cell

Calculator analize

CA 72-4

CA 72-4 (sau TAG-72) este o glicoproteina mucin-like. Este markerul tumoral cu cel mai ridicat grad de specificitate pentru cancerul gastric si colorectal si pentru cancerul ovarian (in special cand este asociat cu determinarea CA 125); daca sensibilitatea acestui marker tumoral pentru cancerul gastric si colorectal este de 40%, iar pentru cel ovarian de 50% (mergand pana la 73% cand se combina cu CA 125), specificitatea lui in aceste situatii depaseste 95%. In cancerul gastric, valorile CA 72-4 se coreleaza bine cu masa tumorala, stadiul bolii si existenta metastazelor.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza CA 72-4

Interpretare valori mari:
Valori crescute se intalnesc in: • Afectiuni maligne: cancerul gastric, cancer colorectal, cancer ovarian, cancer de san, cancer pulmonar, cancer de endometru, cancer de pancreas • Afectiuni benigne: pancreatite, ciroza hepatica, boli pulmonare, boli reumatismale, afectiuni benigne ale ovarelor si ale tractului gastro-intestinal, afectiuni benigne ale sanilor

Interpretare valori mici:
Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza CA 72-4

Cresteri nespecifice ale CA 72-4 apar in tratamente cu antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi si antiulceroase inhibitoare ale pompei de protoni (omeprazol), precum si in sarcina.

Recomandari pentru analiza CA 72-4

Marker tumoral de prima linie in monitorizarea tratamentului si evolutiei bolii in cancerul gastric si colorectal (pentru cel din urma in asociere cu CEA sau CA 19-9 ca markeri secundari). In cancerul gastric, determinarea lui preoperatorie poate contribui la stadializarea bolii; in asociere cu CEA este un indicator de predictie al recidivei clinice. Marker tumoral secundar pentru tumorile ovariene mucinoase.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.