
Neisseria Gonorrhoeae este o bacterie gram negativă și reprezintă agentul infecțios cauzator al gonoreei. Gonoreea este una dintre bolile cu transmitere sexuală care are la bază o multitudine de factori declanșatori, însă, de cele mai multe ori, cauza ei este de natură sexuală. Ea se poate transmite în unele cazuri și de la mamă la făt, în timpul nașterii.
Netratată sau tratată foarte târziu, gonoreea poate provoca o serie de complicații, unele care afectează nu doar calitatea vieții, ci și capacitatea de a procrea. Complicațiile afecțiunii pot include inflamații ale organelor genitale, infertilitate, artrita gonococică, meningită, risc de sarcină ectopică sau inflamații la nivelul prostatei.
În cazul în care pacientul sau partenerii pacientului sunt diagnosticați cu gonoree, testarea ar trebui să se facă imediat, în scopul stabilirii metodei de tratament.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Neisseria Gonorrhoeae
Determinarea anticorpilor anti-Neisseria Gonorrhoeae se recomandă pentru a identifica prezența infecției în cazul pacienților activi din punct de vedere sexual, în cazul femeilor însărcinate, a cuplurilor de homosexuali și a persoanelor care prezintă infecții recurente.
Gonoreea se dezvoltă în medii propice, cu mucoase umede precum: uretră, ochi (acest lucru se întâmplă în cazuri foarte rare), anus, vagin, gât, cervix, uter, trompe uterine sau testicule.
Procedura recoltare
Pentru analiza ce măsoară anticorpii anti-Neisseria Gonorrhoeae se recoltează o probă de sânge venos. Nu este necesară o pregătire specială a pacientului.
Interpretare rezultate
Pe baza simptomelor gonoreei, care apar la aproximativ 2-3 săptămâni după infectare, dar mai ales pe baza rezultatelor microbiologice, se poate determina diagnosticul.
Rezultatele se exprimă sub formă de titru de tipul pozitiv/negativ.
Bibliografie
- ”Gonorrhea”. CDC. 2022, www.cdc.gov
- Mouton, R.P. “Diagnosis of Gonorrhea by a Fluorescent Antibody Technique.” Dermatology, vol. 132, no. 4, 2022, pp. 343–352, www.karger.com, 10.1159/000254434
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.