Banner Anticorpi anti receptor TSH (TRab)

Anticorpi anti receptor TSH (TRab)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Secreția hormonilor tiroidieni este extrem de importantă pentru funcționarea normală a organismului și este strict reglată de necesitățile metabolice ale țesuturilor.

Anticorpii anti receptor TSH (TRab) sunt anticorpi care se leagă de receptorul de TSH și sunt heterogeni ca natură. Ei pot avea atât efecte stimulante, cât și inhibitorii, dar per global predomină efectul stimulator, rezultând o producție excesivă de hormoni tiroidieni. Denumirea analizei de TRab este, în fapt, un acronim pentru TSH Receptor Antibody.

Dacă în cele mai multe cazuri auto-anticorpii au un efect distructiv, adică sunt produși de organism pentru a distruge un corp străin (cum ar fi un microb, un virus sau o bacterie), TRab (anticorpi anti receptor TSH) au un efect determinant, acela de a crește nivelul de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la apariția mai multor boli autoimune ale tiroidei.

Studiile medicale au arătat că acest tip de anticorpi este specific pentru boala Graves. Mai rar, pot fi depistați și la pacienții cu tiroidită Hashimoto și la cei cu mixedem primar. Boala Graves este o boală autoimună, caracterizată prin exces de hormoni tiroidieni (hipertiroidism), iar boala Hashimoto este tot o boală autoimună, dar este caracterizată prin deficit de hormoni tiroidieni (hipotiroidism).

Mixedemul este o formă de insuficiență tiroidiană (hipotiroidism), caracterizat prin infiltrarea tegumentelor și a mucoaselor. De aceea, analiza TRab este relevantă pentru diagnostic. Doar în cazuri izolate prezența lor poate duce la o scădere a hormonilor tiroidieni. Determinarea lor în organism nu este specifică pentru tiroidita cronică sau la persoanele care nu au probleme legate de funcționarea tiroidei.

Determinarea anticorpilor anti receptor TSH este, astfel, utilizată nu doar în diagnosticul diferențial al bolii Graves, ci și pentru prognosticul acestei afecțiuni și stabilirea unei scheme de tratament.

Un pacient cu boala Graves, care primește tratament adecvat și reacționează pozitiv la acesta, poate fi considerat ca fiind în remisiune de boală în momentul nedetectării acestor anticorpi în ser.

Probă Anticorpi anti receptor TSH (TRab) Medlife

Când este recomandată analiza pentru anticorpi anti receptor TSH (TRab)

Analiza TRab este indicată pentru diagnosticul și monitorizarea bolii Graves, dar și pentru evaluarea pacienților cu afecțiuni tiroidiene, la care tabloul clinic este nespecific.

Determinarea de anticorpi anti receptor TSH (TRab) poate ajuta, spre exemplu, în diagnosticul diferențial al hipertiroidismului și la evaluarea hipotiroidismului, în cazurile în care este suspectată prezența anticorpilor blocanți. Analiza TRab este utilă și pentru evaluarea oftalmopatiei endocrine.

Pacientele cu istoric de boală tiroidiană pot primi recomandarea de la medic de a face analiza TRab, pentru că ea are importanță și în evaluarea riscului bolii tiroidiene la nou-născuți. Măsurarea anticorpilor anti receptor TSH se face în ultimul trimestru de sarcină. Aceștia pot traversa placenta și pot cauza boala tiroidiană neonatală.

În cazul pacientelor cu boala Graves care prezintă o concentrație crescută de anticorpi TRab în trimestrul al treilea de sarcină, fătul are un risc crescut de a se naște cu hipertiroidie, boală ce este asociată cu malformații congenitale și risc de deces cu incidență mare.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti receptor TSH (TRab) nu necesită pregătiri speciale. Sângele poate fi recoltat de la pacient atât a jeun (pe nemâncate), cât și postprandial, adică după ce a mâncat.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza TRab se prezintă ca negativ, pozitiv sau poate fi echivoc.

Negativ < 1.0 U/L

Pozitiv > 1.5 U/L

Echivoc 1.1-1.5 U/L

Limita de decizie clinică: 1.75UI/L (sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves).

Interferențe și limite

Există posibilitatea ca anumite tratamente să afecteze rezultatul analizei TRab.

Tratamentul cu biotină în doze mari (mai mult de 5 mg/zi) poate să dea o valoare TRab modificată. De aceea, se recomandă ca recoltarea de sânge să se facă la minimum 8 ore de la ultima administrare.

Titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidină și anti-ruteniu pot afecta rezultatul analizei TRab.

Valori scăzute

Analiza TRab indică în 90% din cazuri prezența bolii Graves, prin urmare, un nivel sub 1.0 U/L (rezultat negativ potrivit intervalului de referință) nu exclude definitiv boala, întrucât pacientul se poate încadra în cazurile (10%) în care boala nu duce la creșterea nivelului de anticorpi.

Interpretarea rezultatului o poate face doar medicul care corelează analiza TRab cu alte analize și investigații medicale.

Valori crescute

Un nivel crescut de anticorpi anti receptor TSH este un indicator al bolii Graves.

În funcție de nivelul anticorpilor, stabilit prin determinări repetate, se poate emite un prognostic cu privire la evoluția bolii, dar se poate ajusta și schema de tratament.

Bibliografie

  1. Barbesino, Giuseppe, and Yaron Tomer. “Clinical Utility of TSH Receptor Antibodies.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, vol. 98, no. 6, 1 June 2013, pp. 2247–2255, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1210/jc.2012-4309.
  2. “Vol 13 Issue 1 P.7-8 | American Thyroid Association.” American Thyroid Association, 2016, www.thyroid.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu